Dallime mes rishikimeve të "Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme e Shqipërisë"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
|remarks =
}}
'''Ministria e Punëve të Jashtme''' ([[Shk.|shk]]. '''MPJ''') të shtetit modern shqiptar daton me krijimin e Qeverisë[[Shqipëria|RepublikësPërkohshmeShqipërisë]] është Vlorësnjë meministri 4qeveritare dhjetor 1912,merret pakme ditë[[marrëdhëniet pase deklarimitjashtme shkëputjes së Shqipërisë]] ngadhe Perandoria Osmane. Kryeministri[[Anëtarësimi i QeverisëShqipërisë Përkohshme,Bashkimin Ismail Qemali, mbajti edhe postinEvropian|anëtarësimin e Ministrit të Punëve të Jashtme deriShqipërisëqeshor të vititBashkimin 1913Evropian]].
 
Ministria e Punëve të Jashtme daton me krijimin e [[Qeveria e Përkohshme e Shqipërisë|Qeverisë së Përkohshme të Vlorës]] me 4 dhjetor 1912, pak ditë pas [[Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë|shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë]] nga [[Perandoria Osmane]]. Kryeministri i Qeverisë së Përkohshme, [[Ismail Qemali]], mbajti edhe postin e Ministrit të Punëve të Jashtme deri në qeshor të vitit 1913.<ref>[http://www.punetejashtme.gov.al/files/userfiles/historiku27.04.16.pdf HISTORIKU I KRIJIMIT TË INSTITUCIONIT TË MINISTRISË SË PUNËVE TË JASHTME TË SHTETIT SHQIPTAR] – punetejashtme.gov.al</ref> Ministri aktual i Punëve të Jashtme është [[Ditmir Bushati]].
 
==Historiku==
Krijimi i Institucionit të Ministrisë së Punëve të Jashtme (MPJ) të shtetit modern shqiptar daton me krijimin e [[Qeveria e Përkohshme e Shqipërisë|Qeverisë së Përkohshme të Shqipërisë]] më 4 dhjetor 1912, pak ditë pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë nga [[Perandoria Osmane]]. Kryeministri i Qeverisë së Përkohshme, [[Ismail Qemali]], mbajti edhe postin e Ministrit të Punëve të Jashtme deri në qeshor të vitit 1913. Më pas ky funksion i kaloi [[Myfid bej Libohova|Myfid bej Libohovës]] i cili e ushtroi atë deri në fund të janarit të vitit 1914. MPJ në këtë periudhë funksionon si një seksion i Qeverisë së Përkohshme, me objektiv kryesor sigurimin e njohjes së pavarësisë së Shqipërisë nga [[Fuqitë e mëdha|Fuqitë e Mëdha]] në [[Konferenca e Londrës 1912-1913|Konferencën e Ambasadorëve]] në [[Londra|Londër]]. Për të realizuar këtë objektiv u kryen edhe shërbimet e para diplomatike siç ishte dërgata diplomatike e Qeverisë së Vlorës në Konferencën e Ambasadorëve, e kryesuar nga diplomati personal i kryeministrit Rasih Dino.
Krijimi i institucionit te Ministrise se Puneve te Jashtme te shtetit shqiptar.
Krijimi i Institucionit të Ministrisë së Punëve të Jashtme (MPJ) të shtetit modern shqiptar daton me krijimin e Qeverisë së Përkohshme të Vlorës me 4 dhjetor 1912, pak ditë pas deklarimit të shkëputjes së Shqipërisë nga Perandoria Osmane. Kryeministri i Qeverisë së Përkohshme, [[Ismail Qemali]], mbajti edhe postin e Ministrit të Punëve të Jashtme deri në qeshor të vitit 1913.
Më pas ky funksion i kaloi Myfit bej Libohovës i cili e ushtroi atë deri në fund të janarit të vitit 1914. MPJ në këtë periudhë funksionon si një seksion i Qeverisë së Përkohshme, me objektiv kryesor sigurimin e njohjes së pavarësisë së Shqipërisë nga Fuqitë e Mëdha në Konferencën e Ambasadorëve në Londër. Për të realizuar këtë objektiv u kryen edhe shërbimet e para diplomatike siç ishte dërgata diplomatike e Qeverisë së Vlorës në Konferencën e Ambasadorëve, e kryesuar nga diplomati personal i kryeministrit Rasih Dino.
 
