Skeptri was është një simbol që u shfaq shpesh në relike, art dhe hieroglifikë të lidhur me fenë e lashtë egjiptiane. Duket si një kokë kafshësh e stilizuar në majë të një shkopi të gjatë dhe të drejtë, me një fund të pirunit.

Një sekptër was

Skeptrat was u përdorën si simbole të fuqisë ose sundimit, dhe shoqëroheshin me hyjnitë e lashta egjiptiane si Set ose Anubis[1] si dhe me faraonin.

Në një kontekst funer, skeptri ishte përgjegjës për mirëqenien e të ndjerit, dhe kështu u përfshi ndonjëherë në pajisjet e varrit ose në dekorimin e varrit ose arkivolit. Skeptri konsiderohet gjithashtu një amulet. Egjiptianët e perceptuan qiellin si të mbështetur në katër shtylla, të cilat mund të kishin formën e was. Ky skeptër ishte gjithashtu simboli i nomës së katërt të Egjiptit të Epërm, nome e Tebës (e quajtur wꜣst në egjiptian).[2][3]

Skeptrat was përshkruheshin sikur të bartura nga perënditë, faraonët dhe priftërinjtë. Ato zakonisht ndodhin në piktura, vizatime dhe gdhendje të perëndive, dhe shpesh krahasohen me emblema të tilla si anku dhe shtylla djed.

ReferimeRedakto

  1. ^ "Horemheb KV 57" (në anglisht). osirisnet.net. Marrë më 2012-07-23.
  2. ^ "Was–sceptre" (në anglisht). globalegyptianmuseum.org. Marrë më 2012-07-23.
  3. ^ Allen, James P. (2014-07-24). Middle Egyptian: An Introduction to the Language and Culture of Hieroglyphs (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 579. ISBN 9781139917094.