Ndryshimi mes inspektimeve të "Mekanika"

221 bytes added ,  11 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (roboti largoj: fr:Mécanique)
v
'''Mekanika''' merret me studimin e zhvendosjes së [[lënda|lëndës]] në hapësirë dhe kohë ([[kinematika]], [[dinamika]]). Nganjëherë si pjesë e pavarur e mekanikës, merret dhe [[statika]] e cila studion kushtet, për te cilat lënda është në prehje (qetësi).
 
Vija të cilën e përshkon trupi të zgjedhur për krahasim që quhet trup krahasues (referent). Për të përshkruar ndonjë lëvizje janë të domosdoshme disa parametra ose madhësi fizike, që ne i quajmë elemente të lëzivjes. Meqenëse lëvizja kryhet në hapësirë dhe kohë atëherë elementet kryesore të lëvizjes janë hapësira dhe koha. Hapësira përmban tri përmasa : gjatësinë , gjërësinë dhe lartësinë. Që të trija këto madhësi janë distancaose siq i quajmë në mekanikë rrugë. Rruga shënohet me shkronjën s (nga latinishtja Spatium). Njësia në SI është metri që shënohet me shkronjën m. Koha shënohet me shkronjën t (nga latinishtja tempus).
==Lëvizja e trupit==
Zhvendosja e trupit është ndërrimi i pozitës së tij në boshtin x nga një pikë në pikën tjetër. Zhvendosja është madhësi vektoriale.
Vija të cilën e përshkon trupi i zgjedhur për krahasim që quhet trup krahasues (referent). Për të përshkruar ndonjë lëvizje janë të domosdoshme disa parametra ose madhësi fizike, që ne i quajmë elemente të lëzivjeslëvizjes. Meqenëse lëvizja kryhet në hapësirë dhe kohë atëherë elementet kryesore të lëvizjes janë hapësira dhe koha. Hapësira përmban tri përmasa : gjatësinë , gjërësinëgjerësinë dhe lartësinë. Që të trija këto madhësi janë distancaosedistanca siqose siç i quajmë në mekanikë rrugë. Rruga në mekanik zakonisht shënohet me shkronjën ''s'' (nga latinishtja ''Spatium''). Njësia për rrugën[[Sistemi SI|SI]] është metri që shënohet me shkronjën ''m''. Koha që i nevojitet trupit rferent të përshkrojë rrugën, zakonisht shënohet me shkronjën ''t'' (nga latinishtja ''tempus'').
==Zhvendosja e trupit==
Zhvendosja e trupit është ndërrimi i pozitës së tij në boshtin ''x'' nga një pikë në pikën tjetër. Zhvendosja është madhësi vektoriale.
 
 
{{fizi-cung}}