Deveja

gjini e gjitarëve
(Përcjellë nga Devetë)

Një deve është një ungulate e gjelbër në gjininë Camelus që mban depozita të dallueshme yndyrore të njohura si "gunga" në shpinë të saj.Camels kanë kohë që janë zbutur dhe, si bagëti , ato sigurojnë ushqim ( qumësht dhe mish) dhe tekstile (fibra dhe të ndjerë nga flokët ) . Sikafshë që punojnë , devetë - të cilat janë unike për habitatet e tyre të shkretëtirës - janë një mjet jetësor i transportit për udhëtarët dhe ngarkesat. Ka tre lloje mbijetese të deveve. Një-gungaç deve përbën 94% të popullsisë devesë së botës, dhe dy-gungaç deve Bactrianpërbën pjesën e mbetur. Camel Wild Bactrianështë një specie e veçantë dhe tani është e rrezikuar në mënyrë kritike .

Deveja
07. Camel Profile, near Silverton, NSW, 07.07.2007.jpg
Dromedary, Camelus dromedarius
Bactrian Camel b d.jpg
Camelus bactrianus
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Fisi:
Gjinia:
Camelus

Linnaeus, 1758
Species

Camelus bactrianus
Camelus dromedarius
Camelus gigas (fosile)
Camelus hesternus (fosile)
Camelus sivalensis (fosile)

Fjala devesë rrjedh nëpërmjet latinishtes : camelus dhe greqisht : κάμηλος ( kamēlos ) nga hebraishtja ose fenikasja : gāmāl . [4] [5] Përdoret në mënyrë joformale, "deve" (ose, më saktë, "dev") i referohet cilës prej shtatë anëtarëve të familjes Camelidae: dromedari, Bactrian dhe Bactrian i egër (devetë e vërtetë) plus llama , alpaka , guanaco dhe vicuña (camelids "Bota e Re").

Dromedari ( C. dromedarius ), i njohur edhe si deve arabe , banon në Lindjen e Mesme dhe në Bririn e Afrikës , ndërsa Bactrian ( C. bactrianus ) banon në Azinë Qendrore , duke përfshirë rajonin historik të Bactria . Bakteria e egër e rrezikuar në mënyrë kritike ( C. ferus ) gjendet vetëm në zonat e largëta të Kinës veriperëndimore dhe Mongolisë . Një lloj i zhdukur i devesë në gjininë e veçantë Camelops , i njohur si C. hesternus , jetonte në Amerikën Perëndimore të Veriutderisa njerëzit hynë në kontinent në fund të Pleistocenit .

Deveja është kafshë përtypëse trupmadhe me këmbë të gjata, me qafë të gjatë e të përkulur, me kokë të vogël dhe me një gungë ose me dy gunga në kurriz, që përdoren në shkretëtira e në stepa të thata i kafshë ngarkese. Po ashtu nga kjo kafshë merret leshi i njohur si lesh deve. Ndërsa në popull është e njohur shprehja E bën vezën deve e cila thuhet në rastet kur dikush gjatë dhe kallëzimit i zmadhon gjërat [1]

Devete mund të shkojnë deri në shtatë muaj në shkretëtirë pa ujë të pijshëm. Gjatë një kohe të tillë, ata mund të humbasin gati gjysmën e peshës së trupit të tyre. Por, a bëhen ato më të vogla?

Edhe një deve e vërtetë e etur mund të ketë ende një grykë - për aq kohë sa nuk është me të vërtetë e uritur, gjithashtu.

Devete ruajnë yndyrën në gungat e tyre, jo të ujit. Si një deve shkon pa ushqim, humnera e saj fillon të tkurret. Nëse ajo mbetet e uritur për një kohë të gjatë, buza e saj do të zhduket.

Pra, nëse devja nuk e ruan ujin në bregun e saj, ku e ruan ujin?

Deri kohët e fundit, shumë shkencëtarë besonin se devetë mund të ruanin ujin në një nga tre stomakët e tyre. Devetë shumë të etur mund të pijnë deri në 100 litra ujë gjatë një vizite të vetme në pus. Megjithatë, nuk ka dëshmi se devetë mund ta ruajnë ujin për periudha të gjata kudo në trupin e tyre.

Devete janë vetëm shumë efikase në përdorimin e ujit, dhe ata janë të përshtatur mirë për dehidratim. Lëza e saj e pengon devenë të shumëzohet. Qelizat e saj të gjakut janë gjithashtu të vogla sa të mbajnë qarkullimin kur gjaku i devesë ngjitet nga dehidrimi - por mjaft elastik për të mbajtur shumë ujë. Nëse një deve e etur gjen një oazë, qelizat e saj të kuqe të gjakut mund të ngjiten në më shumë se dyfishin e madhësisë së tyre - ndërsa bishti i saj mbetet i pandryshuar.


ShpërndarjaRedakto


Përdorimi për transportRedakto

Deveja përdoret më së shumti per transport nepër shkretëtrira sepse deveja është shumë rezistente ndaj mungesës së ujit mbi katër javë. Deveja e përballon këtë sepse ajo ka rezerva në gungat e saj. Ka bimë që quhen bimë - deve sepse e parbëllojnë mungesën e ujit njejtë si devet. Devet gjatë ntës pijnë ujë nepër oaza duke e rezervuar nepër gunga për jetën gjatë ditës.

Përdorimi në luftëRedakto

Përdorimi për ushqimRedakto

Burimi i të dhënaveRedakto

  1. ^ Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980