Ndryshimi mes inspektimeve të "Felis"

6 bytes added ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
'''Felis''' është një specie e llojeve të vogla dhe të mesme të maceve që janë vendas në pjesën më të madhe të [[Afrika jugore|Afrikës jugore]] të gjerësisë [[Evropa|Evropë]] dhe [[Azia|Azi]] në [[Indokina|Indokinë]].<ref name=Pocock>{{cite book |author=Pocock, R. I. |year=1951 |title= Catalogue of the genus ''Felis'' |publisher=British Museum (Natural History) |location= London |url=https://archive.org/stream/catalogueofgenus00brit#page/n6/mode/1up}}</ref>
 
Gjinia përfshin mace shtëpiake. Llojet më të vogla të gjinisë '''Felis''' janë macet e zeza me gjatësi prej 38 deri 42 cm. Më e madhja është macja që jeton në xhungël me një kokë dhe gjatësi trupore prej 62 deri 76 cm. Llojet Felis banojnë në një shumëllojshmëri të habitateve, nga kënetat në shkretëtirë, dhe në përgjithësi gjuajnë brejtës të vegjël, zogj dhe kafshë të tjera të vogla, në varësi të mjedisit të tyre lokal. Futja në mbarë botën e maceve shtëpiake gjithashtu e bëri të përbashkët me peisazhet urbane rreth globit.{{Citation needed}}
 
Studimet gjenetike tregojnë se Felis, Otocolobus dhe Prionailurus dalluan nga paraardhësi i Euroazisë rreth 6.2 milion vjet më parë dhe se speciet Felis u ndanë nga 3.04 në 0.99 milion vjet më parë.<ref name="Johnson">{{Cite journal |doi=10.1126/science.1122277 |volume=311 |issue=5757 |pages=73–77 |title=The Late Miocene Radiation of Modern Felidae: A Genetic Assessment |journal=Science |year=2006 |pmid=16400146 |last=Johnson |first=W. E. |last2=Eizirik |first2=E. |last3=Pecon-Slattery |first3=J. |last4=Murphy |first4=W. J. |last5=Antunes |first5=A. |last6=Teeling |first6=E. |last7=O'Brien |first7=S. J. |bibcode = 2006Sci...311...73J }}</ref><ref name=Pecon-Slattery>{{cite journal |author1=Pecon-Slattery, J. |author2=O'Brien, S. J. | year = 1998 | title = Patterns of Y and X chromosome DNA sequence divergence during the Felidae radiation | journal = Genetics | volume = 148 | issue = 3 | url=http://www.genetics.org/cgi/content/full/148/3/1245 | pages = 1245–1255 | pmid = 9539439 | pmc = 1460026}}</ref>