Epidaurus (Latin: Epidaurum) ose Epidauros ishte një koloni greke e lashtë e themeluar diku në shekullin VI pes, riemëruar në Epidaurum /ˌ ɛ p ɪ d ɔː r ə m / gjatë sundimit romak (në vitin 228 pes), kur ishte pjesë e krahinës së Ilirikut, më vonë Dalmacia.

Lokalitet arkeologjik në Cavtat, Kroaci

Vështrim Redakto

Epidaurumi ndodhet në afërsi të qytetit Cavtat të ditëve moderne në Kroaci, 15   km (9 mi) në jug të Dubrovnikut.

Gjatë luftës civile midis Julius Caesar dhe Pompey qyteti u rrethua nga M. Octavius por u shpëtua nga ardhja e konsullit Publius Vatinius.

Qyteti u shkatërrua nga avarët dhe pushtuesit sllavë në shekullin VII. [1] Refugjatët nga Epidaurusi ikën në ishullin e afërt Laas ose Laus (që do të thotë "gur" në greqisht, [2] nga i cili u themelua Ragusa (përmes rotacizmit ), i cili me kalimin e kohës evoluoi në Dubrovnik. [3]

Disa mbishkrime romake janë gjetur në mesin e rrënojave: varri i P. Cornelius Dolabella, i cili ishte konsulli nën Augustin dhe guvernatori i Ilirikut, bashkë me mbetjet e një ujësjellësi. [4] Në mesjetë, qyteti Cavtat (Ragusa-Vecchia) u krijua në të njëjtën zonë.

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Researches on the Danube and the Adriatic by Andrew Archibald Paton (1861). Contributions to the Modern History of Hungary and Transylvania, Dalmatia and Croatia, Servia and Bulgaria- page 247
  2. ^ Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, word λάας (laas).
  3. ^ Dalmatia and Montenegro by Sir John Gardner Wilkinson
  4. ^ Notizie Istorico-Critiche Sulla Antichita, Storia, e Letteratura de' Ragusei (published in two vols) by Francesco Maria Appendini.

Bibliografi Redakto

  • Wilkinson, J. Gardner (1848). Dalmatia and Montenegro. fq. 275. {{cite book}}: |ref=harv i pavlefshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Paton, Andrew Archibald (1861). Researches on the Danube and the Adriatic: Or, Contributions to the Modern History of Hungary and Transylvania, Dalmatia and Croatia, Servia and Bulgaria. Brockhaus. fq. 247. {{cite book}}: |ref=harv i pavlefshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Wilkes, JJ The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5