Dallime mes rishikimeve të "Tumat"

1 byte removed ,  2 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
[[Skeda:German_military_cemetery_Normandy_1.jpg|parapamje|La Cambe varrezat e luftës gjermane]]
[[Skeda:Sulm_valley_tumulus.jpg|parapamje|Një nga tumat e periudhës së kulturës Hallstatt në nekropolin e luginës së Sulm-it.]]
<span>T</span>'''umat''' janë kodërakodër varre, prej dheu dhe [[Shkëmbi|gurësh të]] ngritura mbi një varr ose varre. Tumat janë të njohura edhe si '''varre,''' kodër '''varre''' ose '''kurgans''' dhe mund të gjenden në pjesën më të madhe të botës. Një muranë, e cila është një pirg me gurë të ndërtuar për qëllime të ndryshme, gjithashtu mundet që fillimisht të ketë qenë një tumë.
 
Tumat shpesh janë të kategorizuar sipas formës së tyre të jashtëme. Në këtë kuptim, një varrë i gjatë është një tumë e gjatë, zakonisht e ndërtuara mbi varret e tjera, të tilla si hyrja e varrit. Një varrë i rrumbullakët është një tumë e rrumbullakët, gjithashtu zakonisht të ndërtuara mbi varret e tjera. Struktura e brendshme dhe arkitektura, e të dy llojeve të varreve, si të gjatëve dhe atyre të rrumbullakëve kanë një gamë të gjerë, që kategorizohen vetëm duke i'u referuar formës së jashtëme.