Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum (color).jpg

Historia e Skënderbeut është vepra kryesore e historianit shkodran Marin Barleti, shkruar në gjuhën latine, botuar në Venedik përafërsisht në vitet 1508-1510.

RëndësiaRedakto

Nga Jireçek është cilësuar si burimi kryesor i historisë së Skënderbeut[1] "gjer pothua në fundin e shekullit të nëntëmbëdhjetë" e komenton Fan Noli "Me latinishten elegante fitoi këndonjës anembanë botës dhe e bëri të pavdekshëm kujtimin e Skënderbeut në Evropë"[2].

PërkthimetRedakto

E përkthyer pothuaj në të gjitha gjuhët europiane, pas gati 5 shekujve u shqipërua nga Stefan Prifti më 1964[3].

BurimeRedakto

  1. ^ Thalloczy L.Vëzhgime iliro-shqiptare, përktheu Mustafa Kruja, Shkodër: Camaj-Pipa, 2004, fq. 22. ISBN 99927-56-34-9
  2. ^ Noli F., Historia e Skënderbeut, Tiranë: Naim Frashëri, 1968, fq. 170.
  3. ^ Tomor Osmani, Humanisti Marin Barleti, Standard, 28 dhjetor 2007.