Forca e rëndesës

(Përcjellë nga Rëndesa)

Forca e rëndesës (lat. gravitas) në fizikë është prirja apo dukuria e trupave qiellorë e tërheqjes së dyanshme. Në mekanikën klasike ajo është shkaku i fuqisë së rëndesës (e cila përdoret shpesh si sinonim për rëndesën) tokësore apo fuqisë tërheqëse së tokës, që Toka ushtron mbi sendet. Ajo shkakton p.sh. që sende me peshë të bien në tokë. Rëndesa përcakton edhe orbitën e tokës dhe të planeteve të tjerë rreth Diellit, dhe ajo luan një rol të rëndësishëm neë kozmologji. Rëndesa së bashku me fuqinë elektromagnetike, fuqinë e dobët bërthamore dhe fuqinë e fortë bërthamore është një nga katër ndërveprimet themelore në natyrë. Rëndesa është më e dobta ndër këta ndërveprime, por vepron në largësi të mëdha dhe është gjithmone tërheqëse.Veprimi terheqes i Tokes quhet veprim gravitacional.Forca me te cilen toka i terheq te gjithe trupat,quhet forca e rendeses(gravitacionit).Bashkeveprimi gravitacional ndermjet trupave varet prej mases se tyre dhe largesise ndermjet tyre(Ligji i pare i Njutonit per Gravitacionin)

Fuqia e rëndesës mban planetet në orbita rreth diellit.

Historia e teorise rëndesoreRedakto

Ligji i rëndesës gjithësinore i NjutonitRedakto

Rëndesa tokësoreRedakto

Rëndesa dhe astronomiaRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto