Flav Keleri (Latin: Flavius Celer; greqishtja e lashtë: Κέλερ) ishte një gjeneral dhe magister officiorum bizantin me prejardhje ilire që jetoi dhe punoi në kohën e perandorit Anastasi I (r. 491–518) në fillim të shekullit VI.

Biografia

Redakto

Keleri ishte një ilir, megjithëse nuk dihet asgjë për jetën e tij të hershme. [1] Në vitin 503, perandori Anastasi e emëroi atë gjeneral në luftën e vazhdueshme kundër persëve sasanidë në Lindje. [2] Në pranverën e vitit 504, ai i udhëhoqi njerëzit e tij për të marrë pjesë në rrethimin e vazhdueshëm të Amidës, por shpejt më pas u largua dhe u përfshi në një pushtim të territorit të kontrolluar nga Persianët, duke rimarrë disa qytete dhe duke u kthyer me shumë plaçkë. Në fund të vitit 504, Keler u angazhua në negociata me Persianët, të cilat rezultuan në një armëpushim të përkohshëm. [3] Në vitin 505, ai ishte përsëri aktiv në kufirin lindor, por nuk raportohet të jetë përfshirë në operacione të mëdha; Megjithatë, ai vazhdoi kontaktet me persët, duke e shpërblyer Amidën për 1100 paund ari . Në vjeshtën e vitit 506, Keler udhëhoqi negociatat bizantine me persët në Dara, të cilat rezultuan në përfundimin e një traktati paqeje. [3] Ndoshta si shpërblim, ai u emërua konsull për vitin 508; pasi ishte emëruar tashmë si magjistër officiorum [4] diku rreth viteve 503-504 [5]

Në vitin 511, Keler komplotoi me perandorin Anastasi në një plan që Patriarku i Kostandinopojës, Macedonius, të internohej duke e shtyrë Maqedoninë të nënshkruante një dokument që refuzonte këshillat e Efesit (431) dhe Kalcedonit (451) dhe kështu humbi mbështetjen e frakcionit prokalqedonas. [6] Më pas, Keler u urdhërua të siguronte që Severus dhe murgjit e tij monofizitë të ktheheshin të sigurt në manastiret e tyre në Siri . Në vitin 512, Keler u dërgua në Kostandinopojë, së bashku me Patricin, për të qetësuar turmat e trazuara kalcedoniane, por përfundimisht dështoi. [7]

Keler ishte ende në detyrë në kohën e ngjitjes në qiell të perandorit Justin I (r. 518–527) më 9 korrik 518, por u hoq nga detyra shpejt [4] (pasardhësi i tij i parë i regjistruar ishte Tatiani në 520 edhe pse Symachu mund të ketë mbajtur postin në vitin 519). Pas kësaj, ai mori pjesë në negociatat e viteve 519-520 me Patriarkun e Romës për t'i dhënë fund Skizmës Akakiane . [7] Ai përshkruhet nga kronistët si i urtë, i arsimuar, një administrator i aftë dhe personalisht i guximshëm. Data ose mënyra e vdekjes së tij nuk është e regjistruar, me përjashtim të referencës për të qenë "fatkeqe". [8]

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
 • Bury, John Bagnell (2008) [1889]. History of the Later Roman Empire from Arcadius to Irene, Volume I (në anglisht). New York, New York: Cosimo, Incorporated. ISBN 978-1-60-520404-8.
 • Georges, Tate (2004), Fayard (red.), Justinien. L'épopée de l'Empire d'Orient (527-565) (në frëngjisht), Paris, ISBN 2-213-61516-0{{citation}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Heather, P. J. (Peter J.) (2018). Rome resurgent : war and empire in the age of Justinian (në anglisht). New York, NY. ISBN 9780199362745. OCLC 1007044617.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Martindale, John Robert; Jones, Arnold Hugh Martin; Morris, J., red. (1980). The Prosopography of the Later Roman Empire, Volume II: A.D. 395–527 (në anglisht). Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-52-120159-9.

Referime

Redakto
 1. ^ Bury 2008; Martindale, Jones & Morris 1980.
 2. ^ Martindale, Jones & Morris 1980.
 3. ^ a b Martindale, Jones & Morris 1980.
 4. ^ a b Heather, P. J. (Peter J.) (2018). Rome resurgent : war and empire in the age of Justinian (në anglisht). New York, NY. ISBN 9780199362745. OCLC 1007044617.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 5. ^ Martindale, Jones & Morris 1980.
 6. ^ Martindale, Jones & Morris 1980, "Celer 2", p. 276.
 7. ^ a b Martindale, Jones & Morris 1980, "Celer 2", p. 277.
 8. ^ Martindale, Jones & Morris 1980, "Celer 2", p. 276.