Dallime mes rishikimeve të "Bënça"

505 bytes removed ,  4 vjet më parë
Kam ndryshuar gabimet e pafundme ortografike , subjektivizmin i cili nuk ka vend ne nje faqe te Wikipedia , kam shtuar foto ilustruese.
(rregullim i sintaksës)
(Kam ndryshuar gabimet e pafundme ortografike , subjektivizmin i cili nuk ka vend ne nje faqe te Wikipedia , kam shtuar foto ilustruese.)
'''Bënça''' fshat që shtrihet në jug të qytetit [[Tepelena|Tepelenë]] dhe është 6 km larg tij.
 
Emri i fshatit Bënçë vjen nga banoret IlireIlirë që me themelimin e tij në [[Shekulli II p.e.s.|shekullin e dyte p.e.s.]] Bënça kufizohet me këto fshatra përreth saj : në veri me qytetin e Tepelenës, në jug të saj kufizohet me fshatin [[Lekdush]] ,që bënë pjesë në krahinën e [[Kurvelesh]]it, në pjesën e lindjes ajo kufizohet nga fshati i quajtur [[Luzat]], ndërsa në perëndim ajo ndahet nga fshatrat e [[Veliqoti]]t dhe [[Turani]]t.
 
== Historia ==
[[Skeda:Benca Tepelena.jpg|parapamje|227x227px|Lumi i Bënçës duke rrejdhur në drejtim të qytetit të Tepelenës. Në krah të majtë te lumit mund të shihet nje burg i vjetër. ]]
Bënça ka kushte te favorshme klimaterike tokësore për zhvillimin e kulturave drunore, te bimëve dhe te gjerit te gjalle dhe ne veçanti siç e përmenda edhe me larte ne veçanti te blegtorisë sidomos te dhisë. Ka një klime kontinentale me një lartësi 225 metra mbi nivelin e detit me burime te shumta ujore qe përdoren një pjesë për uji te pijshëm jo vetëm për fshatrat siç thamë por edhe për qytetin. Në luginën e Bënçës kanë jetuar disa fise Ilire si : BISHQEVI, BATHESI, BUKSHI DILQNI LUDOVA dhe TOLA. Këto emra janë te fiseve shqiptare dhe pikërisht banesat e tyre te hershme janë disa shpella që i mbajnë edhe sot e kësaj dite emrat e tyre siç janë : shpella e Bishqemit, shpella e Bathesit, shpella e Bukshit, shpella e Toles dhe gryka e Dilanit. Këto fise themeluan fshatin me emrin BENCEBënça . Ne këto shpella kane banuar fiset e lartpërmendura ku ato kane bere një jete primitive për vete kushtet e atëhershme te shkëputur nga njeri tjetri duke jetuar ne natyre. Kjo periudhe qe unë po përshkruaj këtu i parkete komunitetit primitiv.Në fshatin e Bençës përveç emrave shqiptare Ilire ka edhe emra te huaj si: romak, sllave, islamik(turq), kjo ka ardhur si rezultat i periudhave te ndryshme historike te pushtuesve te vendit tone.
 
== Gjeografia ==
[[Skeda:Benca Aqueduct.jpg|thumb|
Ujësjellësi i Bënçës
|229x229px]]
]]
Sipërfaqja tokësore ku shtrihet fshati Bënçës është 5001 ha. Nga kjo sipërfaqe 105 ha është sipërfaqe toke buke, 7 ha toke frutore, 21 ha vreshta ku kultivohet rrush i një cilësie të lartë dhe përdoret për prodhimin e rakisë që njihet si raki rushi BencaBënça , 220 ha kullota që përdoret për bagëtitë e fshatit e kryesisht dhi, që kohet e fundit janë shtuar ndjeshëm nga fshataret duke na kujtuar kohet e viteve [[1920]] ku blegtoria ishte në kohen më të mirë të saj.
 
