Gjuhët tokariane (disa herë Tokhariane), e njohur gjithashtu si Arsi-Kuçi Agnean-Kuchean ose Kuchean-Agnean, janë një degë e shuar e familjes gjuhësore indo-evropiane që flitet nga banorët e Tarim Basen, Tokarianët.[1] Ato janë të njohura nga dorëshkrimet që datojnë nga shekulli V deri në VIII pas Krishtit, të cilat u gjetën në qytete oaze në skajin verior të pellgut Tarim (tani pjesë e Xinjiang në Kinën veriperëndimore) dhe shkretëtirën Lop. Zbulimi i kësaj familje gjuhësore në fillim të shekullit të 20-të kundërshtonte idenë e mëparshme të përhapura të një ndarjeje lindje-perëndimore të familjes gjuhësore indo-evropiane në izoglosin centum-satem, dhe nxiti studimin e gjallëruar të familjes. Identifikimi i gabuar i autorëve me njerëzit Tokharoi të Bactria antike ( Tokharistan ), autorët e hershëm i quajtën këto gjuhë "Tokare". Ky emërim ka mbetur, megjithëse emrat Agnean dhe Kuchean janë propozuar si një zëvendësim.[2]

Tokarianishtja
(e njogur edhe si Agnean-Kuchean)
Flitët në Agni, Kucha, Turfan dhe Krorän
Folësit
Filogjeneza
Dialektet Agnean (Tokarianishtja A)
Kuchean (Tokarianishtja B)
Kroränian (Tokarianishtja C)
Kodet e klasifikimit
Linguist List xto
Glottolog tokh1241

Dokumentet regjistrojnë dy gjuhë të lidhura ngushtë, të quajtur Tokarianishtja A (edhe Tokarianishtja Lindore, Agnean ose Turfanian) dhe Tokarianishtja B (Tokarianishtja Perëndimore ose Kuchean). Lënda e teksteve sugjeron që Tokarianishtja A ishte më arkaike dhe përdorej si gjuhë liturgjike Budiste, ndërsa Tokarianishtja B flitej më aktivisht në të gjithë zonën nga Turfan në lindje deri në Tumshuq në perëndim. Një grup fjalësh huazimi dhe emrash që gjenden në dokumentet e Prakrit nga pellgu i Lop Nor janë quajtur Tokarianishtja C (Kroränian). Një zbulim i pretenduar i dhjetë teksteve nga Tokarianishtja C të shkruara në shkrimin Kharoṣṭhī është diskredituar.[3]

Dorëshkrimet më të vjetra ekzistuese në Tokarianishten B datohen tani në shekullin V ose madje në fund të shekullit të 4 pas Krishtit, duke e bërë Tokarianishten një gjuhë të Antikitetit të Vonë bashkëkohore me Gotiken, Armenishten Klasike dhe Irlandishten Primitive.[4]

Indo-European migrations.jpg
  • Tokarianishtja A (Agnean ose Tokarianishtja Lindore; me origjinë ārśi) nga Qarašähär (Agni antik, Yanqi Kinez) dhe Turpan (Turfan antik dhe Xočo), dhe
  • Tokarianishtja B (Kuchean ose Tokarianishtja Perëndimore) të Kucha dhe vendet nga Tokarianishtja A.
Përhapja gjeografike e gjuhëve indo-evropiane

ReferimeRedakto

  1. ^ Diringer, David (1948). Alphabet A Key To The History Of Mankind. fq. 347–348. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Namba Walter, Mariko (tetor 1998). "Tokharian Buddhism in Kucha: Buddhism of Indo-European Centum Speakers in Chinese Turkestan before the 10th Century C.E." (PDF). Sino-Platonic Papers. 85: 2-4. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Adams, Douglas Q. "'Tocharian C' Again: The Plot Thickens and the Mystery Deepens". Language Log. Marrë më 25 shtator 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Kim, Ronald I. (2018). "One hundred years of re-reconstruction: Hittite, Tocharian, and the continuing revision of Proto-Indo-European". përmbledhur nga Rieken, Elisabeth (red.). 100 Jahre Entzifferung des Hethitischen. Morphosyntaktische Kategorien in Sprachgeschichte und Forschung. Akten der Arbeitstagung der Indogermanischen Gesellschaft vom 21. bis 23. September 2015 in Marburg. Wiesbaden: Reichert Verlag. fq. 170 (footnote 44). Marrë më 13 shtator 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto