Fakulteti i Gjuhëve të Huaja i Universitetit të Tiranës

Fakulteti i Gjuhëve të Huaja i Universitetit të Tiranës e ka selinë e vet me zyra dhe auditorë në Rrugën e Elbasanit dhe ndan të njëjtën ndërtesë me Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë. FGJH disponon mjediset: Godina A (kati II dhe III) dhe Godina B (Kati I dhe II).

Fakulteti i Gjuhëve të Huaja, Universiteti i Tiranës
LlojiFakultet i Universitetit Publik
Nivele studimi: Bachelor, Master, Doktoraturë
Themelimi1947
DekaniProf. Dr. Artur Sula
KampusiTirana
Faqja zyrtarewww.fgjh.edu.al

Historiku Redakto

FGJH i ka fillimet e veta në vitin 1947, viti i themelimit të Katedrës së Gjuhës ruse. Katedra e gjuhës ruse ka funksionuar në kuadrin e një Instituti 2-vjeçar, i cili në vitin 1951 u shndërrua në Institutin e Lartë Pedagogjik.

Me krijimin e Universitetit të Tiranës më 1957, Katedra e Gjuhës ruse kalon si degë në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë. Në vitin 1960 hapet Katedra e Gjuhës angleze, në 1965 Katedra e Gjuhës frënge, në 1984 katedra e Gjuhës italiane, në 1992 katedra e Gjuhës gjermane, në 1993 Dega e gjuhës greke, në 1996 Dega e Gjuhës turke dhe në vitin 2008 dega e Gjuhës spanjolle.

FGJH ne katin e pare permban 14 Auditore, nje Salle projektesh(Salla Europa)dhe nje biblioteke. Ne anen e majte nga 101-107 dhe ne anen e djathte nga 109-114 jane Auditore. 108- Biblioteka. 115- Salla Europa,ne te cilen behen organizimente ndryshme nga Keshilli Studentor. Auditoret jane me permasa 6x4, ndersa Salla Europa eshte me permasa sa dyfishi i Auditoreve.

Në katin e tretë të godinës A të Fakultetit të Gjuhëve të Huaja, ndodhet një laborator interpretimi dhe dymbëdhjetë auditore. C'do auditor është nga 6,5 metra i gjatë dhe 5,5 metra i gjerë. Auditoret janë me nga 20 banka dhe një tavolinë për petagogun. Ne secilin auditor mund të zhvillojnë mësim 35 studentë. Korridori është 45 metra i gjatë dhe 2,3 metra i gjerë. Në korridor ndodhen gjithashtu edhe 6-të kosha mbeturinash.

Në pjesën pas universitetit në të tre krahët ka një kordon me pemë të ndryshme. Ndërsa pjesa tjetër është e shtruar dhe shërben si parking ditor për automjetet me kapacitet prej 60 vendesh. Midis dy aneve të fakultetit ndodhet një kafe dykatëshe. Nga ky krah bëhet e mundur hyrja e katërt për në fakultet.

Bibloteka e Fakultetit të Gjuhëve të Huaja ndodhet në krahun e djathtë të Fakultetit në fund te korridorit,kati i dytë,majtas.

Ajo ndahet ne dy salla,salla Argjiro (ne krahun e djathtë) dhe salla Rozafa (ne krahun e majtë).

Në sallen Rozafa dominojnë gjuhë si: Frengjisht,Gjermanisht,Shqip dhe Greqisht.

E gjithë salla perbehet nga 27 seksione te mëdha me rreth 168 rafte,ku në varësi te rrymës bëhet grupimi i tyre në rafte.Disa nga zhanërat që dominojnë në bibliotek janë Letërsia Shkencore,Letërsia Artistike,Fjalorët dhe Enciklopeditë.Bibloteka ka një hapsirë goxha të madhe,në qendrën e saj ndodhen tavolinat dhe kompjuterat për kerkime shkencore.

Përshkrimi Redakto

Oborri i fakultetit të Gjuhëve të Huaja është 500 metra katrorë.Pjesa kryesore e oborrit ndodhet në hyrjen qendrore. Oborri është i shtruar nga pllaka me sipërfaqe të vogël , ngjyrë gri të errët . Në të majtë të kësaj hyrje qendrore ndodhet një vend i caktuar për biçikletat, ku ka mbi 20 hapësira të lira. Në këtë zonë janë 16 stola : (8 në të majtë dhe 8 në të djathtë).

Fakulteti ndahet ne anen veriore me anë të një muri nga kolegjin universitar privat Luarasi , që ka qenë ish-godina e konviktit te gjuhëve të huaja. Oborri kufizohet me anë të disa kangjellave , të cilat bëjnë ndarjen me anën e jashtme (rruga e Elbasanit). Fakulteti i gjuhëve të huaja ka dy hyrje kryesore , ajo e studentëve dhe pjesa tjetër e hyrjes së makinave , e cila kontrollohet me anë të dy trarëve që shërbejnë për hyrje-daljen e automjeteve. Në krahun e majtë të oborrit ndodhet një kafene. Oborri ka një pamje shumëngjyrëshe falë pemëve të ulta dhe luleve të shumta .

Në pjesën pas universitetit, Në të tre krahet ka një kordon me pemë të ndryshme. Ndërsa pjesa tjetër është e shtruar dhe shërben si parking ditor për automjetet me kapacitet prej 60 vendesh. Midis dy anëve të fakultetit ndodhet një kafe dykatëshe. Nga ky krah bëhet e mundur dhe hyrja e katërt në fakulteti.

Departamentet Redakto

  • Departamenti i Gjuhës angleze
  • Departamenti i Gjuhës Italiane
  • Departamenti i Gjuhës frenge
  • Departamenti i Gjuhës gjermane
  • Departamenti i Gjuhës spanjolle
  • Departamenti i Gjuhës sllavo-ballkanike

Biblioteka e fakultetit Redakto

Deri ne vitin 2017 bibloteka ndodej krahun verior në katin përdhes, në fund të korridori. Bibloteka e Fakultetit me 20.000 ekzemplarë libra profesionale si dhe letrare në gjuhë të huaj dhe shqipe.Nga 2018 ne ate vend eshte ndertuar auditori Europa.

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto


http://www.unitir.edu.al/index.php/fakulteti-i-gjuheve-te-huaja 41°19′10″N 19°49′45″E / 41.31954°N 19.82915°E / 41.31954; 19.82915