Ryuma, gjithashtu i njohur si Shimotsuki Ryuma (霜月リューマ Shimotsuki Ryūma)[1] është personazh fiktiv në One Piece. Ai është një samurai nga Vendi Wano i cili u shndërrua në zombi nga Gecko Moria pas vdekjes së tij.[2] Ai është i njëjti Ryuma nga manga e Odës Monsters.[3] Si zombie, ai kishte hijen e Brook deri kur ai u mposht nga Roronoa Zoro.

Paraqitja

Redakto

Kur ishte gjallë, ai kishte flokë të zi, të cilat ishin të lidhura në fund me një topuzë. Ai gjithashtu kishte veshur një khaki samurai të thjeshtë dhe sandale të thjeshta zōri.

Si një zombi, Ryuma është dukshëm më i shkurtër se Brook. Ai ka disa fashë që mbulojnë një pjesë të fytyrës së tij të kafkës, e cila nuk ka sy dhe pa hundë, dhe vesh një gi samurai me modele të ndërlikuara më të hollësishme se rrobat e tij origjinale. Ai gjithashtu mban geta në vend të sandaleve zōri, si dhe një shirit stomak blu me një dizajn të mprehtë. Goja e Ryuma është pjesërisht e mbuluar nga shalli blu që ai vesh, flokët e tij të zeza janë bërë të bardha, dhe ai e mban Shusui të shtrënguar në hipin e tij të djathtë.

Personaliteti

Redakto

Si njeri

Redakto

Në jetë, Ryuma ndoqi një filozofi të rreptë personale të përqendruar në drejtësi dhe nder. Ryuma besonte me forcë se kursimi i një jete ishte një borxh që duhet të paguhen nga ata me virtyt, dhe se shlyerja e këtij borxhi ishte mënyra e një shpatës të vërtetë. Për këtë qëllim, Ryuma do të ndiqte herë pas here kërkesën e dikujt që i detyrohej pothuajse verbërisht, edhe kur kjo binte ndesh me bindjet e tij të tjera. Ai gjithashtu besonte se një betejë duhet të matet me atë që mbrohej në vend se sa fama u fitua.

Si një shpatar, Ryuma kishte një zakon të veçantë: sa herë që dikush prekte cepin e shpatës së tij me të, qoftë rastësisht, Ryuma menjëherë do të merrte këtë veprim si një formë sfide për një duel deri në vdekje. Kjo sjellje buron nga besimi i Ryuma se shpata është shpata. Megjithë qëllimet e tij të nderuara, ky zakon do ta fusë atë në konfrontime të panevojshme dhe të përgjakshme.

Ryuma, pasi kishte dëgjuar reputacionin e "Mbreti", shpresonte që një ditë të luftojë kundër tij. Ai besonte se ky mbret duhet të mbajë një “Shpirt të Luftëtarit” të madh dhe do të bënte një kundërshtar të denjë. Ironia megjithatë është se ai vetë ishte "Mbret"; sepse emri, "Mbret", iu dha atij nga njerëzit që ai shpëtoi, ai për fat të keq nuk e njihte vetë atë.

Ryuma gjithashtu kishte aftësi të dobëta për administrimin e parave. Për shkak të kësaj, Ryuma shpesh fatkeqësisht do ta gjente veten të pa para dhe të uritur për ditë.

Si zombi

Redakto

Si një zombi, Ryuma ka mënyra të ngjashme me ato të Brook, të tilla si natyra e tij e çoroditur dhe e qeshura e tij e veçantë "Yohohohoho". Këto ngjashmëri ekzistojnë sepse ai ka hijen e Brook.

Megjithëse Ryuma ka personalitetin thelbësor të Brook, ai posedon një pikëpamje paksa të ndryshme për gjërat. Ai ka braktisur të kaluarën e tij si pjesë e Brook, dhe çdo kujtesë që lidhet me të; për shkak të kësaj, ndërsa Brook e vlerëson afron e tij, Ryuma e sheh atë vetëm si një shikim. Ryuma gjithashtu e sheh atë si një dobësi të Brook për t'u shfrytëzuar në duelin e tyre. Ai gjithashtu ka një rrip të qartë sadist, duke u sjellë mjaft mizorisht ndaj "ish-mjeshtrit" Brook; kur e lufton atë, Ryuma duket se shijon duke shkaktuar dhimbje fizike dhe psikologjike, si dhe duke rrahur me të kur të kishte mundur të fitonte shpejt dhe lehtë, duke qenë shumë më i fuqishmi nga të dy. Ai duket se ruan një dashuri për betejën që është më shumë në përputhje me origjinën e trupit të tij samurai. Ai ndjeu turp të thellë për veten e tij pasi u mund nga Zoro.