=== Principata e Shqipërisë (1913–1925) ===
1913-1920
Me vendimin e 29 korrikut 1913, Konferenca e Ambasadorëve të 6 Fuqive te Mëdha në Londër, vendosi që Shqipëria e kufijve që përcaktoi kjo Konferencë, të formohej si “… principatë autonome, sovrane dhe trashigimore …nën garancinë e të 6 Fuqive. Princi do të caktohet nga të 6 Fuqitë. Çdo lidhje suzereniteti midis Turqisë dhe Shqipërisë përjashtohet….Kontrolli i administratës civile dhe i financave të Shqipërisë i besohet një Komisioni Ndërkombëtar të përbërë nga delegatët e të 6 Fuqive dhe nga një delegat i Shqipërisë”. Deri në mbërritjen e princit, çdo gjë do ti nënshtrohej kontrollit të Komisionit Ndërkombëtar. Në rrethanat e një situate të vështirë të krijuar brenda dhe jashtë vendit, me 15 janar 1914, Ismail Qemali u detyrua ta kalonte pushtetin ne duart e Komisionit Ndërkombëtar të Kontrollit.. Ky Komisioni u ngarkua nga Konferenca e Ambasadorëve që të përpunonte një projekt për organizimin e hollësishëm të administratës shqiptare. Më 7 mars të vitit 1914 mbërrin në Durrës princi gjerman Wilhem Wieddi. Princi i Shqipërisë emëroi më 17 mars 1914 “Qeverinë definitive”. Kryeministri i parë dhe Ministër i Punëve të Jashtme i shtetit të ri shqiptar të njohur zyrtarisht, ishte Turhan Pashë Permeti, ish-ambasador i Perandorise Osmane në San Peterburg. Turhan Pasha qëndroi si ministër i jashtëm deri më 28 maj 1914, më pas u zëvendësua nga Prenk Bibë Doda dhe ky i fundit, mbas korrikut u pasua nga Mehmed Konica. Meqenëse Italia dhe Austro-Hungaria ishin autorët e formulës për njohjen e pavarësisë së Shqipërisë, kapiten Castoldi, officer Italian, ishte “i komanduar” pranë Ministrisë së Punëve të Jashtme për misionet diplomatike. Ai bashkë me diplomatin austriak Buchberger formuan kabinetin politik të princit. Përfaqësimi i parë diplomatik zyrtar shqiptar u vendos në Vjenë, përfaqësuar nga Syrja bej Vlora, dhe në Romë, përfaqësuar nga Myfid bej Libohova. Qeveria dhe Ministria e Punëve të Jashtme të Shqipërisë funksionuan deri në prag të fillimit të Luftës së Parë Botërore shtator 1914. Më 3 shtator Princ Wieddi u largua nga Shqipëria dhe vendi u kthye në një teatër lufte të shteteve ballkanike dhe të Fuqive të Mëdha.
Mbarimi i luftës rishtroi përpara popullit shqiptar problemin e ekzistencës së shtetit të pavarur shqiptar. Në këto rrethana lindi nevoja e krijimit të një qeverie kombëtare shqiptare që të shprehte interesat e shqiptarëve dhe t’i mbronte ato në Konferencën e Paqes në Paris që do të fillonte punimet në janar të vitit 1919. Për këtë qëllim, pas një pune përgatitore intensive, u vendos që të mblidhej një kongres në ish-kryeqytetin e Shqipërisë, në Durrës, në dhjetor të vitit 1918. Duke shpresuar tek mbështetja e Italisë për ruajtjen e pavarësisë së Shqipërisë, u kërkua ndihma italiane për organizimin e këtij Kongresi. Qeveria e Përkohshme e dalë nga Kongresi i Durrësit përbëhej nga 14 anëtarë. Ajo kryesohej nga Turhan pashë Përmeti dhe Ministër i Punëve të Jashtme u emërua Myfit bej Libohova. Një delegacion i perbere nga disa anëtarë të qeverisë dhe i kryesuar nga Turhan pashe Përmeti u caktua t’i paraqiste Konferencës së Paqes kërkesat kombëtare shqiptare dhe t’i mbronte ato. Meqenëse në qëndrimet e saj Qeveria e Durrësit demostroi se kishte rënë pre e interesave italiane në Shqipëri dhe nuk po përfaqësonte interesat kombëtare shqiptare, lindi nevoja e zëvendësimit të saj me një qeveri kombëtare shqiptare.
1920- 1925
Në janar të vitit 1920, në Lushnjë, me inisiativën e patriotëve dhe intelektualëve shqiptarë të kohës, u mblodh një Kongres me përfaqësues nga të gjitha krahinat e çliruara të Shqipërisë, që do të zgjidhte qeverinë kombëtare shqiptare larg influencës italiane. Më 30 janar 1920 u krijua qeveria kombëtare shqiptare, me një bazë të gjërë mbështetëse. Kryeministër i saj ishte Sulejman Delvina dhe Ministër i Punëve të Jashtme Mehmet Konica. Meqenëse Konferenca e Paqes në Paris e la të pazgjidhur çeshtjen shqiptare, njohjen e pavarësise dhe kufijve të saj të përcaktuara në v.1913, Ministri i Jashtëm Konica u nis menjëherë në kancelaritë kryesore të Evropës të kohës për të siguruar përkrahjen e tyre në arritjen e një vendimarrjeje për Shqipërine.
Për të ndërtuar një shërbim të jashtëm profesionist, me një vendim të veçantë të Këshillit të Ministrave, në tetor të vitit 1920, Ministri i Punëve të Jashtme, M.Konica, ngarkohej të gjente një konsull nga konsujt e vjetër të Austrisë që të punësohej për një periudhë 2-vjeçare për organizimin e konsullatave shqiptare e të shërbente si mësues për ato që dëshironin të hynin në shërbimin konsullor të Shqipërisë. Më pas, në gusht të vitit 1921, Këshilli Kombëtar (parlamenti) me propozimin e Komisionit për Politikën e Jashtme vendosi që të hapen konsullatat shqiptare në Brindizi, Trieste dhe Firence.
#2 punëtorë-pastrues
Pavarësisht se u miratua kjo strukturë, për shkak të mungesës së stabilitetit politik në vend dhe ndryshimeve të shpeshta qeveritare, ajo nuk funksionoi deri në dhjetor të vitit 1924.
 
=== Republika dhe Mbretëria shqiptare (1925–1939) ===
1925-1939
Pas krijimit të Republikës së parë të Shqipërisë, janar 1925, Presidenti i Republikës së Shqipërisë A.Zogu, me propozimin e Ministrit të Punëve të Jashtme Hysen Vrioni, miratoi ndarjen e punëve politike nga ato konsullore-administrative dhe krijimin e një Drejtorije Politike në MPJ. Argumentat kryesore ishin rritja e aktivitetit të MPJ, nevoja për të hyrë në marrëdhënie më të drejtëpërdrejta me trupin diplomatik të huaj të akredituar në Shqipëri dhe përfaqësitë shqiptare jashtë vendit, si dhe për të ndjekur me seriozitet çeshtjet e ndryshme që diskutoheshin në Lidhjen e Kombeve, e cila dita-ditës po merrte një rendësi të veçantë. Tani MPJ ka dy drejtori, atë politike dha atë konsullore-administrative.
Në tetor të vitit 1925, MPJ i propozon Këshillit të Ministrave që përfaqësitë e RSH jashtë vendit të përdornin si atashe pa pagesë studentët shqiptarë që vazhdonin studimet në këto vende. Kjo do të përgatiste edhe diplomatët e ardhshëm të karrierës që do t’i shërbenin shtetit shqiptar. Ky propozim u miratua nga Këshilli i Ministrave, por u hodh poshtë nga Këshilli Kombëtar sepse u konsiderua si një rënie e nivelit të përfaqësimit të Republikës Shqiptare tek të huajt.
Po në prill të vitit 1929, u dekretua edhe Ligji për Shërbimin Konsullor , sipas të cilit përfaqësite konsullore ndaheshin në kryekonsullata, konsullata dhe nënkonsullata. Pas dekretimit të këtij ligji, Ministri i Punëve të Jashtme Rauf Fico i kërkoi Këshillit të Ministrave shfuqizimin e Rregullores “Për uniformën e trupit diplomatik dhe konsullor shqiptar” të vitit 1926, meqë kishte shumë të meta dhe nuk ishte e përshtatshme për administratën shqiptare. Më 3 qeshor 1929, Mbreti Zog dekretoi anullimin e saj. Në janar të vitit 1932, me Urdhër Mbretëror pranë MPJ-së u krijua Biblioteka e institucionit që do të mbante në fondet e saj të gjitha shtypshkrimet e çdo veprimtarie që i përkiste Lidhjes së Kombeve. Për hapjen e kësaj Biblioteke u dërguan nga Gjeneva 171 libra të te gjitha akteve të miratuara nga kjo organizatë.Në janar të vitit 1936, me propozimin e Ministrit të Punëve të Jashtme Fuat Asllani, në strukturën e MPJ-së u shtua edhe Drejtoria për Lidhjen e Kombeve, e cila konsiderohej si organizata më e rëndësishme për mbrojtjen e të drejtave ndërkombëtare të shqiptarëve në ato vite. Kjo drejtori do të merrej edhe me problemet e diasporës shqiptare jashtë vendit, si dhe të mbante statistikat mbi numrin dhe gjendjen e tyre. Po në këtë vit u rihap ne strukturë edhe Drejtoria e Shtypit e cila u shkëput përsëri nga Ministria e Brendëshme. Kjo drejtori u ngarkua edhe me detyrën e kontrollit të librave që hynin në Shqipëri. Ndërkohë vazhdoi hapja intensive e konsullatave të nderit për të bërë të njohura vlerat e Shqipërisë në Evropë e më gjërë në pamundësi për të hapur përfaqësi konsullore shqiptare në këto shtete. Kjo situatë vazhdoi deri në vitin 1939.
 
