Dëbora

reshje në formën e thekonve të kristalit të akullit

Dëbora (ose bora) është reshje atmosferike në formë kristalesh uji të ngrirë që bien në tokë në trajtë flokësh të bardha dëbore.

Dëborë në Graz Austri 2005.
Zonat që mbulohen me dëborë me ndërrimin e Stinëve

Dëbora formohet kur avujt e ujit që gjenden në shtresat e larta të atmosferës në një temperaturë nën 0 °C ngrin dhe bie në tokë kur temperatura e sipërfaqes është më e vogël se 2 °C dhe, në shtresat e ndërmjetme nuk gjenden temperatura më të larta se 0 °C, përndryshe dëbora shkrihet dhe bëhet llohë ose shi. Dëbora bie zakonisht në stinën e dimrit por, ka raste të rralla që bie edhe në stinë të tjera.

Bora formohet nga sublimimi i ngadalshëm i avujve të ujit në natyrë, kur temperatura e ajrit është nën 0°C.

Fjollat e borës përbëhen nga kristale gjashtëkëndëshe, që nuk janë të njëjta me njëra-tjetrën, pra secila fjollë ka formë unike.

borë më së shumti bie bë pjesën veriore të planetit tonë.

Edhe tek ne kemi reshje të dëborës.

Foto nga: Amar Krasniqi

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto