Dallime mes rishikimeve të "Presidenti i Shqipërisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
Që nga krijimi i shtetit shqiptar më [[28 nëntor]] [[1912]], [[Shqipëria]] ka provuar disa modele qeverisjeje, përfshirë protektoratin ndërkombëtar, monarkinë, regjimin e partisë – shtet si dhe republikën parlamentare. Gjatë kësaj periudhe funksioni i Presidentit të Republikës dhe i Kryetarit të Shtetit është ushtruar në forma të ndryshme.
 
[[1912]] u krijua qeveria e parë me [[Ismail QemalinQemali]]n në krye, e cila kishte edhe kompetencat e Kryetarit të Shtetit. Më [[6 shkurt 1914]] [[1914]] Konferenca e Ambasadorëve]] emëroi Princin [[Wilhelm Wied]] si Kryetar të Shtetit shqiptar. Në periudhën [[shtator]] [[1914]][[janar]] [[1920]] Shqipëria u bë shesh lufte duke ndërruar disa qeveri, ku detyra e Kryetarit të Shtetit u mbulua nga qeveri-regjenca të ndryshme. Më [[8 janar 1920]] [[1920]] Kongresi i Lushnjës]], zgjodhi Këshillin e Lartë prej 4 vetash, i cili do të kryente funksionet e Kryetarit të Shtetit duke rikthyer parlamentarizmin Në vitin [[1924]] [[Fan Noli]] u zgjodh kryetar i qeverisë, duke ushtruar edhe funksionet e Kryetarit të Shtetit. Pas ndryshimeve të shpeshta në qeverisje, më [[31 janar]] [[1925]] Asambleja Kombëtare miratoi formën republikane të regjimit dhe votoi [[Ahmet Zogun]] si [[President të Republikës]]. Më [[1 shtator]] [[1928]] Shqipëria u shpall Monarki dhe Ahmet Zogu u shpall [[Mbret i Shqipëtarëve]]. Pas pushtimit të Shqipërisë nga [[Italia]] në [[prill]] [[1939]] dhe bashkimit të dy vendeve, [[Viktor Emanueli III]] u bë Mbret i Shqipërisë. Vitet 1943-‘44 nën pushtimin gjerman rikthejnë qeverisjet – regjenca.
 
Përfundimi i luftës së Dytë Botërore dhe çlirimi i Shqipërisë më 1944 u shoqërua me zgjedhjet e para parlamentare të dhjetorit vitit 1945 dhe me kalimin e funksionit të Kryetarit të Shtetit në organ kolegjial, si Presidium i Kuvendit Popullor. Në periudhën 11 janar 1946 – 12 dhjetor 1990, gjatë të cilës Shqipëria përjetoi diktaturën komuniste, funksionet e Kryetarit të Shtetit u kryen nga [[Omer Nishani]] (10 janar 1946 - 1 gusht 1953), [[Haxhi Lleshi]] (1 gusht 1953 - 22 nëntor 1982) dhe [[Ramiz Alia]] (22 nëntor 1982 – 22 shkurt 1991). Më 22 shkurt 1991 u krijua Këshilli Presidencial i drejtuar nga Ramiz Alia, i cili i ushtroi funksionet deri më 30 prill 1991.
 
[[30 prill]] [[1991]] me zgjedhjen e Presidentit të parë të Republikës parlamentare nga ana e një parlamenti shumëpartiak, krijohet Institucioni kushtetues i Presidentit të Republikës. Që nga kjo datë dhe deri më sot Presidentët dhe periudhat e drejtimit të tyre janë si më poshtë:
 
== Zgjedhje ==
30 prill 1991:
*30 prill 1991: Parlamenti zgjedh President të Republikës, zotin [[AlfredRamiz MoisiuAlia]]
 
*9 prill 1992: Parlamenti zgjedh President të Republikës, zotin [[RamizSali AliaBerisha]]
 
*3 mars 1997: Parlamenti rizgjedh President të Republikës, zotin [[Sali Berisha]]
9 prill 1992:
 
*24 korrik 1997: Parlamenti zgjedh President të Republikës, zotin [[SaliRexhep BerishaMeidani]]
 
*24 korrik 2002: Parlamenti zgjedh President të Republikës, zotin [[RexhepAlfred MeidaniMoisiu]]
3 mars 1997:
 
Parlamenti rizgjedh President të Republikës, zotin [[Sali Berisha]]
 
{{Kryetarë të Shqipërisë}}
24 korrik 1997
[[Category:Kryetar]]
 
Parlamenti zgjedh President të Republikës, zotin [[Rexhep Meidani]]
 
24 korrik 2002
 
Parlamenti zgjedh President të Republikës, zotin [[Alfred Moisiu]]
24.783

edits