Dallime mes rishikimeve të "Sureja"

1.681 bytes removed ,  4 vjet më parë
Përcjellim te Surja
vNo edit summary
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Përcjellim te Surja)
#RIDREJTO [[Surja]]
{{islam}}
'''Sureja''' ([[arabisht]] سورة‎) është njësi përbërëse [[Kur'ani|Kur'anore]]. Kur'ani përmban 114 sure. [[Suret Kur'anore]] janë të emëruara dallueshëm nga përmbajtja e tyre. Rradhitja e sureve në Kur'an është bërë jo sipas kohës së zbritjes por sipas kërkesës së [[Muhammedi|Muhammedit a.s]]. Kapitulli më i shkurt në Kuran është [[Suretu El Kevther|Sureja Keuther]] me tri ajete, ndërsa sureja më e gjatë është [[Suretu el-Bekare|Suretu El Bekare]] (shq.: Sureja El Bekare) me 286 ajete. Të gjitha suret fillojnë me ''Bismillah'' përveç sures [[Suretu Et Tevvbe|Teube]].
 
==Etimologjia==
Fjala ''sure'' u përdorë në kohë e [[Muhammedi]]t si term që do të thotë ''kapitull'' i Kuranit. Theodor Nöldeke duke ndjekur Buxtorfin ka sugjeroi se fjala ''sure'' është e ngjajshme me fjalën hebrenje'שורה' që do të thotë ''rresht''. Disa thojnë se kjo fjalë është e lidhur me fjalën arabe ''sur'' që do të thotë ''mur''. Jeffery thotë se e ka origjinën prej fjalës siriane që do të thotë ''shkrim''.
 
==Emrat e kapitujve==
Ajete dhe kapitujt që i kanë ardh Muhammedit në Kuran nuk janë ardhë me emra. Disa emra të kapitujve janë përmend në hadithe si për shembull Sureja Fatiha (Hapja), sureja Jusuf (i dërguar) e disa prej tyre janë përmend prej fjalës së parë në fillim të kapitullit si për shembull ''Qaf'', ''Ya-Sin'' dhe ''ar Rahman''. Disa suret jenë emëruar sipas një fjale të veçantë që ndodhi në kapituj, si për shembull El Bekare (lopë), En Nur (dritë), Nahl (bleta), Zuhruf (zbukurimet e Zotit), Hadid (hekuri), El Kehf (shpella).
 
{{Islam-cung}}
 
[[Kategoria:Kur'ani]]
 
[[bs:Sura]]