Universiteti i Moshës së Tretë është një lëvizje ndërkombëtare qëllimet e së cilës janë arsimimi, edukimi dhe stimulimi i anëtarëve kryesisht të pensionuar të komunitetit - ata që janë në 'moshën' e tretë të jetës së tyre.

Një grup i mëshës së tretë në një shëtitje skenike - Carrick, Cornwall.

Përmbledhje

Redakto

Nuk ka asnjë model të pranuar botërisht për këtë lloj arsimi. Konceptimi i tij origjinal në Francë si një veprimtari universitare jashtë shkollës është modifikuar ndjeshëm në Mbretërinë e Bashkuar ku është e njohur që shumica e njerëzve në moshën e pensionit kanë mundësi për të kontribuar në fusha të ndryshme dhe me këtë rast theksi është vënë në ndarjen, pa lidhje formale arsimore.

Shumë vende anglishtfolëse kanë ndjekur këtë model gjeragogjik, ndërsa vendet e Evropës kontinentale kryesisht kanë ndjekur modelin francez. Për arsye historike, instituti i të mësuarit gjatë gjithë jetës është term më i përdorur në Shtetet e Bashkuara për organizatat që janë të ngjashme me grupet e lidhura me këtë lloj arsimi.

Një uebfaqe britanike e kësaj natyre raporton këtë në lidhje me të drejtën për anëtarësim në "Moshën e Tretë": "Mosha e tretë" përcaktohet nga një kohë në jetën tuaj (jo domosdoshmërisht kronologjike) ku ju keni mundësinë të ndërmerrni mësime për hir të saj. Nuk ka moshë minimale, por përqendrohet te njerëzit që nuk janë më në punë me kohë të plotë ose duke rritur një familje. " [1] [2] [3] [4]

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
 • Midwinter, E. (2004) "500 Beacons: The U3A Story", Third Age Press UK. KINDLE edition (2014).
 • Beckett, Francis. The U3A Story (në anglisht). Third Age Trust. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 gusht 2017. Marrë më 24 shk 2016.
 • Formosa, M. (2000). "Older adult education in a Maltese University of the Third Age: A critical perspective". Education and Ageing, 15(3): 315-339.
 • Formosa, M. (2005). "Feminism and critical educational gerontology: An agenda for good practice". Ageing International, 30(4): 396-411.
 • Formosa, M. (2007). "A Bourdieusian interpretation of the University of the Third Age in Malta". Journal of Maltese Education Research, 4(2): 1-16.
 • Formosa, M. (2009). "Renewing Universities of the Third Age: Challenges and visions for the future". Recerca, 9: 171-196.
 • Formosa, M. (2010). "Lifelong learning in later life: The Universities of the Third Age". Lifelong Learning Institute Review, 5: 1-12.
 • Kerka, S. (1999). Universities of the Third Age: Learning in Retirement. Trends and Issues Alert No. 2. www.calpro-online.org Arkivuar 10 nëntor 2007 tek Wayback Machine
 • Midwinter, Eric C. (1984), Mutual aid universities: a self-help approach to educating older people, Routledge, ISBN 0-7099-3523-4
 • Swindell, R. & Thompson, J. (1995). "An international perspective of the University of the Third Age". Educational Gerontology, 21(5): 429-447.
 • Swindell, R. (2002). "U3A Online: a virtual university of the third age for isolated older people". International Journal of Lifelong Education 21(5): 414-429.
 • Szeloch, H. (2011). "Na naukę nigdy nie jest za późno". "Nowe Życie", (445)9: 11-12.

Referime

Redakto
 1. ^ "u3a - Our story". www.u3a.org.uk. Arkivuar nga origjinali më 16 shtator 2020. Marrë më 2021-01-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Chamahian, Aline (2006). "De l'Université du Troisième Âge de Toulouse aux Universités Tous Âges : retour sur le mouvement de constitution des UTA en France" (PDF). Communication au 2eme Congrès de l'Association Française de Sociologie. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 22 shkurt 2016. Marrë më 18 jan 2016. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Union Française des Universités de Tous Ages". Marrë më 19 jan 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Université du Temps Libre". Marrë më 19 jan 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)