James Prescott Joule (24 dhjetor 1818 - 11 tetor 1889) ishte fizikantë dhe matematikan anglezë. Joule studioi natyrën e nxehtësisë dhe zbuloi lidhjen e saj me punën mekanike. Kjo çoi në ligjin e ruajtjes të energjisë, e cila çoi deri në zhvillimin e ligjin e parë të termodinamikës.

James Prescott Joule
James Joule - fizikantë
U lind në24 dhjetor 1818
Vdiq11 tetor 1889
KombësiaBritanez
Njohur përLigji i parë i termodinamikës
Karriera shkencore
FushatFizikë
InfluencesJohn Dalton
John Davies

Njësia rrjedhëse SI i energjisë, xhuli, u emërua pas James Joule. Ai punoi me Kelvinin për të zhvilluar shkallën absolute të temperaturës, i cili u quajt shkalla Kelvin. Ai zbuloi lidhjen mes rrymën elektrike nëpërmjet rezistorit dhe shpërndarjes së nxehtësisë, i cili u quajt ligji i parë i xhulit.

Jeta e hershme Redakto

Djali i Benjamin Joule dhe gruaja e tij, Alice Prescott, Joule lindi në Salford.[1]

Joule ishte mësuar si i ri nga shkencëtari i famshëm John Dalton dhe ishte ndikuar nga kimisti William Henry nga inxhinierët Peter Ewart dhe Eaton Hodgkinson. Ai ishte magjepsur nga elekticiteti dhe ai me vëllain e tij eksperimentuan duke jepur tronditje elektrike njërit tjetrit dhe shërbëtorëve të familjes.

Teoria e kinetikës Redakto

Kinetika është shkenca e lëvizjes. Joule ishte nxënësi i Dalton dhe nuk është e befasushme që ka mësuar në teorinë atomike, edhe pse kishte shumë shkencëtar në kohën e tij që ishin skeptik. Ai ishte një nga njerëzit që neglizhoi punën e John Herapathteorinë kinetike të gazës. Ai u ndikua më thellësisht nga letra e Peter Ewart mbi masën e lëvizjes së forcës.

Joule preceptoi lidhjen mes zbulimit të tij dhe teorisë kinetike të nxehtësisë. Shënimet e tij laboratorike zbuloi se ai besonte që nxehtësia të jetë në formën e rrotullimit, në vend se mocion përkthyes.

Joule nuk mund t'i rezistonte gjetjes së paraardhësve të pikëpamjeve të tij në Francis Bacon, Isaac Newton, John Locke, Benjamin Thompson dhe Humphry Davy.

Familja Redakto

Në vitin 1847, ai u martua me Alice Grimes. Martesa e tyre ishte e shkurt dhe ajo vdiq në vitin 1854.[2]

Ata kishin tre fëmijë, Benjamin Arthur Joule (1850–1922), Alice Amelia (1852-1899) Henry (born 1854, i cili vdiq tri javë më vonë).[3]

Referime Redakto

  1. ^ BIOGRAPHICAL INDEX OF FORMER FELLOWS OF THE ROYAL SOCIETY OF EDINBURGH 1783 – 2002 (PDF). The Royal Society of Edinburgh. korrik 2006. ISBN 0 902 198 84 X. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 janar 2013. Marrë më 27 tetor 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ BIOGRAPHICAL INDEX OF FORMER FELLOWS OF THE ROYAL SOCIETY OF EDINBURGH 1783 – 2002 (PDF). The Royal Society of Edinburgh. korrik 2006. ISBN 0 902 198 84 X. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 janar 2013. Marrë më 27 tetor 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Donald S. L. Cardwell (1991). James Joule: A Biography. Manchester University Press. fq. 285. ISBN 978-0-7190-3479-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)