Georgi Stranski

mjek dhe politikan bulgarian

Georgi Ivanov Stranski (13 gusht 1847 - 17 janar 1904) ishte mjek dhe politikan bullgar . Një mik i ngushtë i Hristo Botev, Stranski ishte një anëtar aktiv i organizatave të ndryshme të krijuara nga emigrantët bullgarë në Rumani. Pas liberalizimit të Bullgarisë në 1878, Stranski ishte një nga drejtuesit e Partisë Liberale të Rumelisë Lindore, dhe pasardhësi i saj pas bashkimit bullgar në 1885. Midis realizimit të bashkimit bullgar më 6 shtator 1885 dhe njohjes ndërkombëtare të tij në mesin e 1886, Stranski ishte komisari i vetëm i Bullgarisë së Jugut. [1]

Georgi Stranski (1847–1904), mjek dhe politikan bullgar

BiografiaRedakto

Georgi Stranski lindi në 13 gusht në Kalofer, qytet në Rumeli. Në 1864, ai u zhvendos në Bukuresht, në atë kohë kryeqyteti i Principatës autonome të Bashkuar të Vllahisë dhe Moldavisë . Në Bukuresht, Stranski mbaroi një shkollë mjekësore dhe u diplomua në mjekësi nga Universiteti i Bukureshtit në 1874. Ai mbeti në Rumani si një profesionist , duke ushtruar praktikë në Buzău dhe Bukuresht. Në 1876, ai botoi librin Leksione Mjekësore . Ndërsa banonte në Rumani, Stranski ishte një anëtar i shquar i diasporës së konsiderueshme Bullgare dhe midis anëtarëve themelues të dy organizatave të saj, Trusteeship Filantropik Bullgar [2] dhe Shoqatës Qendrore të Bamirësisë Bullgare. Ai ishte veçanërisht i afërt me qytetarin e tij, poetin revolucionar dhe kombëtar Hristo Botev (1848-1876). [1]

Gjatë luftës serbo-turke të vitit 1876, Stranski shërbeu në misionin mjekësor Rumun në Serbi . Për kohëzgjatjen e Luftës Ruso-Turke të 1877-1878, e cila solli çlirimin e Bullgarisë nga sundimi otoman, ai ishte një kirurg i ushtrisë në Ushtrinë Rumune që luftoi së bashku me rusët. [3]

Gjatë Qeverisë së Përkohshme Ruse të tokave bullgare që i parapriu krijimit të një qeverie bullgare, Stranski ishte mjeku rajonal i Pleven . [1] Karriera politike e Stranski filloi me zgjedhjen e tij në Asamblenë Kushtetuese të 1879 dhe Asamblenë e Parë Kombëtare të Bullgarisë të të njëjtit vit. Më 1879 u vendos në Plovdiv, kryeqyteti i Rumelisë autonome Lindore, ku vazhdoi karrierën e tij mjekësore dhe u bë një nga drejtuesit e Partisë Liberale të Rumelisë Lindore. Ai mbajti zyra të ndryshme të larta në provincën autonome, duke përfshirë Drejtorinë e Financave (1880–1881), Komitetin e Përhershëm (1879–1880, 1882–1883) dhe kryetarin e tij (1883–1884), gjithashtu dhe kryetarin e organit legjislativ krahinor, Asambleja Rajonale (1883). Si një anëtar i Komitetit Revolucionar Sekret Qendror bullgar, Stranski ishte ndër pjesëmarrsit më të shquar në organizimin e bashkimit bullgar të vitit 1885. Pas arritjes së suksesshme të unifikimit, Stranski u bë kryetari i qeverisë së përkohshme të krahinës, me titull Komisar i Bullgarisë së Jugut. [2] Ai mbajti zyrën deri në njohjen ndërkombëtare të unifikimit në 5 prill 1886 nga Traktati i Tophane dhe zgjedhjet e para të Asamblesë Kombëtare në Bullgarinë e Jugut në verën e atij viti. [3]

Pas fitores bullgare në Luftën Serbo-Bullgare, Georgi Stranski u emërua agjent diplomatik bullgar në Beograd (1886-1887). Në qeverinë jetëshkurtër të Konstantin Stoilov të vitit 1887, Stranski ishte Ministër i Punëve të Brendshme, pasardhës i Vasil Radoslavov . Nën Stefan Stambolov, Stranski mbajti detyrën e Ministrit të Punëve të Jashtme dhe Emërtimeve Fetare (1887-1890), një post që ai mori përsipër nga Grigor Nachovich . [2] Ai u zgjodh gjithashtu në parlament në Asamblenë Kombëtare të zakonshme të 5-të (1887–1890) dhe të 6-të (1890–1893). Pas dorëheqjes së Stambolovit, Stranski vazhdoi karrierën e tij si mjek: në 1897–1899 ai drejtoi Spitalin Aleksandrovska në Sofje, dhe në 1899-1900 ai ishte mjeku rajonal i Rusisë . Midis 1900 dhe 1904, Georgi Stranski kryesoi Dhomën e Lartë të Kontrollit të Bullgarisë, institucionin kombëtar të kontrollit . [3] Ai vdiq në 17 janar në Sofje. [1]

NderimetRedakto

  • Spitali Universitar Dr. Georgi Stranski në Pleven mori emrin e tij.

ReferimeRedakto

  1. ^ a b c d Ташев, Ташо (1999). Министрите на България 1879-1999 (në bullgarisht). София: АИ „Проф. Марин Дринов“ / Изд. на МО. ISBN 978-954-430-603-8 / ISBN 978-954-509-191-9.
  2. ^ a b c Бакалов, Георги; Милен Куманов (2003). "Странски, Георги Иванов (1847–4.I.1904)". Електронно издание "История на България" (në bullgarisht). София: Труд, Сирма. ISBN 954528613X.
  3. ^ a b c "Странски, Георги Иванов (1847–1904)". Българска енциклопедия А-Я (në bullgarisht). БАН, Труд, Сирма. 2002. ISBN 954-8104-08-3. OCLC 163361648.