Zyhdi Ohri

politikan shqiptar

Zyhdi Ohri aktivist politik shqiptar, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë.[1]

Zyhdi Ohri
Nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë

Zyhdi Ohri portret nga Arben Morina.jpg

Emri: Zyhdi
Mbiemri: Ohri
Lindi më: 1870
Vendlindja: Ohër
Vdiq më: 1931
Vdiq në: Dijar Baker Turqi

Zyhdi Ohri lindi në Ohër. Studimet i përfundoi në Turqi. Ishte pjesë e lëvizjeve kombëtare dhe i luftës për çlirim nga osmanët. Ka organizuar veprimtari e tubime të ndryshme, duke propaganduar idetë kombëtare. I zgjedhur nga Ohri si delegat, mori pjesë në kuvendin e Vlorës dhe firmoi aktin e pavarësisë, me siglën “Zuhdi Ohria”. Ishte pjesë e Senatit të dalë nga qeveria e Ismail Qemalit. Më pas, shkoi në Elbasan, ku bashkëpunoi me Aqif pashë Biçakçiun. Mbështeti qeverinë e Sulejman Delvinës, të dalë nga Kongresi i Lushnjes më 1920.[2]

ReferimetRedakto

  1. ^ "Historia e Popullit të Shqipërisë" Akademia e Shkencave të Shqipërisë. ISBN 99927-1-623-1
  2. ^ Nënshkruesit e Aktit të Pavarësisë nga Struga e Ohri, Iliria News Agency, 26 korrik 2012