Segestanët (në Greqisht Сеγεστανοί) ishin një popullsi ilire që jetonte në Kroacinë e sotme në kohën e Republikës Romake, rreth qytetit të Segestica ( Sisaku modern) .

Segestani in Illyricum 40BC

Në vitin 119 p.k. konsujt, Lucio Aurelio Cotta dhe Lucio Cecilio Metello, së bashku kryen një fushatë fitimtare kundër Segestanëve, ku për herë të parë rrethuan kryeqytetin e tyre, Segesta (kalaja e ardhshme romake Siscia), në bashkimin e lumenjve Kupa dhe SavaPanoni . Në vitin 35 p.k., Segestanët u sulmuan dhe u nënshtruan nga Oktaviani, i cili pushtoi kryeqytetin e tyre dhe la atje një garnizon të përhershëm .

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  • Appiano di Alessandria. Storia romana (Appiano) (Historia Romana) (në Ancient Greek). (përkthimi anglisht Arkivuar 20 nëntor 2015 tek Wayback Machine).
  • Thomas S. Burns (2003). Rome and the Barbarians, 100 B.C.- A.D. 400 (në anglisht). ISBN 0-521-26430-8.
  • J.J. Wilkes (1969). Dalmatia. History of the provinces of the Roman Empire (në anglisht). Londra: Routledge & K. Paul. ISBN 978-0-7100-6285-7.
  • J.J. Wilkes (1992). The Illyrians (në anglisht). ISBN 0-631-19807-5.