Ndryshimi mes inspektimeve të "Sanxhaku i Shkodrës"

+
v
(+)
[[Skeda:Sanjak of Iskodra, Ottoman Balkans (late 19th century).png|thumb|Sanxhaku i Shkodrës]]
'''Sanxhaku i Shkodrës''' gjatë kohës së [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]] ishte pjesë administrative e [[Vilajeti i Shkodrës|Vilajetit të Shkodrës]]. Qendër e [[sanxhaku]]t ka qenë qyteti i [[Shkodra|Shkodrës]]. Sanxhaku u implementua më 1485, pas rrethimit dhe brendësimit të qytetit dhe viseve brenda Elajetit të Rumelisë. Asokohe ky sanxhak ndahej në katër kaza: të Shkodrës, të Podgoricës, të Pejës dhe të Bihorit.<ref>{{Cite book|title=Defteri i regjistrimit të Sanxhakut të Shkodrës i vitit 1485|last=|first=|publisher=Akademia e Shkencave e RP të Shqipërisë - Instituti i Historisë|year=1974|isbn=|editor-last=Pulaha|editor-first=Selami|editor-link=Selami Pulaha|location=Tiranë|pages=4|oclc=25633315}}</ref>
 
Më 1867 me vendim të Mexhlisit Perandorak u ndryshua përbërja administrative dhe u bashkua me [[Sanxhaku i Shkupit|Sanxhakun e Shkupit]] për të formuar [[Vilajeti i Shkodrës|Vilajetin e Shkodrës]].
112

edits