Dallime mes rishikimeve të "Nexhmedin Shaqiri"

12.019 bytes removed ,  3 vjet më parë
v
U kthye versioni 1957148 i bërë nga 46.99.43.26 (diskutimet): rv-error
No edit summary
v (U kthye versioni 1957148 i bërë nga 46.99.43.26 (diskutimet): rv-error)
Etiketa: Undo
[[Skeda:Nexhmedin Shaqiri.jpg|thumb|150px]]
 
''''''Nexhmedin''' Shaqiri''' i lindurlindi[[26 tetor]] [[1957]] në Përlepnicë të Gjilanit. Ka mbaruar studimet postdiplomike ne Fakultetin Ekonomik ne Prishtine dhe ka marrur titullin magjistër në shkencat ekonomike në Universitetin e (Kosove)Prishtinës.
 
Qe nga viti 1990 deri në vitin 1999 ka qene i angazhuar ne mbrojtje te interesave te punëtoreve si sindikalist në Bashkimin e Sindikatave te Pavarura te Kosovës, gjithashtu qe nga janari i vitit 1990 ishte anëtar i Këshillit iniciativë te LDK- dega ne Gjilan ku e kishte vazhduar angazhimin e tij politik deri ne vitin 1997.
'''Shkollimi;'''
 
Ne BSPK, ka përfaqësuar interesat e Sindikatës se Pavarur te Industrisë se Tekstilit dhe te Lëkure Këpucëve te Kosovës, duke u pozicionuar si anëtar i Këshillit Ekzekutiv te BSPK.
Me 21/12/2018 E ka mbrojtur Temen e doktoraturës '''(Reforma e Sistemit Pensional në Kosovë dhe qëndrueshmëria e tij)''' në Fakultetin Ekonomik, profili- Financë, në '''Universitetin Europian të Tiranës''' dhe e ka marrur titullin '''Doktor i Shkencave të Ekonomisë'''.
 
Gjate viteve 1990-1993 e kishte udhëhequr Komisionin për rezistence dhe strategji te BSPK, ndërsa ne vitin 1994 ishte emëruar përfaqësues i BSPK ne Zyrën e BSPK ne Shqipëri.
http://uet.edu.al/new/publikimet/
 
Në vitet 1995-1999 ishte përfaqësues i Departamentit te jashtëm te SP ITLK te Kosovës, gjate kësaj periudhe ishte angazhuar ne nxjerrjen e dy rezolutave ndërkombëtare për Kosovën, te cilat ishin aprovuar njëra ne Kongresin e dyte te ETUC te mbajtur me 20-24 maj 1997 ne Porto te Portugalisë dhe tjetra ne Komitetin e ETUC me 14 shtator 1998 ne Bruksel (te dy rezolutat kishin për qellim te pasqyronin gjendjen e rende te diskriminimit te drejtave themelore te punëtoreve shqiptar ne pune dhe te shkeljes se te drejtave kombëtare te shqiptarëve nga ana e pushtetit serb në Kosove.
Ka mbaruar studimet postdiplomike në Fakultetin Ekonomik në Universitetin e Prishtinës në Prishtinë dhe e ka marrur titullin "Magjistër në shkencat ekonomike" në Universitetin e Prishtinës.
 
Gjate luftës qe zhvillohej ne Kosove nga ana e UCK ndaj forcave ushtarake dhe policore te pushtetit Serb ne Kosove, ishte angazhuar ne Këshillin e Emergjencës- Dega ne Gjilan si përgjegjës i Komitetit për Bashkëpunim me Botën. Pas Luftës ne Kosove e kishte zhvilluar aktivitetin politik në Gjilan, si anëtar i këshillit të Përgjithshëm të LPK-së.
'''Angazhimi ne sindikate;'''
 
Nga viti 1999 e deri më 2001 ishte emëruar Drejtor gjeneral i Kombinatit të Tekstilit ”INTEGJ” ne Gjilan.
Që nga viti 1990 deri në vitin 1999 ka qenë i angazhuar në mbrojtje të interesave të punëtorëve, si sindikalist në Bashkimin e Sindikatave të Pavarura të Kosovës.
 
Në vitin 2001 ishte angazhuar si konsulent i marketingut në projektin Kosovo Business Support/USAID, kurse në periudhën 2002 deri ne vitin 2006 ishte emëruar drejtor i Departamentit të Shoqatave Prodhuese në Odën Ekonomike të Kosovës.
Në Bashkimin e Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK), ka përfaqësuar interesat e punëtorëve të Sindikatës së Pavarur të Industrisë së Tekstilit dhe të Lekurë Këpucëve të Kosovës, duke u pozicionuar si anëtar i Këshillit Ekzekutiv të Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK).
 
