Ferdo Shishiq (Ferdo Šišić, 9 mars 1869 – 21 janar 1940) ishte një historian kroat, figura themeluese e historiografisë kroate të shekullit XX. Ai dha kontributet e tij më të rëndësishme në fushën e mesjetës së hershme kroate.

Biografia Redakto

Shishiq ka lindur në Vinkovc . Pas mbarimit të shkollës gjithëpërfshirëse në Zagreb më 1888, ai studioi në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Zagrebit, duke marrë një diplomë "Kandidat për mësues" në verën e vitit 1892. Natko Nodilo, Đuro Pilar, Franjo Marković dhe Armin Pavić ishin mes mësuesve të tij. Shishiq vazhdoi studimet në Vjenë, ku takoi individë që e informuan për profesionin e tij, duke përfshirë Vatroslav Jagić . Shishiq u kthye në Zagreb pas semestrit të 6-të dhe mori pjesë në ligjëratat e Tadija Smičiklas dhe Tomislav Maretić . Midis viteve 1892 dhe 1902 ai punoi kryesisht si mësues në Gospiq nga viti 1892 deri në vitin 1893, më pas në Zagreb deri në vitin 1894 dhe më në fund në Osijek deri në vitin 1902.

Në vitin 1900 ai mori doktoraturën e tij. në Universitetin e Zagrebit me veprën " Zara dhe Venecia nga viti 1159 deri në vitin 1247 ". Në vitin 1902 ai fitoi habilitimin e tij me veprën " Miha Madijev de Barbezanis " dhe u bë asistent profesor privat për historinë kroate nga shekulli XII deri në shekullin XIV (dmth. deri në vitin 1409). Ai u pezullua në vitin 1908, por u ripunësua në vitin 1909 si profesor i rastësishëm universiteti. Më 1910 u bë anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kroacisë. Ai punoi vazhdimisht profesor universiteti deri në semestrin e verës 1937/38 kur edhe doli në pension të parakohshëm vullnetar në vitin 1939. Vdiq më 1 janar 1940 në Zagreb .

Veprat Redakto

  • Hrvatski saborski spisi (Dokumentet e Parlamentit Kroat)
  • Ljetopis popa Dukljanina (Kronikat e popit Dukljanini)
  • Korespodencija Rački-Strossmayer (Korrespondencë midis Rački dhe Strossmayer )
  • Dokument o postanku Kraljevine SHS (Dokument mbi Krijimin e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve )
  • Hrvatska povijest (Historia Kroate)
  • Pregled povijesti hrvatskog naroda (Përmbledhje e historisë së popullit kroat)
  • Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara (Historia e Kroatëve në kohën e sundimtarëve popullor), Zagreb, 1925
  • Povijest Hrvata za kraljeva iz doma Arpadovića (1102.-1301. ) (Historia e Kroatëve nën Mbretërit Arpad (1102–1301)), Zagreb, 1944

Shih edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto