biologji, një lloj ose një specie është njësia themelore e klasifikimit dhe gradës taksonomike, si dhe një njësi e biodiversitetit, por është provuar e vështirë të gjendet një përkufizim i kënaqshëm. Shkencëtarët dhe konservatorët kanë nevojë për një përkufizim të specieve që u lejon atyre të punojnë, pavarësisht nga vështirësitë teorike. Nëse Lineu mendonte se speciet ishin të fiksuara dhe të dallueshme qartësisht nga njëra tjetra, nuk do të kishte problem, por proceset evolucionare shkaktojnë që speciet të ndryshojnë vazhdimisht dhe të klasifikohen në njëra-tjetrën. Një specie shpesh përkufizohet si grupi më i madh i organizmave në të cilat çdo dy individë të gjinive të përshtatshme ose lloje të çiftëzimit mund të prodhojnë pasardhës pjellor, zakonisht nga riprodhimi seksual. Ndërsa ky përkufizim është shpesh i përshtatshëm, kur shihet më shumë nga afër, është problematike. Për shembull, me hibridizim, në një kompleks specifik të qindra mikrospecie të ngjashme, ose në një unazë, kufijtë midis specieve të lidhura ngushtë bëhen të paqarta. Midis organizmave që riprodhojnë vetëm aseksualisht, koncepti i një lloji riprodhues prishet, dhe secili klon është potencialisht një mikrope. Gjithashtu lindin probleme kur merren me fosile, meqë riprodhimi nuk mund të shqyrtohet; koncepti i kronospecies është përdorur në paleontologji. Mënyra të tjera për përcaktimin e specieve përfshijnë kariotipin e tyre, sekuencën e ADN-së, morfologjinë, sjelljen ose ngrohtësinë ekologjike.

JetaDomeniMbretëriaFilumiKlasaRendiFamiljaGjeniaSpecia
Tetë hierarkitë e mëdha të klasifikimit biologjikrenditjeve Taksonomike. Renditjet e mesme të ndërmjetme nuk janë treguar.

Secilës specie i jepen dy emra; emri i parë që është i gjinisë që specia i përket dhe emri specifik (që njihet si nomeklatura binomiale). Për shembull, Panthera tigris është një nga pesë speciet e gjinisë Panthera.

Forma e klasifikimit

Redakto

Në biologjinë e tij, Aristoteli përdori termin γένος (génos) për të nënkuptuar një lloj, të tillë si një zog apo peshk dhe εἶδος (eidos) që nënkupton një formë specifike brenda një lloji, si (brenda zogjve) vinça, shqiponja, gjeli, apo harabeli. Këto terma u përkthyen në latinisht si "gjini" dhe "specie", megjithëse nuk përputhen me termat Linnean që quhen kështu; sot zogjtë janë një klasë, vinçat janë një familje dhe gjeli është një gjeni. Një lloj u dallua nga atributet e tij; për shembull, një zog ka pupla, një sqep, krahë, një vezë dhe gjak të ngrohtë. Një formë u dallua duke u ndarë nga të gjithë anëtarët e saj, të rinj duke trashëguar çdo ndryshim që mund të kishin nga prindërit e tyre. Aristoteli besonte që të gjitha llojet dhe format të jenë të dallueshme dhe të pandryshueshme. Qasja e tij ka mbetur me ndikim deri në Rilindjen.[1]

 
Një kugar, luan mali, panteri, ose puma, pavarësisht nga emrat e tjerë të zakonshëm: emri i tij shkencor është Puma concolor.

Emri i zakonshëm dhe ai shkencor

Redakto

Emrat e përdorur zakonisht për llojet e organizmave janë shpesh të dykuptimshme: "mace" mund të nënkuptojë macen shtëpiake, Felis catus ose familjen e maceve, Felidae. Një tjetër problem me emrat e zakonshëm është se ata shpesh ndryshojnë nga vendi në vend, kështu që puma, puma, panteri, piktori dhe luani i malit të gjitha të thonë Puma concolor në pjesë të ndryshme të Amerikës, ndërsa "panteri" mund të nënkuptojë edhe një jaguar (Panthera onca) të Amerikës Latine ose leopardi (Panthera pardus) të Afrikës dhe Azisë. Në të kundërt, emrat shkencorë të llojeve zgjidhen të jenë unike dhe universale; ata janë në dy pjesë të përdorura së bashku: gjini si në Puma, dhe epiteti specifik si në konkurrencë.[2][3]

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Leroi, Armand Marie (2014). The Lagoon: How Aristotle Invented Science. Bloomsbury. fq. 88–90. ISBN 978-1-4088-3622-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "A Word About Species Names ..." Smithsonian Marine Station at Fort Pierce. Arkivuar nga origjinali më 24 mars 2017. Marrë më 11 mars 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Hone, Dave (19 qershor 2013). "What's in a name? Why scientific names are important". The Guardian. Arkivuar nga origjinali më 15 shkurt 2017. Marrë më 11 mars 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)