=== Lufta e Dytë Botërore (1939–1944) ===
1939-1944
Pas pushtimit të Shqipërisë më 7 prill 1939, qeveria e re e krijuar më 12 prill 1939 dhe e kryesuar nga Shefqet Verlaci, ngarkoi Dr. Xhemil Dino-Ministër i Punëve të Jashtme, që të hynte në marrëveshje me Ministrin e Jashtëm Italian, Kontin Cianno, për arritjen e një akordi, në bazë të të cilit të unifikoheshin shërbimet diplomatike dhe konsullore të të dy mbretërive shqiptare dhe atë italiane dhe që marredhëniet ndërkombëtare të të dy shteteve të perqendroheshin në Romë pranë Ministrisë Mbretërore të Punëve të Jashtme. Ne atë kohë MPJ Shqiptare kishte një personel të përbërë nga një drejtor protokolli, një drejtor politik të përkohshëm, një drejtor ad interim për punët me Lidhjen e Kombeve, një shef të shifrës, 4 sekretarë të dytë dhe të tretë, dhe 10 atashe.
Ndërsa qeveria vazhdoi punën e saj për më shumë se dy vite, deri ne 4 dhjetor 1941, veprimtaria e MPJ nuk u zgjat as edhe tre muaj. Më 3 qeshor 1939, Dino dhe Ciano nënshkruan akordin në fjalë. Pasi u miratua nga Këshilli i Ministrave, akordi iu kalua me 5 qeshor 1939 Mëkëmbësit të Përgjithshëm në Shqipëri Francesco Jacomoni per dekretim. Po më 5 qeshor 1939, akordi u dekretua. Në këtë akord parashikohej gjithashtu edhe “krijimi përkohësisht I nje Zyre në varësi të Kryesisë së Këshillit të Ministrave e cila ngarkohej me trajtimin dhe likujdimin e çdo çështjeje me karakter administrativ e mbetur e patrajtuar deri më 3 qeshor 1939 nga MPJ tashmë e suprimuar.” Pas kësaj date të gjitha aktet zyrtare i drejtoheshin Kryesisë së Këshillit të Ministrave për zgjidhje. Shërbimi diplomatik e konsullor shqiptar u suprimua nga shërbimi diplomatik e konsullor Italian. Ndërkohe prane MPJ italiane u krijua nënsekretariati i shtetit për punët e Shqipërisë, ose siç njihesh me emrin “ Zyra Shqiptare”.
 
Ndërkohë, si pasojë e zhvillimeve politike që ndodhen në Shqipëri gjatë viteve të Luftës së Dytë Botërore, Këshilli Antifashist Nacionalçlirimtar (KANÇ) i krijuar në Konferencën e Pezës, 16.9.1942, dhe i drejtuar nga Partia Komuniste Shqiptare, u mblodh në Permet në maj 1944. Me vendim të veçantë, më 28 maj 1944, KANÇ zgjodhi Kryesine e tij. Kjo e fundit emëroi Komitetin Antifashist Nacionalçlirimtar të përbërë prej 13 anetarësh me të gjitha atributet e një qeverie popullore provizore”. Punët me jashtë do ti mbulonte Omer Nishani, anëtar i këtij Komiteti, me emertesën “I ngarkuar me Punë të Jashtme”. . Më 22 tetor 1944, në mbledhjen e Këshillit Antifashist-Nacionalçlirimtar e cila u organizua në Berat, u vendos transformimi i Komitetit Antifashist Nacionalçlirimtar në Qeveri Demokratike të Perkohshme te Shqipërisë. Omer Nishani u rikonfirmua në detyrën e Ministrit të Punëve të Jashtme në këtë qeveri. Që nga krijimi i Komitetit dhe deri në shndërrimin e tij në qeveri te perkohshme, aktiviteti diplomatik ishte i kufizuar, pasi Shqipëria ishte e pushtuar nga Gjermania naziste. Pas 22 tetorit 1944, MPJ e Qeverise Demokratike te Perkohshme vazhdoi te kishte në strukturën e saj vetem Zyrën e Ministrit dhë një përson të atashuar pranë tij.
 
=== Republika Popullore e Shqipërisë (1944–1992) ===
1944-1992
Pas çlirimit të vendit, Qeveria Demokratike e Përkohshme punoi për krijimin dhe konsolidimin e institucioneve të saj si dhe për njohjen e saj nga ndërkombëtarët.
Në strukturën e MPJ-së në dhjetor 1944 u krijua Sekretaria. Struktura e MPJ-se përbëhej nga Zyra e Ministrit dhe Sekretaria. Në janar të vitit 1945 strukturës së MPJ iu shtua edhe Daktilografia. Po në këtë vit u krijua Zyra e Arkivës, Zyra e Dokumentave, Drejtoria e Protokollit dhe e Ceremonialit dhe Zyra e Sekretarit të Përgjithshëm. Në tetor të vitit 1945 u krijua Drejtoria Politike dhe Drejtoria Konsullore, ne nentor 1945 u krijua Zyra e Personelit dhe Zyra e Shifrës. Në dhjëtor 1945 u krijua Zyra e Llogarisë ndërsa Zyra e Dokumentave u kthye në Zyrë të Studimeve.
 
Ne vitin 1982 u krijua edhe Instituti per Studimin e Marrëdhënieve të Sotme Ndërkombëtare me nje organike me 25 veta e në varësi të Ministrit të Punëve të Jashtme. Në vitin 1989, organika e aparatit të MPJ-së ishte 123 punonjës.
 
