Dallime mes rishikimeve të "Llojet e rrezikuara"

[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
Shumë vende kanë ligje që mbrojnë speciet e ruajtura, për shembull, ndalimi i gjuetisë, kufizimi i zhvillimit të tokës ose krijimi i ruajtjeve. Numrat e popullsisë, tendencat dhe statusi i ruajtjes së specieve mund të gjenden në listat e organizmave sipas popullsisë.
==Statusi i ruajtjes==
{{Main article|Statusi i ruajtjes}}
Statusi i ruajtjes së një specie tregon gjasat që ajo të zhduket. Shumë faktorë konsiderohen gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes së një specieje; p.sh. statistika të tilla si numri i mbetur, rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, nivelet e suksesit të mbarështimit ose kërcënimet e njohura. [2] Lista e Kuqe e IUCN e Specieve të Kërcënuara është renditja më e njohur e statusit të ruajtjes në mbarë botën dhe sistemi i renditjes. [3]
 
Mbi 50% e specieve të botës vlerësohet të jenë në rrezik të zhdukjes. [4] Në nivel ndërkombëtar, 199 vende kanë nënshkruar një marrëveshje për të krijuar plane veprimi për biodiversitetin që do të mbrojnë speciet e rrezikuara dhe të tjera të kërcënuara. Në Shtetet e Bashkuara, plane të tilla zakonisht quhen Plani i Rimëkëmbjes së Specieve.
 
== Lista e kuqe e BNRN-së==
[[File:Panthera tigris altaica 13 - Buffalo Zoo.jpg|thumb|upright=1.2|[[Tigri siberian|Tigri Siberian]] është një specie e listuar si EN në listën e Bnrn (''Deri tani tre nënlloje të tigrit janë zhdukur'').<ref>{{cite web |url=http://www.sundarbantigerproject.info/viewpage.php?page_id=2 |title=The Tiger |publisher=Sundarbans Tiger Project |accessdate=2 June 2012 |deadurl=yes |archiveurl=https://archive.is/20120917192637/http://www.sundarbantigerproject.info/viewpage.php?page_id=2 |archivedate=17 September 2012 |df= }}</ref>]]