Keltimitologjinë greke mund ti referohet tri figurave të ndryshme:

 • Kelti, paraardhësi me të njëjtin emër i Keltëve . [1] Lidhur me këtë ekzistojnë dy tradita alternative:
 1. njëra, gjendet në veprën me titull Luftërat iire shkruar nga Apiani, [2] sipas të cilit Kelti ishte i biri i Polifemit dhe Galateas dhe vëllai i Ilirit dhe Galit. [3]
 2. tjetra, e cila gjendet në veprën Erotica Pathemata ("Dhimbjet e dashurisë") nga gramatikani i shekullit I Parthenius i Nikesë, [4] dhe i njohur gjithashtu nga vepra mesjetare Etymologicum Magnum, [5] ka Keltin si djalin e Herakliut dhe Keltinës . [6]
 • Kelti, i biri i Peribeas dhe Meges, një burrë i pasur, i biri i Dymas . Ai u vra nga Neoptolemi . [7]
 • Kelti, një nga paditësit e Penelopës, i cili erdhi nga Zanthea së bashku me 43 kërkues të tjerë. [8] Ai, me kërkuesit e tjerë, u vra nga Odiseu me ndihmën e Eumeus, Filoetius dhe Telemaku . [9]

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ Irad Malkin The Returns of Odysseus: Colonization and Ethnicity 1998 0520920260 p. 248 "Braccesi suggests that Diomedes was therefore the 'archegetes [founding leader] of the Gauls' ... It has also been suggested that the aitiological-eponymic tale of the Cyclops Polyphemos and Galatea, parents of Keltos (Celts, ...)"
 2. ^ Apiani, Illyrian Wars 1.2
 3. ^ The Gentleman's Magazine, and Historical Chronicle 1832
 4. ^ Parthenius of Nicaea, Erotica Pathemata 30
 5. ^ Etymologicum Magnum 502.45 under Keltoi
 6. ^ Ebenezer Cobham Brewer, Wordsworth Dictionary of Phrase and Fable, p. 230
 7. ^ Quintus Smyrnaeus, Posthomerica 7.610
 8. ^ Bibliotheca (Pseudo-Apollodori), Epitome 7.29
 9. ^ Bibliotheca (Pseudo-Apollodori) , Epitome 7.33