Hemisfera veriore ose Gjysëmsfera veriore quhet pjesa sferike e Tokës e cila gjindet në pjesën veriore të ekuadorit (fljala hemisferë do të thot “gjysëm sferë”).

Nordhalbkugel gr.png
hemisfera veriore me ngjyrë të verdhë

Vera Astronomike këtu zgjat nga qershori deri në gusht, ndërsa dimri nga dhjetori deri në shkurt. Hemisfera veriore ka shumë ma shumë sipërfaqe tokësore se ajo jugore dhe për këtë arsye quhet edhe hemisfera tokësore.

Kontinentet e hemisferës verioreRedakto

Vendet Afrikane të cilat shtrihen në hemisferën verioreRedakto

Në tërësiRedakto

Në pjesën më të madheRedakto

 • Guinea Ekuatoriale
 • Kenia
 • Sao Tome dhe Principe
 • Somalia
 • Uganda

Më një pjesë të vogëlRedakto

 • Republika demokratike e Kongos
 • Gaboni
 • Republika Kongo

Vende te Amerikës jugore të cila shtrihen në hemisferen verioreRedakto

Në tërësiRedakto

 • Guajana Franceze
 • Guajana
 • Surinami
 • Venezuela

Pjesën më të madheRedakto

 • Kolumbia

Me një pjesë të vogëlRedakto

 • Brazili
 • Ekuadori