Theodore Roosevelt (* 27 tetor 1858New York City; † 6 janar 1919Oyster Bay, New York) ishte prej 1900 nënkryetar i William McKinley. Pas vrasjen e McKinley 1901 u bë Roosevelt14 shtator me 42 vjet i 26-ti. President të ShBA. Në vitin 1906 Roosevelt mori çmimin Nobel për paqe.

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelts drejtuar bashkëshortes së tij, Edith Roosevelt

Redakto

20 maj 1943 E dashur Bunny!

E di se çfarë është kjo - një letër për përvjetorin e martesës. Unë mendoj se duhet të mbërrijë në kohën e duhur. A të kujtohet ajo ditë e nxehtë qershori para tridhjetë e tre vitesh? Kisha e tejmbushur me njerëz, babai me atë jelekun e mrekullueshëm me pika blu, turmat në rrugë, velloja jote e bardhë, mamaja jote me një prej atyre kapeleve të mrekullueshme. Dhe, a e mban mend si ishte bota atëherë, e vogël dhe e rregullt, një rend ndryshe. Gjërat kanë ndryshuar shumë që atëherë. Asgjë s'ka ndodhur ashtu siç e imagjinonim se do të ndodhte përveç fëmijëve tanë. Ne s'e menduam asnjëherë se do t'i binim botës kryq e tërthor. Ne nuk e menduam kurrë se profesionet dhe interesat tona do të shkonin aq larg. Ne nuk e menduam kurrë se tridhjetë e tre vjetori i martesës sonë do të na gjente të zhytur në Luftën tonë të Dytë me mua sërish në front. Epo e dashur, duhet thënë se ne kemi jetuar sipas pjesës më të rëndësishme të ceremonisë "Në të mirë e në të keq, në pasuri e varfëri deri sa vdekja të na ndajë".

Shiko edhe

Redakto