Filmi "Dëshmorët e monumenteve" është prodhuar në vitin 1980.

Regjia: Fehmi Hoshafi, Skenari: Luan Rama, Producent: Shqipëria e Re, Muzika: Tahsim Hoshafi.

Përmbajtja e filmitRedakto

Filmi i parë i xhiruar në bazë ngjarjesh të vërteta të ndodhura gjatë Luftës së Parë Botërore. Një ekspeditë Austro-Hungareze disponon informacione dhe ngre një zonë arkeologjike në qytetin e vjetër Apollonia. Ekspertët e kësaj ekspedite si arkeologu Shniker duan të grabisin monumente të lashta por fshatarët e zonës të udhëhequr nga mësuesi luftojnë për t’i mbrojtur. Austro-Hungarezët ekzekutojnë mësuesin.

Aktorët në roleRedakto