Njëkohësisht gjate viteve 2002-2005 ishte nominuar nga Përfaqësuesi Special i Kombeve te Bashkuara ne Kosove ne pozitën e Anëtarit te Bordit te Trustit te Kursimeve Pensionale te Kosovës ne Prishtine, si dhe gjate vitit 2002 ishte certifikuar si ekspert nga Instituti i Bankës Botërore për zhvillimin e skemave pensionale.
Gjatë viteve 1990- 1993 e kishte udhëhequr "Komisionin për rezistencë dhe strategji të Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës", duke dhënë kontribut në ndërtimin e institucioneve paralele të shtetsisë së Kosovës (gjatë periudhës së abrogimit të statusit të autonomisë së KSA të Kosovës nga ana e Kuvendit të RS Serbisë).
Qe ngaviti 2009-2013 ishte funksionar politik i "Lëvizjes Vetëvendosje" dega ne Gjilan.
 
Ka punuar si; bashkëpunëtor arsimor ne "Kolegjin Universitar AAB" ne Prishtine, profesor ne Kolegjin "Universum" ne Prishtine, profesor ne Shkollën e mesme ekonomike "Marin Barleti" ne Gjilan, ndersa aktualisht eshte angazhuar si Profesor bashkepunetor i lendes Mikroekonomi, ne Universitetin Publik te Gjilanit.
Në vitin 1994 ishte emëruar Përfaqësues i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës(BSPK) në Zyrën e BSPK në Shqipëri, me qëllim të shfrytëzimit të lidhjeve diplomatike të Republikës së Shqipërisë, për të senzibilizuar bashkësinë ndërkombëtare lidhur me gjendjen represive të cilën e ushtronte pushteti i RS Serbisë ndaj popullatës shumicë shqiptare në Kosovë.
 
Gjate periudhes 2012/2014 eshte bere kandidat per doktorant ne shkencate e ekonomise, profili i studimit ne Finance, ne Universitetin Europian te Tiranes.
Nga viti 1995- 1999 ishte Përfaqsues i Departamentit të jashtëm të Sindikatës së Pavarur të Industrisë së Tekstilit dhe të Lëkurë Këpucëve të Kosovës. Gjatë kësaj periudhe ishte angazhuar në nxjerrjen e dy "Rezolutave ndërkombetare" për Kosovën, të cilat ishin aprovuar nga institucionet dhe organizatat ndërkombëtare;
 
(1) Rezoluta e miratuar në "Kongresin e dytë të European Trade Union Confederation (ETUC)" të mbajtur më 20-24.05.1997 në Porto të Portugalisë dhe tjetra
 
(2) Rezoluta e miratuar në Komitetin Europian të "European Trade Union Confederation" (ETUC) më 14.09.1998 në Bruksel (të dy Rezolutat kishin për qëllim të pasqyronin gjendjen e rëndë represive e të diskriminimit të drejtave themelore të punëtorëve shqiptar në punë dhe të shkeljes së të drejtave kombtare të shqiptarëve nga ana e pushtetit serb në Kosovë.
 
 
'''Agazhimi politik;''' Që nga Janari i vitit 1990 ishte anëtar i Këshillit iniciativ per themelimin e deges së Partise politike- Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK)- dega në Gjilan, ku e kishte vazhduar angazhimin e tij politik deri në vitin 1997.
 
Gjatë luftës që zhvillohej në Kosovë nga ana e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ndaj forcave ushtarake dhe policore të pushtetit Serb në Kosovë, ishte angazhuar në Këshillin e Emergjences- Dega ne Gjilan, si përgjegjës i Komitetit te Keshillit te Emergjences për Bashkëpunim me Botën.
 
Pas Luftës në Kosovë ne vitin 1999, e kishte zhvilluar aktivitetin politik në Gjilan, si anëtar i këshillit të Përgjithshëm të Lëvizjes Popullore të Kosovës deri ne vitin 2007.
 
Ndërsa aktivitetin e vet politik e kishte zhvilluar edhe në Lëvizjen "Vetëvendosje" (si anetar i keshillit niesmetar per themelimin e deges se Levizjes Vetevendosje ne Gjila) që nga themelimi i këtij subjekti politik deri në vitin 2014.
 
'''Angazhimi profesional;'''
 
Qe nga viti 1983 deri në vitin 1990 kishte punuar në Industrinë e Tekstilit "Integj" në Gjilan, në pozitën e Referentit të Marketingut, ndërsa në vitin 1990 ne IT "Integj" ishin futur "masat e perkoheshme politike nga ana e Kuvendit te RS Serbise ne IT "Integj" dhe si rezultat i tyre ishin perjashtuar 1.440 punetor shqiptar nga puna, ku ne mesin e tyre edhe ai ishte nxjerrur me dhunë policore nga puna (nga ana e organeve policore të RS Serbisë).
 
Nga viti 1999 e deri më 2001 kishte punuar në "Industrinë e Tekstilit "Integj" ne Gjilan, në pozitën e Drejtorit gjeneral.
 
Në vitin 2001 kishte punuar në "Kosovo Business Support"(KBS)- projekt i USAID-it, në pozitën e Konsulentit të marketingut dhe menaxherit të zyrës së KBS.
 
Kurse në periudhën 2002 deri në vitin 2006 ishte i emëruar Drejtor i Departamentit të Shoqatave Prodhuese në Odën Ekonomike të Kosovës.
 
Njëkohesisht gjatë viteve 2002- 2005 ishte i nominuar nga Përfaqesuesi Special i Sekretarit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (PSSP te OKB- UNMIK) në pozitën e Anëtarit të Bordit të Trustit të Kursimeve Pensionale të Kosovës në Prishtinë.
 
Gjatë vitit 2002 ishte certifikuar si ekspert nga "Instituti i Bankës Botërore"-Washington, për zhvillimin e skemave pensionale.
 
Gjate periudhes 2008-2012 ka punuar si bashkëpunëtor arsimor në "Kolegjin Universitar AAB" në Prishtinë
 
Gjate periudhes 2010-2012 ka punuar si profesor në Kolegjin "Universum" në Prishtinë.
 
Që nga viti 2012 ka punuar si mësimdhënës në Shkollën e mesme ekonomike "Marin Barleti" në Gjilan.
 
Gjithë ashtu që nga viti 2012 ishtë certifikuar si "Ekspert për çështje ekonomike" nga Gjykata Themelore në Gjilan- Divizioni për çështje civile dhe ishte autorizuar për të zhvilluar ekspertiza profesionale (kryesisht ekspertiza financiare) sipas kërkesës së Gjykatës.
 
 
'''Punimet shkencore të botuara në revistat shkencore ndërkombëtare:'''
 
1.1. The Role of Human Resources, Respectively Employment in the Sustainability of the Pension System in Kosovo, ISSN 2411-9563 (Print) ISSN 2312-8429 (Online) European Journal of Social Sciences Education and Research, Sep – Dec 2015 Vol.5, Nr. 1, EUSER European Center For Science Education And Research, First Published 2015, European Journal Of Social Sciences Education And Research, Volume 5, Nr.1, ISSN 2312- September - December 2015, Istanbul, Turkey. (Page 179-190).
 
Web: ejser.euser.org/issues/sep_dec_2015/Nexhmedin.pdfwww.academia.edu/.../Volume_II_The_Role_of_Human_Resources_Respectively_Employment
 
1.2. Economic transition process and Kosovo Pension Reform System, Scientific Journal Publishing, EUSER Journal September - December 2016,10th International Congres on Social Sciences, 23-24 September 2016, Venue: Facultad De CC. Políticas , Universidad Complutense De Madrid, Av. Séneca, 2, 28040 Madrid, Spain. ISSN 2411-9571 (Print) , ISSN 2411-4073 (online). (Page 80-100).
 
Web: http://journals.euser.org/index.php?journal=ejes&page=issue&op=view&path%5B%5D=45 [http://euser/ http://euser]. org, E-Mail: info@euser. Org
 
1.3. Financial analysis of the pension system in Kosovo and its sustainability. Impact Factor: 2.415, ISBN 1387-3812 JEAR; e-CONFERENCE The world’s first multidisciplinary Open Access Journal and Conference. SKAP. Issue I- December 2016. (Page 40- 55).
 
web: www.jear-eu.comhttp://www.jear-eu.com/en/MDJC/e-Conference-2016http://www.jear-eu.com/en/MDJC/e-Conference-2016
 
1.4. Economic Transition Process and Kosovo Pension Reform System. ISSN 2411-9571 (Print), ISSN 2411-4073 (online), European Journal of Economics and Business Studies, Sep-Dec 2016, Vol. 6 Nr. 1
 
web: http://journals.euser.org/index.php?journal=ejes&page=issue&op=view&path%5B%5D=45
 
Pjesemarrja me punime shkencore në konferencat shkencore ndërkombëtare;
 
1.1. The Role of Human Resources, Respectively Employment in the Sustainability of the Pension System in Kosovo- European Center for Science Education and Research, First Published 2015, Proceedings of the International Conference on Social Sciences 11-12 September 2015, Istanbul Süleyman Şah University, ISBN 9788890916359 Typeset by EUSER Printed by EUSER in cooperation with MCSER, Rome-Italy. (Page 10- 22). Web: lib.euser.org/.../6th_ICSS_2015_Proceedings_Book_Vol_2_ISBN_9788890916359.p..lib.euser.org/.../6th_ICSS_2015_Proceedings_Book_Vol_3_ISBN_9788890916335.p...icss.euser.org/index.../118-euser-european-center-for-science-education-and-research
 
1.2. The Impact of Risk Management Factors in the Sustainability of the Pension System in Kosovo, ISBN 978-615-5460-58-6 Proceedings of FIKUSZ ’15 Symposium for Young Researchers, 2015, 203-218 Conference Proceedings compilation, Obuda University Keleti Faculty of Business and Management 2015. Published by Óbuda University Bécsi út 96/b. H-1034 Budapest, Hungary, 13th November 2015. (Page 203-219).
 
Web: http://kgk.uni-obuda.hu/fikusz
 
1.3. Qëndrueshmëria e reformës së sistemit pensional ne Kosovë- ISBN: 978-9928-178-29-9- 1-st ICBLAS First International Conference on Business, Law, Administration and Social Sciences 17 January 2015, Tirana Business University (TBU) and International Institute for Private, Commercial and Competition Law (IIPCCL) Tirana, Albania. (Page 110-119).
 
web: iipccl.org/wp-content/uploads/2014/11/Book-Proceedings.pdf
 
1.1. Economic transition proces and Kosovo pension reform system- 10th International Congress on Social Sciences which will take place in Madrid on 23-24 September 2016. (Page 80-100).
 
web: [http://icss10.euser.org/ http://icss10.euser.org]
 
Pjesëmarrja me punime shkencore në konferencat shkencore regjionale;
 
1. National social protection schemes and benefits for vulnerable groups with focus on human trafficking in Kosovo- ICRAE- The 1st International Conference on Research and Educatıon – Challenges Toward the Future (ICRAE2013), 24-25 May 2013, University of Shkodra “Luigj Gurakuqi”, Shkodra, Albania. (Page 1-11).
 
web: [http://www.unishk.edu.al/ http://www.unishk.edu.al]
 
2. Nature of plans pension contributions as determining the quality of pension benefits- ISLD-Gjilan, VIZIONE, 22/2014, International magazine for social sciences “VIZIONE “ Skopje, Revistë ndërkombëtare për shkencat shoqërore “VIZIONE “ Shkup, Меѓународно списаније за општесвени науки, “VIZIONE “ Скопје. (Page 692-701).
 
web: www.visionsmagazine.org
 
3. Transparenca si faktor i qendrueshmerise se reformes se sistemit pensional ne Kosove- STRATEGJITË E MENAXHIMIT KULTUROR TË TURIZMIT NË KOSOVË DHE SHQIPËRI, Qendra Kërkimore Zhvillimore, Buletini Shkencor Nr. REVISTË – SHKENCORE “DARDANIA” 2, ISSN 1800-9794, COBISS.CG-ID 20683538, Mars 2015– PEJA- Republika e Kosovës. (Page 277-299).
 
web:http://qkzhpeja.org/konferenca/Buletini_nr_2.pdfweb: www.qkzhpeja.org
 
4. Stabiliteti financiar i Sistemit pensional në Kosovë. DSSH/ASD Ditët E Studimeve Shqiptare 1/2013, Financë “Zhvillimi ekonomik, sistemi financiar, mirëadministrimi: Qasje dhe Dimensione të Reja Kombëtare e Rajonale, 7.12.2013, UET Tiranë, Shqipëri.
 
5. Natyra e politikave qeverisëse si faktor influencues në qendrueshmërinë e Sistemit Pensional në Kosovë. DSSH/ASD Ditët E Studimeve Shqiptare/ 2014, Albanian studies days/ journées d’études albanais, Tema: "Të Rimendojmë Zhvillimin dhe Integrimin", Konferencë ndërkombëtare shkencore/ International scientific conference, UET/ 1-4 Maj 2014 Tiranë, Shqipëri.
 