1992-2006
=== Republika e Shqipërisë (1992–2006) ===
Pas ndryshimeve politike demokratike që ndodhen në Shqipëri në vitin 1992 dhe frymarrjes së re që mori politika e jashtme shqiptare, Ministria e Punëve të Jashtme filloi të luante një rol te mirefillte profesional në hartimin e ndertimin e politikes se jashtme të shtetit shiptar. Politika e jashtme shqiptare paraqitet në botë me një strategji dhe taktikë te re veprimi që ndryshonte mjaft nga e kaluara. U rrit efektiviteti ne hartimin e politikave dhe ne vendimmarrje. Kjo u pasqyrua edhe në organizimin e ri te MPJ-se. U shkri Drejtorija e Shërbimit të Trupit Diplomatik si ndërmarrje shtetërore dhe u krijua Zyra e Shërbimit të Trupit Diplomatik e cila tani do të ishte pjesë e strukturës së MPJ-së. Objekti i punës së saj do të ishte kryerja e shërbimeve komunale në përfaqësitë e huaja të akredituara në Tiranë dhe ato shqiptare jashtë vendit. Përsa i përket stafit të MPJ-së, që në vitin 1991, kur Shqipëria kishte hyrë në epokën e pluralizmit politik, filloi të aplikohej konkursi i njohurive për rekrutimin e punonjësve të rinj ne MPJ. Në vitin 1996 pati përpjekie për të filluar aplikimin e sistemit të gradave diplomatikë në shërbimin e jashtëm shqiptar, por ky proces nuk u finalizua pasi mungonte kuadri i nevojshëm ligjor. Sistemi i gradave diplomatike filloi të aplikohet me daljen e Ligjit “Për Shërbimin e Jashtëm” në vitin 1998, ligj që synonte të rregullonte krejt veprimtarinë e shërbimit të jashtëm shqiptar. Gradat diplomatike shoqëroheshin me trajtim të diferencuar financiar.
 
 
Më pas, në vitin 2000, kjo strukturë pësoi ndryshime. U krijua Drejtoria e Përgjithshme e Integrimit Euroatlantik që përfshinte Drejtorinë e Integrimit Evropian dhe Drejtorinë e Çështjeve të Sigurise dhe të Demokracisë , Drejtoria e Amerikës, Azisë dhe Paqësorit u nda në Drejtori të Amerikës dhe Drëjtori te Afro-Azisë. U krijua Drejtorija e Bashkëpunimit Ekonomik, Zyra e Përfaqësuesit Ligjor të shtetit shqiptar në Gjykatën e Strasburgut, Zyra e Minoriteteve dhe Drejtorija e Arkiv-Dokumentacionit. Sektori i Teknologjisë së Informacionit u bë pjesë e Drejtorisë së Shtypit dhe Informacionit. U krijua Drejtorija e Financave që zëvendësoi Drejtorinë Ekonomike. U krijua edhe Drejtorija e Analizës dhe Prognozës e ngarkuar të kryeje studime dhe analiza për politika apo qendrime të caktuara politike të shtetit shqiptar në arenën ndërkombëtare
[[Skeda:Diplomatic missions of Albania.png|parapamje|350x350px|
 
[[Lista e misioneve diplomatike të Shqipërisë]]
]]
Pas miratimit të Ligjit “Për Statusin e Nëpunësit Civil” në vitin 2001, pozicioni i Sekretarit të Përgjithshëm mori rolin e ndërmjetësit midis nëpunësve civile të institucionit dhe stafit drejtues politik të Ministrisë, rol që vazhdon të ushtrohet edhe sot.
 