Aftësitë

Redakto

Para vdekjes së tij, Ryuma posedonte forcë të jashtëzakonshme fizike, pasi forca që ai aplikonte në drejtimin e tij të shpatës e lejoi atë të kaplonte një dragua të madh me një goditje të vetme. Ai gjithashtu prerë një statujë bakri në gjysmë. Ryuma ishte gjithashtu një vrapues jashtëzakonisht i shpejtë dhe me qëndrueshmëri të lartë, pasi ai mund të vraponte distanca të mëdha, dhe mund të hidhej në dhe të zbriste me siguri nga lartësitë e mëdha. Shkathtësia e tij fizike e plotësuar me aftësitë e tij të shpatës e lejoi atë të mos mbajë lëndime gjatë betejës së tij në Monsters.

Ryuma u konsiderua shpatar legjendar në Vendin Wano. Aftësitë e tij ngjasuan me një përzierje të Kenjutsu dhe Battōjutsu. Ai mundi të copëzojë bakër, të vriste Cyrano, një shpatar i shkallës së parë, dhe një dragua të madh me shumë përpjekje. Ai ishte i njohur si shpatari më i fortë të kohës së tij. Për shkak të kësaj, si dhe besimit të tij të fortë për të mbrojtur të tjerët, Ryuma u quajt edhe "Mbreti", një shpatar që mbart "Shpirtin e Luftëtarit" më të madh në botë.[4]

Pasi Ryuma u shndërrua në zombi nga Moria dhe duke pasur hijen e Brook, aftësitë e tij të shpatës ishin të ngjajshme me Brook. Sidoqoftë, për shkak se Ryuma ka një trup shumë më të fortë sesa Brook, fuqia e teknikave përforcohet në një nivel shumë më të lartë. Dallimi në mes të dyve është mjaft i madh që Ryuma mund ta mposhte Brookun me vetëm një pjesë të forcës së tij të plotë. Përveç aftësive të shpatës së Brook, Ryuma posedonte forcë të jashtëzakonshme që i lejoi të rrëzonte Nami, Usopp dhe Chopper në një sulm, duke përdorur skajin e butë të tehut të tij; sikur ta kishte përdorur skajin e mprehtë, ai do t'i kishte vrarë ata. Për shkak të kësaj fuqie të pamasë, ai mund të depërtojë nëpër mure në një distancë me presionin e ajrit nga goditja e tij, të prerë plotësisht përmes çatisë së rrëmujës së një kullë me një çarë të vetme, dhe të shkatërrojë shpatën e një armiku pas vetëm një disa përplasje, gjithçka që Brook nuk mund të bëjë. Siç vuri në dukje Brook, një betejë midis dy përdoruesve të Fuqisë së Shkatërrimit (破 壊 力 Hakairyoku?) Si Zoro dhe Ryuma gjithmonë do të përfundojë shpejt.

Shpata e Ryuma ishte Shusui, një nga 21 shpatat më të mëdhenj. Për shkak se Shusui ishte shpata e Ryuma, shpata e tij konsiderohet si një thesar kombëtar i Vendit Wano.[5]

Pas mposhtjes, Shusui u bë shpata e Zoros duke zëvendësuar Yubashirin, pasi ky i fundit iu shkatërrua nga një marinar.[6]

Para se të kishte Shusui, Ryuma kishte një shpatë tjetër ngjajshëm me atë të Zoros, Yubashiri, i cili e përdori gjatë luftës kundër dragoit.

Dublimi

Redakto

Në japonisht, Ryuma dublohet nga Chö. Në Funianimation, Ryuma dublohet nga Ian Sinclair.

Kuriozitete

Redakto
  • Ryuma ishte i vetmi zombi që u mposht ndryshe nga zombi tjerë. Dobësia e zombi ishte kripa, ndërsa kufoma e tij u dogj në hi pasi u pre nga Zoro.

Referime

Redakto
  1. ^ Vivre Card Databook - Vol.11
  2. ^ One Piece Kapitulli 450 dhe Epizodi 344
  3. ^ "Is Ryuma (zombie) from One Piece same Ryuma from Monsters?". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ One Piece Kapitulli 937
  5. ^ One Piece Kapitulli 702 dhe Epizodi 631
  6. ^ One Piece Kapitulli 426 dhe Epizodi 309