6. Roli i përgjegjësisë fiduciare të organeve qeverisëse në qëndrueshmërinë e sistemit pensional të Kosovës, DSSH/ASD Ditët e Studimeve Shqiptare, Albanian Studies Days/ Journées D’études Albanais, Tema: "Transformimi i madh: 25 vjet përvoja shqiptare e tranzicionit dhe demokratizimit", Konferencë Ndërkombëtare Shkencore/ International Scientific Conference. UET/ 24-26 prill 2015 Tiranë, Shqipëri.
 
7. The impact of the effectiveness of the Kosovo Pension System in its stability, DSSH/ASD Ditët e Studimeve Shqiptare, Albanian Studies Days/ Journées D’études Albanais, Tema: "Re- engineerin reforms for new model of economic growth and social development”, Konferencë Ndërkombëtare Shkencore/ International Scientific Conference. UET/ 28-29 Prill 2017 Tiranë, Shqipëri.
 
web: http://www.uet.edu.al/index.php/sq/113-kerkimi-shkencor-partneriteti/1265-ditet-e-studimeve-shqiptare-2017
 
Pjesëmarrja në konferencat ndërkombëtare me tamatikë nga ekonomia;
 
1. World Bank Institute- Washington DC- Pension reform; Second Generation and Implementation issues”
 
2. Partners for Financial Stability Program, In cooperation with Organization for Economic Co-operation and Development “The INPRS- International Network of Pensions Regulators and Supervisors, Seminar on Pension Fund Governance, Hosted by Securities Market Agency of the Republic of Slovenia, Insurance Supervisory Authority of the Republic of Slovenia
 
3. Study visit to Denmark by the Kosovo Chamber of Economy on May 16th to 22nd 2005. Labor Relations and Organization of an Industrial Federation under voluntary membership rules in an open market economy.
 
4. EU- INIT MARKT 20558, Competition for Chambers of commerce, 2015, Brussels
 
web: http://taiex.cec.eu.int/ExpertDatabase
 
5. Building a Competitive Workforce in Kosovo, USAID Global Workforce in Transition Workforce Competitiveness Initiative Evelyn Ganzglass, Education Development Center Kevin Murphy J.E. Austin Associates June 6-11, 2004
 
Projekte dhe kontribute te ndryshme profesionale;
 
Studim mbi çështjet sociale;
 
1.Study on National Social Protection Schemes and Benefits for Vulnerable Groups with Gocus on Human Trafficking in Kosovo. Prishtine, 2012. Contractor GIZ- Office Prishtina. (Studim ” Skemat Kombëtare Sociale Mbrojtëse për Grupet të Rrezikuara Shoqërore në Kosovë, me Fokus të Vecantë në Trafikimin e Qenjeve Njerëzor” (punuar sipas kontratës Nr. 83102037 të kontraktuar nga Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, si mbështetje e Ministrisë së Punës dhe të Mirëqenies Sociale- Prishtinë). Prishtinë, 2012).
 
Plan biznesi;
 
1. Plani biznesor dhe Implementimi i tij në Inkubatorin e biznesit në Gjilan, Business Incubator (punuar sipas kontrates nr. 05KOS01/06/007 të kontraktuar nga Asesores De Comercio Exterior S.L. C/ Serrano 20, 28001 Madrid, España, si mbështetje e Ministrisë së Tregtisë.
 
Kontribut profesional;
 
1. Building a Competitive Workforce in Kosovo- Report on a Diagnostic Assessment Conducted by USAID Global Workforce in Transition Workforce Competitiveness Initiative Evelyn Ganzglass, Education Development Center Kevin Murphy J.E. Austin Associates, June 6-11, 2004.
 
web: pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNADK009.pdf
 
2. How Kosovar citizens engage in the political process: The role of interest groups and the uses of technology- Thesis/Dissertation Collections-Lyndsey Fisher- Rochester Institute of Technology RIT Scholar Works, 7-12-2006 web: http://scholarworks.rit.edu/theses
 
3. The Kosovo Pension Reform: Achievements and Lessons, John Gubbels, David Snelbecker Lena Zezulin, April 2007 https:// siteresources.worldbank.org/.../Pensions-DP/0707.pdf To view Social Protection Discussion papers published prior to 2004, please visit.
 
web: www.worldbank.org/sp.
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
[[Kategoria:Njerëz që jetojnë]]