 
==Ministrat e Jashtëm që nga 1912==
{| class="wikitable"
*04.12.1912 - Qershor 1913 [[Ismail Qemali]]
! colspan="2" |Ministri
*Qershor 1913 - 24.01.1914 [[Myfit Libohova]]
!Administrata
*17.03.1914 - 20.05.1914 [[Turhan pashë Përmeti]]
!Shënime
*28.05.1914 - 03.09.1914 [[Prênk Bibë Doda]]
|-
*25.12.1918 - 29.01.1920 Myfit Libohova
|[[Ismail Qemali]]
*30.01.1920 - 14.11.1920 [[Mehmet Konica]]
|[[Skeda:Ismail Qemalii.jpeg|qendër|frameless|60x60px]]
* 19.11.1920 - 01.07.1921 [[Iliaz Bej Vrioni]]
|4 dhjetor 1912 – qershor 1913
* 11.07.1921 - 06.10 1921 [[Pandeli Vangjeli]]
|Kryeministër, ushtron edhe funksionin e Ministrit të Punëve të Jashtme
*16.10.1921 - 06.12.1921 Pandeli Vangjeli
|-
*07.12.1921 - 12.12.1921 [[Fan Noli]]
|[[Myfit Libohova|Myfid Bej Libohova]]
*12.12.1921 - 24.12.1921 Xhafer Villa
|[[Skeda:Myfid Bej Libohova.jpg|qendër|frameless|66x66px]]
*24.12.1921 - 02.12.19222 [[Fan Noli]] (ai dha doreheqjen para se te merte funksionet si minister i jashtem, keto funksione u moren nga [[Xhafer Ypi]])
|qershor 1913 – 24 janar 1914 
*02.12.1922 - 25.02.1924 Pandeli Evangjeli
|
*30.03.1924 - 27.05.1924 Iljaz Vrioni
|-
*16.06.1924 - 23.12.1924 [[Sulejman Delvina]]
|[[Turhan pashë Përmeti|Turhan Pashë Përmeti]]
*24.12.1924 - 05.01.1925 Iliaz Bej Vrioni
|
*06.01.1925 - 31.01. 1925 Gjergj Koleci, (ai nuk e mori këtë post, këtë detyre e mori përsiper Myfit Libohova).
|17 mars 1914 – 20 maj 1914
*01.03.1925 - 23.09.1925 Myfit Libohova
|
*28.09.1925 - 10.02.1927 Hysen Vrioni
|-
*12.02.1927 - 21.10.1927 Iliaz Bej Vrioni,
|[[Prênk Bibë Doda]]
* - 10.05.1928 Iliaz Bej Vrioni
|[[Skeda:PBibëD.jpg|qendër|frameless|74x74px]]
*11.05.1928 - 01.09.1928 Iliaz Bej Vrioni
|28 maj 1914 – 3 shtator 1914
*05.09.1928 - 13.01.1929 Iliaz Bej Vrioni
|
*14.01.1929 - 05.03.1930 [[Rauf Fico]]
|-
*06.03.1930 - 11.04.1931 Rauf Fico
|[[Myfit Libohova|Myfid Bej Libohova]]
*20.04.1931 - 07.12.1932 Hysen Vrioni
|[[Skeda:Myfid Bej Libohova.jpg|qendër|frameless|66x66px]]
*11.01.1933 - 06.10.1935 Xhafer Villa
|25 dhjetor 1918 – 29 janar 1920 
*21.10.1935 - 07.11.1936 Fuat Asllani
|
*09.1.1936 - 02.04.1939 Ekrem Libohova
|-
*09.04.1939 - 12.04.1939 Mihal Sherko
|[[Mehmet Konica]]
*12.04.1939 - 02.12.1941 Xhemil Dino
|[[Skeda:Mehmet Konica.jpg|qendër|frameless|74x74px]]
*03.06.1939 Aktiviteti i marrëdhënieve me jashtë u mor përsipër nga Ministria e Jashtme e Italisë
|30 janar 1920 – 14 nëntor 1920
*05.11.1943 - 06.02.1944 [[Mehmet Konica]]
|
*06.02.1944 - 17.07.1944 [[Bahri Omari]]
|-
*17.07.1944 - 28.08.1944 [[Eqrem bej Vlora]]
|[[Iliaz Bej Vrioni]]
*06.09.1944 - 29.11.1944 [[Ibrahim bej Biçakçiu]]
|[[Skeda:Iliaz Vrioni.jpg|qendër|frameless|70x70px]]
*27.05.1944 - 22.10.1944 [[Omer Nishani]]
|19 nëntor 1920 – 1 korrik 1921
*22.10.1944 - 10.01.1946 Omer Nishani
|
*11.01.1946 - 18.03.1946 Omer Nishani
|-
*22.03.1946 - 30.06.1950 [[Enver Hoxha]]
| rowspan="2" |[[Pandeli Evangjeli]]
*05.07.1950 - 23.07.1953 Enver Hoxha
| rowspan="2" |[[Skeda:Pandeli Evangjeli.JPG|qendër|frameless|71x71px]]
*23.07.1953 - 19.07.1954 [[Behar Shtylla]]
|11 korrik 1921 – 6 tetor 1921
*20.07.1953 - 21.06.1958 Behar Shtylla
|
*22.06.1958 - 17.06.1970 Behar Shtylla
|-
*17.06.1970 - 29.10.1974 [[Nesti Nase]]
|16 tetor 1921 – 6 dhjetor 1921
