Kaúri ose Kaurri ishte emër përbuzës me të cilin u drejtohej të pabesëve, të pafeve, paganëve dhe armiqve të atdheut. Në disa vise përdorej për t'iu drejtuar jomyslimanëve. Kaurr hyri në gjuhën shqipe nga turqishtja osmane gâvur, e marrë nga persishtja gebr (گبر) e cila qe përdorur në lashtësi me kuptimin zjarradhurues, për ithtarët e Zoroastrës në Persi.[1]

Kaurrët pirja e chibouk-ut (duhanit) me pashain e Dardaneleve, ilustrim i librit nga 1839.

Gjatë Tanzimatit (1856-1876), përdorimi nga myslimanët për jomyslimanët (qafirat) u ndalua në Perandorinë Osmane për të parandaluar fyerjet fetare në marrëdhëniet shoqërore.[2]

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Dizdari, Tahir (2005). Fjalori i orientalizmave në gjuhën shqipe. Tiranë: AIITC. fq. 523–525.
  2. ^ Gawrych, George (2006). The Crescent and the Eagle: Ottoman rule, Islam and the Albanians, 1874–1913 (në anglisht). London: IB Tauris. fq. 15. ISBN 9781845112875.