Ndryshimi mes inspektimeve të "Lloji (biologji)"

ska përmbledhje të redaktimeve
(U kthye versioni 2132261 i bërë nga Nuggln (diskutimet))
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Undo Advanced mobile edit
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Advanced mobile edit
{{Klasifikimi biologjik}}
Në [[biologjia|biologji]], një '''specielloj''' (apo një '''llojspecie''') është njësia themelore e klasifikimit dhe [[nomeklatura binomiale|gradës taksonomike]], si dhe një njësi e biodiversitetit, por është provuar e vështirë të gjendet një përkufizim i kënaqshëm. [[Shkencëtari|Shkencëtarët]] dhe [[BNRN|konservatorët]] kanë nevojë për një përkufizim të specieve që u lejon atyre të punojnë, pavarësisht nga vështirësitë teorike. Nëse [[karl Lineu|Lineu]] mendonte se speciet ishin të fiksuara dhe të dallueshme qartësisht nga njëra tjetra, nuk do të kishte problem, por proceset evolucionare shkaktojnë që speciet të ndryshojnë vazhdimisht dhe të klasifikohen në njëra-tjetrën. Një specie shpesh përkufizohet si grupi më i madh i organizmave në të cilat çdo dy individë të [[gjinia|gjinive]] të përshtatshme ose lloje të çiftëzimit mund të prodhojnë pasardhës pjellor, zakonisht nga riprodhimi seksual. Ndërsa ky përkufizim është shpesh i përshtatshëm, kur shihet më shumë nga afër, është problematike. Për shembull, me hibridizim, në një kompleks specifik të qindra mikrospecie të ngjashme, ose në një unazë, kufijtë midis specieve të lidhura ngushtë bëhen të paqarta. Midis organizmave që riprodhojnë vetëm aseksualisht, koncepti i një [[lloji]] riprodhues prishet, dhe secili klon është potencialisht një mikrope. Gjithashtu lindin probleme kur merren me [[fosilet|fosile]], meqë riprodhimi nuk mund të shqyrtohet; koncepti i kronospecies është përdorur në paleontologji. Mënyra të tjera për përcaktimin e specieve përfshijnë kariotipin e tyre, sekuencën e [[ADN]]-së, morfologjinë, sjelljen ose ngrohtësinë ekologjike.
 
Secilës specie i jepen dy emra; emri i parë që është i gjinisë që specia i përket dhe emri specifik (që njihet si [[nomeklatura binomiale]]). Për shembull, ''[[tigri|Panthera tigris]]'' është një nga pesë speciet e gjinisë ''[[Panthera]]''.