Felis është një gjini e llojeve të vogla dhe të mesme të maceve që janë vendas në pjesën më të madhe të Afrikës Jugore të gjerësisë Evropë dhe Azi në Indokinë.[1]

Felis
Wildkatze MGH.jpg
Macja e egër (Felis silvestris)
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Felis
Emri binomial
Felis
Linnaeus, 1758
Speciet
Felis range.png
Përhapja

Gjinia përfshin mace shtëpiake. Llojet më të vogla të gjinisë Felis janë macet e zeza me gjatësi prej 38 deri në 42 cm. Më e madhja është macja që jeton në xhungël me një kokë dhe gjatësi trupore prej 62 deri në 76 cm. Llojet Felis banojnë në një shumëllojshmëri të habitateve, nga kënetat në shkretëtirë, dhe në përgjithësi gjuajnë brejtës të vegjël, zogj dhe kafshë të tjera të vogla, në varësi të mjedisit të tyre lokal. Futja në mbarë botën e maceve shtëpiake gjithashtu e bëri të përbashkët me peisazhet urbane rreth globit.[nevojitet citimi]

Studimet gjenetike tregojnë se Felis, Otocolobus dhe Prionailurus dalluan nga paraardhësi i Euroazisë rreth 6.2 milion vjet më parë dhe se speciet Felis u ndanë nga 3.04 në 0.99 milion vjet më parë.[2][3]

EtimologjiaRedakto

Emri i përgjithshëm Felis do të thotë "mace" në latinisht. Termi "feline" rrjedh nga felinus.[nevojitet citimi]

KarakteristikatRedakto

Anëtarët e gjinisë kafka të larta dhe të gjera, nofka të shkurtra dhe veshë të ngushtë me tufte të shkurtra, por pa ndonjë njollë të bardhë në anën e pasme të veshëve. Bebja e syrit duket si një çarje vertikale.[4]

TaksonomiaRedakto


Felis

Macja e xhunglës (F. chaus)
Macja me këmbë të zeza (F. nigripes)
Macja e egër Evropiane (F. silvestris silvestris)Macja e rërës (F. margarita)
Macja e egër Afrikane (F. silvestris lybica)Macja shtëpiake (F. catus)Linnaeus konsideroi gjininë Felis të përbëjnë të gjitha llojet e maceve të vogla. Më vonë taksonomistët ndanë familjen mace në gjini të ndryshme. Në 1917, zoologjisti britanik Reginald Innes Pocock rishikoi gjininë Felis si të përbërë vetëm nga:[2]

Forografia Emri Përhapja
  Macja shtëpiake F. catus (Linnaeus, 1758)
  Macja e xhunglës F. chaus (Güldenstädt, 1776)[5][6] Egjipt, Subkontinentin Indian, Azinë jugore dhe qëndrore, Sri Lanka dhe Kina jugore.
  Macja e egër Europiane F. silvestris (Schreber, 1777) Europa
  Macja e egër Afrikane F. lybica (Forster, 1780) Afrika, Azia qendrore në Indi, Kina perëndimore dhe Mongolia
  Macja me këmbë te zeza F. nigripes (Burchell, 1824) Afrika e jugut dhe Namibi
  Macja e rërës F. margarita (Loche, 1858) Afrika veriore dhe jugore, Azia qendrore[2]
  Macja e maleve Kineze F. bieti (Milne-Edwards, 1892) Tibetan Plateau

Disa shkencëtarë e konsiderojnë cat malin kinez një nëngrup të F. silvestris.

Pocock pranoi macen e Pallas si anëtari i vetëm i gjinisë Otocolobus. Shkencëtarë të tjerë e konsiderojnë atë gjithashtu një specie Felis. Sipas një analize të fundit filogenetike Otocolobus është një grup motër si i Felis dhe Prionailurus.

Speciet fosile janë:[nevojitet citimi]

FotoRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Pocock, R. I. (1951). Catalogue of the genus Felis. London: British Museum (Natural History). Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c Johnson, W. E.; Eizirik, E.; Pecon-Slattery, J.; Murphy, W. J.; Antunes, A.; Teeling, E.; O'Brien, S. J. (2006). "The Late Miocene Radiation of Modern Felidae: A Genetic Assessment". Science. 311 (5757): 73–77. :2006Sci...311...73J. doi:10.1126/science.1122277.  16400146. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Pecon-Slattery, J.; O'Brien, S. J. (1998). "Patterns of Y and X chromosome DNA sequence divergence during the Felidae radiation". Genetics. 148 (3): 1245–1255.  1460026.  9539439. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Valpy, F. E. J. (1828). "Felis". An Etymological Dictionary of the Latin Language. London: A. J. Valpy. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Güldenstädt, J.A. (1776). Chaus – Animal feli adfine descriptum. Novi Commentarii Academiae Scientiarum Imperialis Petropolitanae, Vol 20: 483–500.
  6. ^ Sanderson, J. (2009). A Matter of Very Little Moment? The mystery of who first described the jungle cat. Feline Conservation Federation Volume 53, Issue 1 (January/February 2009): 12–18.