Dallime mes rishikimeve të "Leopardi i dëborës"

ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
*''Felis irbis'' <small>[[Christian Gottfried Ehrenberg|Ehrenberg]], 1830 (''Felis uncia'' Schreber, 1775)<ref name=msw3/></small>
*''Uncia uncia'' <small>[[Reginald Innes Pocock|Pocock]], 1930</small>}}
'''Leopardi''' '''i borës''' (''Panthera uncia'') është një [[Macet e mëdha|mace e madhe]] që i takon gjinisë së [[Panterat|panterave]] (''Panthera''), pjesë e familjes së [[Macet|maceve]] (''Felidae''). Është autokton në vargmalet e [[Azia Qendrore|Azisë qendrore]] dhe [[Azia Jugore|jugore]]. Në vitin 2003, popullsia e leopardëve të borës u llogarit të jetë nga 4,080–6,590 të rritur, nga të cilët më pak se 2,500 mund të çifëzohen në natyrë.<ref name="iucn">{{IUCN|assessors=Jackson, R., Mallon, D., McCarthy, T., Chundaway, R. A. & Habib, B.|year=2008|id=22732|title=Panthera uncia|version=2013.2}}</ref>
 
'''Leopardi''' '''i borës''' (''Panthera uncia'') është një [[TaksonomiaPantherinae|Taksonomikishtmace e madhe]], leopardi i borëstakon u kategorizua sigjinisë ''Uncia uncia[[Panthera]]'', pjesë ngae fillimifamiljes i viteve 1930-të[[Felidae]].<ref name="msw3">{{MSW3Është autokton Wozencraftnë vargmalet e [[Azia Qendrore|page=548|id=14000269}}</ref>Azisë Dukeqendrore]] udhe bazuar[[Azia Jugore|jugore]]. studimet evitin gjenotipit2003, kjopopullsia macee leopardëve të borës u konsideruallogarit si anëtarjetë inga gjinisë4,080–6,590 [[Panterat|''Panthera'']]të rritur, nga vititë cilët më pak se 2,500 mund 2008të çifëzohen në natyrë.<ref name="iucn2iucn">{{IUCN|assessors=Jackson, R., Mallon, D., McCarthy, T., Chundaway, R. A. & Habib, B.|year=2008|id=22732|title=Panthera uncia|version=2013.2}}</ref><ref name="Janecka2008">{{cite journal|last1=Janecka|first1=J. E.|last2=Jackson|first2=R.|last3=Zhang|first3=Y.|last4=Diqiang Li|first4=Munkhtsog|last5=Buckley-Beason|first5=V.|last6=Murphy|first6=W. J.|year=2008|title=Population Monitoring of Snow Leopards Using Noninvasive Genetics|journal=Cat News|volume=48|pages=7–10}}</ref>
 
[[Taksonomia|Taksonomikisht]], leopardi i borës u kategorizua si ''Uncia uncia'' që nga fillimi i viteve 1930-të.<ref name="msw3">{{MSW3 Wozencraft|page=548|id=14000269}}</ref> Duke u bazuar në studimet e gjenotipit, kjo [[macja|mace]] u konsiderua si anëtar i gjinisë [[Panterat|''Panthera'']] nga viti 2008.<ref name="iucn2">{{IUCN|assessors=Jackson, R., Mallon, D., McCarthy, T., Chundaway, R. A. & Habib, B.|year=2008|id=22732|title=Panthera uncia|version=2013.2}}</ref><ref name="Janecka2008">{{cite journal|last1=Janecka|first1=J. E.|last2=Jackson|first2=R.|last3=Zhang|first3=Y.|last4=Diqiang Li|first4=Munkhtsog|last5=Buckley-Beason|first5=V.|last6=Murphy|first6=W. J.|year=2008|title=Population Monitoring of Snow Leopards Using Noninvasive Genetics|journal=Cat News|volume=48|pages=7–10}}</ref>
 
Leopardi i borës është kafsha kombëtare e [[Afganistani|Afganistanit]] dhe [[Pakistani|Pakistanit]].<ref>{{cite web|title=National Symbols and Things of Pakistan|publisher=Government of Pakistan|url=http://www.pakistan.gov.pk/gop/index.php?q=aHR0cDovLzE5Mi4xNjguNzAuMTM2L2dvcC8uL2ZybURldGFpbHMuYXNweD9vcHQ9bWlzY2xpbmtzJmlkPTQx|accessdate=2013-11-27|deadurl=yes|archiveurl=https://web.archive.org/20140413153310/http://www.pakistan.gov.pk:80/gop/index.php?q=aHR0cDovLzE5Mi4xNjguNzAuMTM2L2dvcC8uL2ZybURldGFpbHMuYXNweD9vcHQ9bWlzY2xpbmtzJmlkPTQx|archivedate=April 13, 2014}}</ref>