Angela Piskernik (27 Gusht 1886 - 23 Dhjetor 1967) ishte një botaniste dhe konservatore Austro-Jugosllave.

Angela Piskernik

BiografiaRedakto

Piskernik u lind në Bad Eisenkappel në Carinthia Jugore, i cili mbeti me Austrinë pas Luftës së Parë Botërore, dhe mbajti një Doktoraturë në botanikë nga Universiteti i Vjenës . [1] Midis mësuesve të saj akademikë ishte edhe Hans Molisch. Ajo punoi për muzeun krahinor në Ljubljana dhe dha mësim në shkolla të ndryshme të mesme.

Si një grua sllovene e ndërgjegjshme në vend, ajo ishte aktive në plebishitin karinas dhe në një klub migrantësh. [2] Më 1943 ajo u burgos dhe u mbajt në burg në kampin nazist të përqendrimit Ravensbrück . [3] Ajo përmendet në romanin autobiografik "Engjëlli i Oblivionit" të autores Austriake Maja Haderlap . [4]

Pas vitit 1945 ajo u bë drejtore e Muzeut të Historisë Natyrore në Ljubljana dhe punoi në shërbimin e konservimit. [5] Në veçanti, ajo bëri përpjekje për të rinovuar dhe mbrojtur Kopshtin Botanik Alpine Juliana Alpine dhe Parkun Kombëtar Triglav . [6] [7] Ajo u frymëzua nga konservatori italian Renzo Videsott.

ShkrimeRedakto

ReferencatRedakto

  1. ^ Tina Bahovec (2010): Engendering Borders: The Austro-Yugoslav Border Conflict Following the First World War, in: Agatha Schwartz (Ed.), Gender and Modernity in Central Europe: The Austro-Hungarian Monarchy and its Legacy, University of Ottawa Press, ISBN 978-0-7766-0726-9, pp. 219–234.
  2. ^ Danijel Grafenauer (2009): Carinthian Slovenes´ Clubs and the Contacts between Carinthian Slovenes and Slovene-American Politicians Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine in: Matjaž Klemenčič, Mary N. Harris (Eds.) European migrants, diasporas and indigenous ethnic minorities, Edizioni Plus-Pisa University Press, ISBN 978-88-8492-653-1, pp. 83–103
  3. ^ Janez Stergar (2004): Dr. Angela Piskernik (1886–1967), Natural Scientist, Environmentalist, and Nationally Conscious Activist from Carinthia (Abstract in English), Institute of Ethnic Studies, Ljubljana. Retrieved October 31, 2013.
  4. ^ Maja Haderlap (2016): Angel of Oblivion (Translated from German by Tess Lewis), Archipelago Books, Brooklyn, New York
  5. ^ Mateja Tominšek Perovšek (2012): Slovene Women in the Modern Era (Exhibition Catalogue), National Museum of Contemporary History, Ljubljana, pp. 63–64
  6. ^ Juliana after 1945 Arkivuar 29 dhjetor 2011 tek Wayback Machine Slovenian Museum of Natural History, Ljubljana. Retrieved November 19, 2013.
  7. ^ Vito Hazler (2010): Protection and Presentation of Cultural Heritage in the Triglav National Park and in Regional and Landscape parks in Slovenia, Etnološka istraživanja (Ethnological Researches), Vol. 1 No. 15, pp. 53–67