Hemisfera jugore

gjysma e Tokës që shtrihet në jug të ekuatorit

Hemisfera jugore paraqet gjysëm pjesën e Tokës e cila shtrihet në jug të ekuatorit, i cili së bashku me Hemisferën veriore]] përbën ndërton tërësinë e tokës. Në hemisferën jugore gjinden pesë kontinente ( Antarktiku, Australia, pjesa më e madhe e Amerikës Jugore, një pjesë e Afrikës dhe e Azisë) dhe katër oqeane ( Oqeani Atlantik, Oqeani Indian, dhe nji pjesë e Oqeanit të Qetë).

Hemisfera jugore në ngjyrë të verdhë
Shtrirja e hemisferes jugore
Poster me legjendën "Ushuaia, fundi i botës". Ushuaia në Argjentinë është qyteti më jugor në botë.


Lista kontinenteve dhe shteteve Redakto

Kontinentet Redakto

 • Antarktiku
 • Afrika (rreth 1/3 )
 • Australija
 • Amerika Jugore (pjesa më e madhe e kontinentit, në të rrjedhës smazonit)

Vendet e Afrikës Redakto

Me tërëteritorin Redakto

Me pjesën më të madhe Redakto

 • Republika demokratike e Kongos
 • Gaboni
 • Republika e Kongos

Pjsërisht Redakto

 • Guinea Ekuatoriale
 • Kenia
 • Somalia
 • Sao Tome dhe Prinsipe
 • Uganda

Shih edhe Redakto