Bato Dardani (sundoi c. 206 – 176 p.e.r.) është një mbret Ilir i Mbretërisë Dardane. Bato ishte biri i Mbretit Longari dhe vëllai i Monunit II i cili sundoi pas tij.Bato luftoi së bashku me Romakët kundër Maqedonëve gjatë Luftës së Dytë Maqedonase. Bato është i njohur për përdorimin e avancuar të taktikave luftarake kundër Athenagoras. Bato u bë një kërcënim i madh për Maqedonasit, por pas përfundimit të luftës marrëdhëniet dardano-romake, së shpejti u dobësuan.

Bato
Bato Mbreti i Dardanisë (Pullë Postare e Shqipërisë - 1990)
Mbret i Dardanisë
Mbretërimi206 – 176 pr.K
ParaardhësiLongari
PasardhësiMonuni II
I atiLongari
U lindBato
BesimiBesimi ilir

Bato ështe i pari person i njohur me këtë emër. Ai është i njohur në historiografinë moderne si "Bato i Dardanisë",[1] dhe "Bato Dardani".[2] Në historinë moderne të librave, ai është më së shumti i indeksuar si "Bato, djali i Longarit" (nga latinishtja: Bato, Longari' filius dhe "Bato, princi i Dardanisë".

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
  • Ceka, Neritan. (2013) The Illyrians to the Albanians. Tirana: Migjeni. 2013. ISBN 9789928407467
  • [3]
  • Titus Livi, Ab Urbe Condita, XXI 28
  • Wilkes; John. (1992) The Illyrians. Oxford; Cambridge: Blackwell. 1992. = The Peoples of Europe, ISBN 0631146717
  • Zavalani, Tajar. (2015) History of Albania. Ed. by Robert Elsie, Bejtullah Destani. London: Centre for Albanian Studies. 2015. = Albanian Studies, ISBN 9781507595671
  • [4]

Referime

Redakto
Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Bato Dardani.
  1. ^ Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond (1967). Epirus: the Geography, the Ancient Remains, the History and Topography of Epirus and Adjacent Areas (në anglisht). Clarendon P. At the other end of the protectorate Rome obtained promises of aid from Pleuratus the Illyrian and from Bato of Dardania.
  2. ^ James Arthur Dewar (1968). The Second Macedonian War (në anglisht). University of Wisconsin--Madison. This policy was facilitated by the accession to the Roman cause of the minor chieftains, Pleuratus of Scodra and Bato the Dardanian and Amynander, king of Athamania.
  3. ^ Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond (1967). Epirus: the Geography, the Ancient Remains, the History and Topography of Epirus and Adjacent Areas (në anglisht). Clarendon P. At the other end of the protectorate Rome obtained promises of aid from Pleuratus the Illyrian and from Bato of Dardania.
  4. ^ James Arthur Dewar (1968). The Second Macedonian War (në anglisht). University of Wisconsin--Madison. This policy was facilitated by the accession to the Roman cause of the minor chieftains, Pleuratus of Scodra and Bato the Dardanian and Amynander, king of Athamania.