2225 ha pyje që i japin fshatit një pamje vërtetë karakteristike dhe të rrallë nga bukuria dhe resurset e saj të paçmueshme, sipërfaqe shkëmborë 390 ha ku gurët dhe shkëmbinjtë ngjajnë si statuja te madhësive gjigante ku turiste dhe vizitore të shumte nga gjithë vendi bile dhe nga bota çuditen për bukurinë e tyre te rralle dhe se fundi 3 ha sipërfaqe troje banimi ku shtrihet fshati karakteristik i futur ne lugine dhe qe përshkohet aq bukur nga lumi i Bençës qe është në të njëjtën kohë shume i frekuentueshëm për peshkimin e peshqve dhe sidomos te pestroves qe i themi ne ose trofka në gjuhe shkencore. Lumi i Bençës rrjedh nga burime të ftohta ne malet e [[Lekdushi]]t dhe [[Progonati]]t, ai është i pastër ku munde të përdoret edhe për te pire pamvaresishte se fshataret nuk kane nevoje për ta përdorur për ujë të pijshëm mbasi aty ka shume burime te tjera dhe që janë te një cilësie tepër të veçante ku furnizohet edhe qyteti i [[Tepelenë]]s në mënyre të pandërprere, ai pra lumi bashkohet me me lumin e Vjosës një kilometër në veri të qytetit të Tepelenës dhe derdhet në detin Adriatik.
 
2225 ha pyje që i japin fshatit një pamje vërtetë karakteristike dhe të rrallë nga bukuria dhe resurset e saj të paçmueshme, sipërfaqe shkëmborë 390 ha ku gurët dhe shkëmbinjtë ngjajnë si statuja te madhësive gjigante ku turisteturistë dhe vizitore të shumte nga gjithë vendi bile dhe nga bota çuditen për bukurinë e tyre te rralle dhe se fundi 3 ha sipërfaqe troje banimi ku shtrihet fshati karakteristik i futur ne lugine dhe qe përshkohet aq bukur nga lumi i Bençës qe është në të njëjtën kohë shume i frekuentueshëm për peshkimin e peshqve dhe sidomos te pestroves qe i themi ne ose( trofka në gjuhe shkencoreakademike). Lumi i Bençës rrjedh nga burime të ftohta ne malet e [[Lekdushi]]t dhe [[Progonati]]t,. aiKy është i pastër ku munde të përdoret edhe për te pire pamvaresishte se fshataret nuk kane nevoje për ta përdorur për ujë të pijshëm mbasi aty ka shume burime te tjera dhe që janë te një cilësie tepër të veçante ku furnizohet edhe qyteti i [[Tepelenë]]s në mënyre të pandërprere, ai pra lumilum bashkohet me me lumin e Vjosës një kilometër në veri të qytetit të Tepelenës dhe derdhet në detin Adriatik.
Bënça ka kushte te favorshme klimaterike tokësore për zhvillimin e kulturave drunore, te bimëve dhe te gjerit te gjalle dhe ne veçanti siç e përmenda edhe me larte ne veçanti te blegtorisë sidomos te dhisë. Ka një klime kontinentale me një lartësi 225 metra mbi nivelin e detit me burime te shumta ujore qe përdoren një pjesë për uji te pijshëm jo vetëm për fshatrat siç thamë por edhe për qytetin. Në luginën e Bënçës kanë jetuar disa fise Ilire si : BISHQEVI, BATHESI, BUKSHI DILQNI LUDOVA dhe TOLA. Këto emra janë te fiseve shqiptare dhe pikërisht banesat e tyre te hershme janë disa shpella që i mbajnë edhe sot e kësaj dite emrat e tyre siç janë : shpella e Bishqemit, shpella e Bathesit, shpella e Bukshit, shpella e Toles dhe gryka e Dilanit. Këto fise themeluan fshatin me emrin BENCE. Ne këto shpella kane banuar fiset e lartpërmendura ku ato kane bere një jete primitive për vete kushtet e atëhershme te shkëputur nga njeri tjetri duke jetuar ne natyre. Kjo periudhe qe unë po përshkruaj këtu i parkete komunitetit primitiv.
 
== Klima ==
Në fshatin e Bençës përveç emrave shqiptare Ilire ka edhe emra te huaj si: romak, sllave, islamik(turq), kjo ka ardhur si rezultat i periudhave te ndryshme historike te pushtuesve te vendit tone.
Bënça ka kushte te favorshme klimaterike tokësore për zhvillimin e buqësië, blegtorisë (sidomos the dhisë). Fshati me një lartësi 225 metra mbi nivelin e detit, ka klime kontinentale .
 
== Besimi Fetar ==
Besimet fetare në fshatin e Bënçës deriDeri në [[Shekulli VI p.e.s.|shekullin e VI p.e.s]] në Fshat nuk ka pasur besime fetare.Fshati BesimiI fetarBënçës dheu fejaprek enga pare ne fshatin e Bënçës ka lindurfeja në [[Shekulli XII|shekullin e XII]], nga feja katolike dhe ajo islamike. Ne [[Shekulli XVI|shekullin XVI]] Bençoret ishin të besimit Muhamedan.
 
[[Kategoria:Fshatra në Shqipëri]]
Anonymous user