*29.10.1974 - 26.12.1978 Nesti Nase
|
*27.12.1978 - 30.06.1982 Nesti Nase
|-
*30.06.1982 - 22.11.1982 [[Reiz Malile]]
|[[Fan Noli]]
*23.11.1982 - 21.02.1987 Reiz Malile
|[[Skeda:Fan Stilian Noli.jpg|qendër|frameless|50x50px]]
*20.02.1987 - 21.02.1991 Reiz Malile
|7 dhjetor 1921 – 12 dhjetor 1921 
*22.02.1991 - 09.05.1991 [[Muhamet Kapllani]]
|
*09.05.1991 - 05.06.1991 Muhamet Kapllani
|-
*05.05.1991 - 06.12.1991 Muhamet Kapllani
|Xhafer Villa
*18.12.1991 - 11.04.1992 Ilir Bocka
|
*11.04.1992 - 11.07.1996 [[Alfred Serreqi]]
|12 dhjetor 1921 – 24 dhjetor 1921 
*11.07.1996 - 12.04.1997 [[Tritan Shehu]]
|
*12.04.1997 - 25.07.1997 [[Arjan Starova]]
|-
*25.07.1997- 2001 [[Paskal Milo]]
|[[Fan Noli]]
*2001 - Korrik 2002 [[Arta Dade]]
|[[Skeda:Fan Stilian Noli.jpg|qendër|frameless|50x50px]]
*Korrik 2002 - Korrik 2003 [[Ilir Meta]]
|24 dhjetor 1921 – 2 dhjetor 1922
*29.12.2003 - 12.09.2005 [[Kastriot Islami]]
|Nuk e mori këtë post, këtë detyre e mori përsiper [[Xhafer Ypi]]
*12.09.2005 - Maj 2007 [[Besnik Mustafaj]]
|-
*Maj 2007 - 17.09.2009 [[Lulzim Basha]]
|[[Pandeli Evangjeli]]
*17.09.2009 - 17.01.2011[[Ilir Meta]]
|[[Skeda:Pandeli Evangjeli.JPG|qendër|frameless|71x71px]]
* 17.01.2011- shtator 2013 [[Edmond Haxhinasto]]
|2 dhjetor 1922 – 25 shkurt 1924
* shtator 2013 - vazhdon [[Ditmir Bushati]]
|
|-
|[[Iliaz Bej Vrioni|Iljaz Bej Vrioni]]
|[[Skeda:Iliaz Vrioni.jpg|qendër|frameless|70x70px]]
|30 mars 1924 – 27 maj 1924 
|
|-
|[[Sulejman Delvina|Sulejman Pashë Delvina]]
|[[Skeda:Sulejman Pashë Delvina.JPG|qendër|frameless|71x71px]]
|16 qershor 1924 – 23 dhjetor 1924 
|
|-
|[[Iliaz Bej Vrioni|Iljaz Bej Vrioni]]
|[[Skeda:Iliaz Vrioni.jpg|qendër|frameless|70x70px]]
|24 dhjetor 1924 – 5 janar 1925
|
|-
|[[Gjergj Koleci]]
|
|6 janar 1925 – 31 janar 1925 
|Nuk e mori këtë post, këtë detyre e mori përsiper [[Myfid bej Libohova|Myfid Bej Libohova]]
|-
|[[Myfit Libohova|Myfid Bej Libohova]]
|[[Skeda:Myfid Bej Libohova.jpg|qendër|frameless|66x66px]]
|1 mars 1925 – 23 shtator 1925
|
|-
|[[Hysen Bej Vrioni]]
|
|28 shtator 1925 – 10 shkurt 1927
|
|-
| rowspan="4" |[[Iliaz Bej Vrioni|Iljaz Bej Vrioni]]
| rowspan="4" |[[Skeda:Iliaz Vrioni.jpg|qendër|frameless|70x70px]]
|12 shkurt 1927 – 21 tetor 1927 
|
|-
|1927 – 10 maj 1928 
|
|-
|11 maj 1928 – 1 shtator 1928 
|
|-
|5 shtator 1928 – 13 janar 1929 
|
|-
| rowspan="2" |[[Rauf Fico]]
| rowspan="2" |[[Skeda:Rauf-Fico.jpg|qendër|frameless|73x73px]]
|14 janar 1929 – 5 mars 1930 
|
|-
|6 mars 1930 – 11 prill 1931
|
|-
|[[Hysen Bej Vrioni]]
|
|20 prill 1931 – 7 dhjetor 1932
|
|-
|Xhafer Villa
|
|11 janar 1933 – 6 tetor 1935
|
|-
|Fuat Asllani
|
|21 tetor 1935 – 7 nëntor 1936 
|
|-
|[[Eqrem bej Libohova|Eqrem Bej Libohova]]
|
|9 nëntor 1936 – 2 prill 1939
|
|-
|Mihal Sherko
|
|9 prill 1939 – 12 prill 1939
|
|-
|Xhemil Dino
|
|12 prill 1939 – 2 dhjetor 1941
|Nga 3 qershori 1939, aktiviteti i marrëdhënieve me jashtë u mor përsipër nga Ministria e Jashtme italiane
|-
|[[Mehmet Konica]]
|[[Skeda:Mehmet Konica.jpg|qendër|frameless|74x74px]]
|5 nëntor 1943 – 6 shkurt 1944 
|Nuk e mori këtë post, këtë detyre e mori përsiper [[Rexhep bej Mitrovica|Rexhep Bej Mitrovica]]
|-
|[[Bahri Omari]]
|[[Skeda:BahriOmari1944.jpg|qendër|frameless|65x65px]]
|6 shkurt 1944 – 17 korrik 1944
