Dallime mes rishikimeve të "Lukthi"

165 bytes added ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:Ventriculus.svg|thumb|Lukthi]]
'''Lukthi''' eshte([[lat.]]: Ventriculus) është organi kryesor i sistemit digjestivtretës (tretësdigjestiv). Gjendet nën [[diafragma|diafragmë]] nemajtas pjesën e majtë teprej [[mëlçia|mëlçisë]]. Kur është mesatarisht i mbushur i ngjan një gypit dhe është i gjatë rreth 25 cm.
 
== Ndërtimi ==
 
Pjesët kryesore janë:
#* Coprup Ventriculiventriculi
#* Fundus Vendtriculivendtriculi
* Pylorus
# Pilorus
#* Curvatura major et minor
#* Facies anterior et posterior.
#* Ostium Pilorumpilorum
#* Ostium Cardiumcardium
Dy faqet bashkohen dhe ne Curvatura major formojnë ommentum major kurse ne Curvatura minor formojnë ommentum minor.
 
Dy faqet bashkohen dhe ne Curvatura major formojnë ommentumOmmentum majormajus kurse ne Curvatura minor formojnë ommentumOmmentum minor.
Muskulatures se lukthit përbëhet prej tre shtresave:
 
# Shtresa e jashtme e cila esht e ndërtuar nga muskuj longitudinal
MuskulaturesMuskulatura see lukthit përbëhet prej tre shtresave:
# Shtresa e mesme e cila esht ndrtuar nga muskuj rrethor
#* shtresaShtresa e mbrenshmejashtme e cila eshtështë ndrtuarndërtuar nga muskuj te pjerret.longitudinal
#* Shtresa e jashtmemesme e cila eshtështë e ndërtuar nga muskuj longitudinalrrethor
Ne pjesen e mbrendshme gjenden dhe fushat gastrike, kurse lukthi esht i ngacmuar nga sistemi nervor autonom respektivisht nga fijet e SY dhe PSY.
* shtresa e brendshme është ndërtuar nga muskuj të pjerrët.
Ne pjesenpjesën e mbrendshmebrendshme gjenden dhe fushat gastrike, kurse lukthi eshtështë i ngacmuar nga sistemi nervor autonom respektivisht nga fijet e SY dhe PSY.
 
Ushqimi ne lukth qëndron nga 4-6 orë.
 
Ne lukth tajohettajitet lengulëngu i lukthit i cili përbëhet nga:
#* HCl (acidi klorhidrik (HCl) - i cili parandalon tretjen e sheqerit ne lukth , kerkonkrijon PHpH optimale perpër veprim 1-1.5 dhe zhduk bakterjetbakteret e ardhura me fazenfazën e gelltitjesgëlltitjes.
#* Mucina - lag ushqimin dhe e kthen ne Himus
#* Fermentet: Proteaza, Libofermentet
#* Kripërat minerale .
 
Me kalimin e njenjë pjese te vogelvogël te ushqimit ne duodenum fillon zbrazja e lukthit.
 
{{medi-cung}}
 
[[de:magen]]
12.723

edits