Uilliam Rouan Hamilton (angl: William Rowan Hamilton) (4 gusht, 18052 shtator, 1865) qe një matematikan, fizikanë dhe astronom irlandez që dha kontribute të rëndësishme në zhvillimin e optikes, dinamikës dhe algjebrës. Ai është shumë i njohur për zbulimin e kuaternioneve të cilat ai i studioi shumë. Puna e Hamiltonit qe shumë i dobishme në zhvillimin e mekanikës kuantike. Thuhet se Hamiltoni tregoi një talent të jashtëzakonshëm në një moshë tepër të re, kjo bëri që astronomi prifti Dr. Xhon Brinkli të thoshte më 1823, kur Hamilton qe vetëm tetëmbëdhjetëvjeçar : “Ky djalosh, unë nuk po them që do behet, pasi ai është, matematikani i pare për moshën e tij.”

Uilliam Hamilton
U lind në4 gusht, 1805
Dublin ,
Irlandë
Vdiq2 shtator 1865
Dublin
KombësiaIrlandez
ProfesioniMatematikan, fizikant, dhe astronom

Jeta Redakto

Vitet e rinise Redakto

Studimet matematike Redakto

Optika dhe dinamika Redakto

Kuaternionet Redakto

 
Pllaka e kuaternioneve në urën e Broome

Vepra te tjera origjinale Redakto

Vdekja Redakto

Përkujtimet për Hamiltonin Redakto

Thënie Redakto

Publikime Redakto

Referime Redakto


Lidhje të jashtme Redakto