|
|-
|[[Eqrem bej Vlora|Eqrem Bej Vlora]]
|[[Skeda:Eqrem bej vlora 1.jpg|qendër|frameless|72x72px]]
|17 korrik 1944 – 28 gusht 1944
|
|-
|[[Ibrahim bej Biçakçiu|Ibrahim Bej Biçakçiu]]
|[[Skeda:I.Bicaku.JPG|qendër|frameless|66x66px]]
|6 shtator 1944 – 29 nëntor 1944
|
|-
| rowspan="3" |[[Omer Nishani]]
| rowspan="3" |[[Skeda:Omer nishani.JPG|qendër|frameless|59x59px]]
|27 maj 1944 – 22 tetor 1944 
|
|-
|22 tetor 1944 – 10 janar 1946
|
|-
|11 janar 1946 – 18 mars 1946
|
|-
| rowspan="2" |[[Enver Hoxha]]
| rowspan="2" |[[Skeda:Hoxha in 1941.jpg|qendër|frameless|65x65px]]
|22 mars 1946 – 30 qershor 1950
|
|-
|5 korrik 1950 – 23 korrik 1953
|
|-
| rowspan="3" |[[Behar Shtylla]]
| rowspan="3" |
|23 korrik 1953 – 19 korrik 1954 
|
|-
|20 korrik 1953 – 21 qershor 1958
|
|-
|22 qershor 1958 – 17 qershor 1970
|
|-
| rowspan="3" |[[Nesti Nase]]
| rowspan="3" |[[Skeda:Nesti Nase.jpg|qendër|frameless|77x77px]]
|17 qershor 1970 – 29 tetor 1974
|
|-
|29 tetor 1974 – 26 dhjetor 1978
|
|-
|27 dhjetor 1978 – 30 qershor 1982
|
|-
| rowspan="3" |[[Reiz Malile]]
| rowspan="3" |[[Skeda:Reiz Malile.JPG|qendër|frameless|50x50px]]
|30 qershor 1982 – 22 nëntor 1982 
|
|-
|23 nëntor 1982 – 21 shkurt 1987 
|
|-
|20 shkurt 1987 – 21 shkurt 1991 
|
|-
| rowspan="3" |[[Muhamet Kapllani]]
| rowspan="3" |[[Skeda:Muhamet Kapllani.JPG|qendër|frameless|50x50px]]
|22 shkurt 1991 – 9 maj 1991
|
|-
|9 maj 1991 – 5 janar 1991 
|
|-
|5 maj 1991 – 6 dhjetor 1991 
|
|-
|[[Ilir Boçka]]
|
|18 dhjetor 1991 – 11 prill 1992
|
|-
|[[Alfred Serreqi]]
|
|11 prill 1992 – 11 korrik 1996
|
|-
|[[Tritan Shehu]]
|[[Skeda:Tritan Shehu.jpg|qendër|frameless|50x50px]]
|11 korrik 1996 – 12 prill 1997
|
|-
|[[Arian Starova]]
|
|12 prill 1997 – 25 korrik 1997
|
|-
|[[Paskal Milo]]
|[[Skeda:Paskal Milo.JPG|qendër|frameless|59x59px]]
|25 korrik 1997 – 11 shtator 2001 
|
|-
|[[Arta Dade]]
|[[Skeda:Arta Dade (Albania) - July 2016 (cropped).jpg|qendër|frameless|50x50px]]
|11 shtator 2001 – 30 korrik 2002 
|
|-
|[[Ilir Meta]]
|[[Skeda:Ilir meta.jpg|qendër|frameless|75x75px]]
|30 korrik 2002 – 18 korrik 2003
|
|-
|[[Kastriot Islami]]
|[[Skeda:Kastriot Islami.jpg|qendër|frameless|50x50px]]
|29 dhjetor 2003 – 12 shtator 2005 
|
|-
|[[Besnik Mustafaj]]
|[[Skeda:Besnik Mustafaj.jpg|qendër|frameless|50x50px]]
|11 shtator 2005 – 01 maj 2007
|
|-
|[[Lulzim Basha]]
|[[Skeda:Lulzim Basha.jpeg|qendër|frameless|60x60px]]
|01 maj 2007 – 17 shtator 2009 
|
|-
|[[Ilir Meta]]
|[[Skeda:Ilir meta.jpg|qendër|frameless|75x75px]]
|17 shtator 2009 – 17 shtator 2010
|
|-
|[[Edmond Haxhinasto]]
|[[Skeda:Edmond Haxhinasto.jpg|qendër|frameless|50x50px]]
|17 shtator 2010 – 2 korrik 2012
|
|-
|[[Edmond Panariti]]
|[[Skeda:Edmond Panariti.jpg|qendër|frameless|58x58px]]
|3 korrik 2012 – 4 prill 2013
|
|-
|[[Aldo Bumçi]]
|[[Skeda:Aldo Bumçi3.JPG|qendër|frameless|50x50px]]
|4 prill 2013 – 15 shtator 2013
|
|-
|[[Ditmir Bushati]]
|[[Skeda:Ditmir Bushati 2014 (cropped).jpg|qendër|frameless|78x78px]]
|15 shtator 2013 – ''në vazhdim''
|
|}
 
==Shiko edhe==
 
* [[Lista e misioneve diplomatike të Shqipërisë]]
* [[Marrëdhëniet e jashtme të Shqipërisë]]
 
==Lidhje të jashtme==
* [http://punetejashtme.gov.al/ punetejashtme.gov.al] (faqja zyrtare)
 
{{Ministritë e Shqipërisë}}