Ahmet Osja (Shkodër, 25 qershor 1939 - 23 shkurt 2020) ka qenë profesor i shkencave bujqësore dhe mban Urdhri "Mjeshtër i Madh", viti 2009 nga Presidenti i Shqipërisë. Nderi i Akademia e Shkencave, ishte titulli nga kryesia e akorduar ciceronit të bujqësisë Profesor Ahmet Osja.Për afro 9 vjet (1982-1991) përfaqësoi rajonin e Shkodrës si deputet në Kuvendin e Shqipërisë. Ka qenë edhe ministër i Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujërave si dhe lektor në Universitetin e Shkodrës.

Jeta profesionale Redakto

Vepra Redakto

  • Profesor Osja është autor dhe bashkë autor i disa botimeve në lëmin e Bujqësisë shqiptare me kolegët e tij sidomos me Profesor Andrea Shundin me banim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
  • Ka realizuar një seri shkrimesh të vijueshme në gazeta qëndrore e lokale dhe në revista ashtu si një gazetar profesionist dhe Shoqata e Gatezarëve Shqipëtar të Bujqësisë a ka vlerësuar me titullin Kryetar Nderi të saj.
  • 2012 Botoi në 100 vjetorin e Pavarësisë, studimin për lulet Alpine ” 100 foto – 100 lule në Alpet Ilirike” si Biolog eksplorues, i vlerësuar edhe si Mjeshtër Sporti në Alpinizëm.Studimi praktik për turistin u vlerësua si një vepër me vlera të dobishme dhe zbulime premier në nivel studiuesish rajonalë.
  • Si studjues poliedrik Ahmet Osja sipas Qamil Gjyrezit argumenton që fotografi shqiptaro amerikan Gjon Mili e ka prejardhjen nga një familje në brigjet e liqenit të Shkodrës dhe ka lidhje me prejardhjen e hershme të familjes të Gjyrezve si dhe është pasardhës i Skënderbeut.

Vlerësime Redakto

  • 2009 - Mjeshtër i Madh nga Presidenca e Republikës.
  • 2009 - Këshilli Bashkiak i Shkodrës e ka shpallur Profesorin Ahmet Osja " Mirënjohja e Qytetit" .
  • 2009 - Forumi i Intelektualëve Shqiptarë , dega Shkodër përfaqësuar nga ish kryetari Gëzim Uruçi e vlerësoi si intelektual i shquar, emblemë e qytetarisë, me njohuri të gjithanëshme në shumë fusha të shkencës e kulturës dhe një personalitet i historisë shqiptare
  • 2010 - Nderi i Akademia e Shkencave, ishte titulli nga kryesia e akorduar ciceronit të bujqësisë Profesor Ahmet Osja.
  • 2016 - Honoris causa
  • 2018 - Qytetar Nderi Malesi e Madhe

Referime Redakto

https://www.starplus-tv.com/shkoder-liber-ne-80-vjetorin-e-profesor-ahmet-osja/ https://www.starplus-tv.com/prof-dr-ahmet-osja-nderohet-me-titullin-honoris-causa/ http://gazetapjace.com/ahmet-osja-i-palodhuri-ne-ndihme-te-bujqesise-e-mjedisit/ http://www.abn.al/profesori-i-mirenjohur-shkodran-ahmet-osja-jep-alarmin-per-ushqimet-qe-hame/ Arkivuar 25 korrik 2019 tek Wayback Machine https://www.youtube.com/watch?v=lSGmjKUo4v0 http://www.tekstespress.nl/article_documents/_1_46.pdf Arkivuar 25 korrik 2019 tek Wayback Machine

Lidhje të jashtme Redakto