Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe"

v
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
v (nga Kryqi i Kuq)
'''Lëvizja ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe''' është një lëvizje humanitare ndërkombëtare me rreth 97 milionë vullnetarë, anëtarë dhe stafi në mbarë botën e cila u themelua për të mbrojtur jetën dhe shëndetin e njeriut, për të siguruar respekt për të gjithë qeniet njerëzore dhe për të parandaluar dhe lehtësuar vuajtjet e njerëzve.<ref>https://www.redcross.org/take-a-class</ref>. Selia e saj është në [[Gjeneva|Gjenevë]], Zvicër.
{{joref}}
 
Megjithëse është një organizatë e madhe ndërkombëtare, ajo është drejtuar privatisht. Asnjë qeveri nuk kontrollon Kryqin e Kuq.
{{Pp}}
Kryqi i Kuq ka një punë të veçantë, është i vetmi grup privat që i ka punët e tij të përcaktuara me ligj ndërkombëtar.
 
Tre gjëra që e përbëjnë këtë lëvizje:
'''Lëvizja ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe''' është një lëvizje humanitare ndërkombëtare me rreth 97 milionë vullnetarë, anëtarë dhe stafi në mbarë botën e cila u themelua për të mbrojtur jetën dhe shëndetin e njeriut, për të siguruar respekt për të gjithë qeniet njerëzore dhe për të parandaluar dhe lehtësuar vuajtjet e njerëzve.<ref>https://www.redcross.org/take-a-class</ref>
 
* Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq u krijua më 1863 në Gjenevë. Puna e saj, sipas ligjit ndërkombëtar, është të mbrojë jetën dhe dinjitetin e viktimave të luftës.
* Federata Ndërkombëtare e Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe u themelua në vitin 1919. Kjo Federatë përpiqet të sigurojë që shoqëritë kombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe të punojnë së bashku dhe të organizojnë misionet e ndihmës në rast emergjencash në shkallë të gjerë. Sekretariati i Federatës Ndërkombëtare gjithashtu është i vendosur në Gjenevë, Zvicër.
* Ekziston një shoqëri e Kryqit të Kuq dhe Gjysëmhënës së Kuqe në pothuajse çdo vend në botë. Secili punon në vendin e vet, duke ndjekur idetë e ligjit ndërkombëtar humanitar dhe statutet e Lëvizjes ndërkombëtare. Nëse është e mundur, Shoqëritë Kombëtare mund të marrin përsipër detyra shtesë humanitare që nuk përcaktohen drejtpërdrejt nga ligji ndërkombëtar humanitar ose mandatet e Lëvizjes ndërkombëtare.
<center>[[File:Flag of the Red Cross.svg|75px]][[File:Flag of the Red Crescent.svg|75px]]
[[File:Flag of the Red Crystal.svg|75px]]</center>
<center> '''Kryqi i Kuq''', '''Gjysëmhëna e Kuqe''' dhe '''Kristali i Kuq''',<br/>simbolet internacionale e Kryqit të Kuq</center>
 
==Burimet==
 
== Lidhje të jashtme ==
*[http://www.redcross.int/ Webfaqja zyrtare]
 
[[Kategoria:Organizata ndërkombëtare]]