Ndryshimi mes inspektimeve të "Egjipti i lashtë"

3.631 bytes added ,  4 vjet më parë
(U kthye versioni 1558973 i bërë nga 79.106.109.249 (diskutimet))
 
Egjiptianishtja e lashtë ishtë një gjuhë sintetike, por u bë më analitike më vonë. <ref>Loprieno (1995b) p. 2137-38</ref> Hieroglifet egjiptiane dhe skriptet demotike u zëvendësuan nga alfabeti më fonetik koptik. Gjuha koptike akoma përdoret në liturgjinë e Kishës Ortodokse të Egjiptit dhe gjurmë të saj kanë mbetur në arabishten egjiptiane.<ref>Vittman (1991) pp. 197–227</ref>
 
== Egjipti dhe hebrenjtë ==
 
2166 Lindja e Abrahamit
 
2090 Vizita e Abrahamit në Egjipt.
 
2066 Lindja e Jichakut (Izakut)
 
2006 Lindja e Jaakovit (Jakob-Izraelit)
 
1991 Në Egjipt themelohet dinastia XII nga Amenemheti I me kryeqytet në Thebes.
Ekspansionizmi i fortë. Marrëdhënie të forta ndërmjet Egjiptit dhe Mesopotamisë.
 
1900 Josefi (një nga bijtë e Jakobit) shitet skllav
 
1897–1878 Faraoni Sesostris II në fuqi në Egjipt. Josefi i shpjegon ëndrrat dhe emërohet guvernator i Egjiptit.
 
1878–1860 Faraoni Sesostris III – politika ekspansioniste shpie mbizotërimin egjiptian deri në Shehem, në Kënaan.
 
1876 Mbërritja e Jaakovit në Egjipt. Fillimi i 430 vjetëve të qëndrimit të Izraelit në Egjipt
deri në marrjen e pushtetit nga faraoni Amenehmet III.
 
1806 Vdekja e Jozefit
 
1800 Fillimi i shtetit Mitani (nga hurrianët dhe mitanasit) i vendosur ndërmjet hitasve dhe egjiptianëve. Me kalimin e kohës ata pushtuan Sirinë, Anadollinë jugore dhe Mesopotaminë para së të munden nga asirët, në
1730 Sundimi i dinastisë semit Hiksos në Egjipt. Favorizimi i izraelitëve me të cilët janë të afërm. Kryeqytet në Avaris, afër tokës Goshen (ose Raamses) ku banonin izraelitët.
 
1550–1525 Faraoni Ahmose I, themeluesi i dinastisë së re, dëbon hiksosët. Ai do të jetë «mbreti i ri që nuk e njihte Jozefin» (shih Dalja 1,8). Egjiptianët ngarkojnë hebrenjtë me punë të detyrueshme.
 
1541–1520 Faraoni Amenhotepi I. Politika e gjenocidit ndaj izraelitëve (shih Dalja 1,21)
 
1520–1492 Faraoni Thutmose I
 
1526 Lindja e Moisiut (Mosheut)
 
1520-1505 Faraoni Thutmose II
 
1505-1483 Regjenca e Hatshepsutës (bijës së faraonit? shih Dalja 2,5)
 
1500 Kulmi i perandorisë Mitanni (shtet tampon midis hitasve dhe egjiptianëve)
.
1458–1425 Faraoni Thutmose III. Fushata në Palestinë (Kënaan) dhe në Siri. Ndërtimi i gjerë i qyteteve-depo për qëllime ushtarake në Pitom dhe në Ramses. Kryeqyteti i tij ishte në Thebes.
 
1425–1400 Faraoni Amenhotep II. Faraoni në kohën e Daljes. Dobësimi i pushtetit; s’ishte në gjendje të bënte një fushatë ushtarake midis vitit të pestë (1445/6) dhe vitit të nëntë, sigurisht për shkak të humbjes së forcave të tij elite në Detin e Kuq.
 
1446/5 Dalja e izraelitëve
 
EGJIPTI – faraonët e kohës biblike
 
Dinastia XI
2117–2069 Intef II
 
2069-2060 Intef III
 
2060–2010 Mentuhotep
Dinastia XII
 
1991–1962 Amenemhat
1971–1926 Sesostris I
 
1929–1895 Amenemhat II
 
1897–1878 Sesostris II
 
1878–1860 Sesostris III
 
Dinastia XVIII
 
1550–1525 Ahmose I
 
1541–1520 Amenhotep I
 
1520–1492 Thutmose I
 
1492–1479 Thutmose II
 
1479–1458 Hatshepsut
 
1458–1425 Thutmose III
 
1425–1400 Amenhotep II
 
1400–1390 Thutmose IV
 
1390–1352 Amenhotep III
 
1352–1334 Akhenaten
 
1320–1292 Horemheb
 
1279-1213 Raamses II
 
Dinastia XIX
 
1213-1203 Merenptah
 
1203–1200 Amenmesse
 
1203–1197 Seti II
 
1197–1191 Merenptah Siptah
Dinastia XX
 
1001–992 Amenemope
 
992–986 Smendes II
 
986–967 Siamun
 
967–943 Psusenes II
 
Dinastia XXII
943–922 Shoshenq I (Shishak)
 
922–887 Osorkon I
 
887–885 Shoshenq II
 
Dinastia XXV
 
716-702 Sahabako (Shabaka)
 
702-690 Shebitku (Shabataka)
 
690-664 Tarharka (Tirhaka)
 
Dinastia XXVI
 
672–664 Neko I
 
664-610 Psametik I
 
610-595 Neko II
 
595-589 Psametik II
 
589-570 Apries (Hofra)
 
 
EGJIPTI NËN GREKËT
 
332-323 Aleksandri i Madh
 
323-285 Ptolemeu I
 
285-246 Ptolemeu II
 
246-221 Ptolemeu III
 
221-205 Ptolemeu IV
 
205-180 Ptolemeu V
 
180-145 Ptolemeu VI
 
145 Ptolemeu VII
 
145-116 Ptolemeu VIII
 
51-30 Kleopatra VII
 
== Shënime ==
Anonymous user