Fragaria
Fragaria
Fragaria
Seleksionimi shkencor
Lloji: Bimë
Dega: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Fisi: Rosales
Familja: Rosaceae
Rosoideae
Grupi: Fragaria
Anëtarët

Lista e anëtarëve

Fragaria është fruta e bimës me të njëjtin emër, dhe klasifikohet në familjen e bimëve Rosaceae.

Përmbajta e vitaminave dhe mineraleveRedakto

Një enë e mbushur me 144g dredhëza ka 45 kalori ose e shprehur në gjulë 188 kJ. Një porcion i tillë në vete ka disa minerale dhe vitaminen C që për trupin e njeriut janë të nevojshme. Të dhëna mbi përbmbajtjes së elementeve:

Elementi njësia 1 porcion,
-------
144 g
Proksimate (ang. Proximates)
Ujë g 132
Energji kcal 43
Energji kJ 181
Proteina g 0.88
Total (yndyrë) g 0.53
Karbonhydrate, g 10.1
Fibër g 3.3
Hira g 0.62
Minerale
Kalcium, Ca mg 20
Hekur, Fe mg 0.55
Magnesium, Mg mg 14
Fosor, P mg 27
Kalium, K mg 240
Natrium, Na mg 1.44
Zink, Zn mg 0.19
Bakër, Cu mg 0.07
Manganesë, Mn mg 0.42
Selenium, Se µg 1.01
Vitamina
Vitamin C, acid ascorbic mg 82
Vitamin B1 mg 0.03
Vitamin B, riboflavin mg 0.10
Vitamin B, niacin mg 0.33
Pantothenic acid mg 0.49
Vitamin B-6 mg 0.09
Vitamin B, folic acid µg 25
Vitamin B-12 µg 0
Vitamin A, IU IU 39
Vitamin A, RE µg RE 4.3
Vitamin E mg ATE 0.20
Yndyra
Yndyra të rënda, saturated g 0.03
16:0 g 0.02
18:0 g 0.006
Yndyra të rënda, monounsaturated g 0.075
16:1 g 0.001
18:1 g 0.073
Yndyra të rënda, polyunsaturated g 0.27
18:2 g 0.16
18:3 g 0.11
Kolesterin mg 0
Phytosterols mg 17
Amino acide
Tryptophan g 0.01
Threonine g 0.027
Isoleucine g 0.02
Leucine g 0.045
Lysine g 0.036
Methionine g 0.001
Cystine g 0.007
Phenylalanine g 0.026
Tyrosine g 0.030
Valine g 0.026
Arginine g 0.037
Histidine g 0.017
Alanine g 0.045
Acid aspartic g 0.20
Acid glutamic g 0.13
Glycine g 0.035
Proline g 0.027
Serine g 0.033


Lista e anëtarëveRedakto

Janë diku 12 sorte të këtij lloji duke përfshirë dhe këto.

Shiko dhe këtëRedakto

Fragaria në projektin Commons të Wikipedias

Lidhje të jashtmeRedakto

  Commons: Rosoideae – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale


  Ky artikull në lidhje me biologjinë është i cunguar. Ndihmoni dhe ju në përmirsimin e tij.