Is'hak Pasha (Turqisht: İshak Paşa; vdiq më 30 janar 1487) ishte një gjeneral, burrë shteti dhe më vonë vezir i madh shqiptar osman.[1]

Isak Pasha
Veiziri i Madh i 15-të i Perandorisë Osmane
Në detyrë
1469–1472
MonarkuMehmeti II
Paraprirë ngaRum Mehmed Pasha
Pasuar ngaMahmud Pasha Angeloviq
Në detyrë
1481–1482
MonarkuBajaziti II
Paraprirë ngaKaramani Mehmet Pasha
Pasuar ngaKoxha Davud Pasha
Të dhëna vetjake
Vdiq më30 janar 1487
Selaniku, Perandoria Osmane
NënshtetësiaOsman
Bashkëshortja/etSultan Hatun
Shërbimi ushtarak
Aleanca Perandoria Osmane

Prejardhja

Redakto

Jean-Claude Faveyrial tregon se Is'hak Pasha ishte shqiptar.[2] Orientalisti turk Halil Inalcik (1916–2016) besonte se Is'hak Pasha ishte krijuar nga konfuzioni midis disa Pashallarëve osman me emrin Is'hak (veçanërisht Is'hak bin Abdullah dhe Is'hak bin Ibrahim) dhe Isak Beut, por sipas tij Is'hak Pasha ishte shqiptar ose me prejardhje sllave.[3] Sipas orientalistit gjerman Franz Babinger (1891–1967) ai ishte një i konvertuar me prejardhje greke.[4]

Referime

Redakto
  1. ^ Radushev, Evg (2003). Ivanova, Svetlana; Kovachev, Rumen (red.). Inventory of Ottoman Turkish documents about Waqf preserved in the Oriental Department at the St. St. Cyril and Methodius National Library (në anglisht). Narodna biblioteka "Sv. sv. Kiril i Metodiĭ". fq. 228.
  2. ^ Faveyrial, Jean-Claude (1888). Elsie, Robert (red.). Histoire de l'Albanie (PDF) (në frëngjisht). House of the Lazarite Missionaries in Paris. fq. 215. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 23 dhjetor 2014.
  3. ^ Stavrides, Théoharis (2001). The Sultan of Vezirs: The Life and Times of the Ottoman Grand Vezir Mahmud Pasha Angelović (1453-1474) (në anglisht). Brill Publishers. fq. 64. ISBN 978-90-04-12106-5. There is considerable confusion regarding Ishak Pasha [...] Ishak Pasha was of Greek or Croatian origins
  4. ^ Babinger, Franz (1978). Mehmed the Conqueror and His Time. Bollingen Series 96 (në anglisht). Translated from the German by Ralph Manheim. Edited, with a preface, by William C. Hickman. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.