Shiu është forma më e zakonshme e reshjeve që krijohet nga bashkimi i pikave të imta të ujit me madhësi dhe Pluhurit nga 0,5 mm deri 6-7 mm, të cilat për shkak të forcës së rëndesës bien nga retëqiell përposhtë drejt tokës. Forma të tjera të shiut janë: dëbora, lloha, breshëri dhe vesa. Sasia e shiut të rënë matet në milimetra (mm). 1 mm reshje nënkupton 1 litër për metër katror. Jo i gjithë shiu bie në tokë, pasi një pjesë e tij avullon gjatë rënies për shkak të ajrit të thatë. Kur shiu nuk arrin të bjerë në tokë ai quhet virga, një dukuri që ndeshet shpesh në rajonet e nxehta dhe të thata të shkretëtirave.

Reshje shiu
Shtrëngatë shiu mbi çatinë e shtëpisë
shimatësi

Klasifikimi i reshjeve Redakto

Klasifikimi i rreshjeve të shiut bëhet:

1.) sipas intensitetit

 • Pika shiu kur bien më pak se 1 mm në orë.
 • Shi i dobët 1-2mm në orë
 • Shi mesatar 2-6mm në orë
 • Shi i fortë me shumë se 6 mm në orë.
 • Shtrëngata më shumë se 10 mm në orë
 • Shi i rrëmbyer më shumë se 30 mm në orë

2.) sipas natyrës së rënies

 • Shi i butë quhet kur përbëhet nga pika uji të imëta me diameter 0.5 mm. Këto lloj reshjesh vijnë nga retë shtresore jo grummbullore. Nuk është i rrëmbyeshëm për një orë mund të bien 0.5 mm
 • Shi i zakonshëm quhet ai që nuk përbehet nga pika të imta me diametër më të madh se 0.5 mm. Matet me sasinë e përgjithshme të rënë në njësinë e kohës. Ky lloj shiu vjen nga re të ulëta ose të mesme grumbullore. Hapësire jo e kufizuar. Qielli ka ngjyrë gri në të murrme. Nuk ka të çara në qiell. Ky shi nuk kthehet në shtrëngatë.
 • Shi rrebesh quhet i rrëmbyeshem dhe zgjat shume pak kohë, vjen nga re grumbullore te shiut. Gjithmonë kemi intensitet variabël, zë një hapësire të vogël, shpesh e quajmë shi me diell. Ai mund të kthehet në shtrëngatë të zakonshme kur kemi rryma tropikale.

3.) sipas kohëzgjatjes

 • në formë vese.
 • i vazhdueshëm.
 • në formë shtrëngate.

Rëndësia e shiut në natyrë Redakto

Shiu ka rëndësi gjeografike dhe ekonomike, pasi ndikon në pastrimin e ajrit, në rritjen e bimësisë, në furnizimin e burimeve dhe të rrjedhave ujore, në bujqësi, në energjitikë etj. Por kur shiu është në sasi të mëdha mund të sjell edhe fatkeqësi natyrore si rrëshqitje, përmbytje, erozion etj.

Ndikimi i njeriut Redakto

Shiu artificial Redakto

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto