Kolë Jakova (lindur më 1916Shkodër, vdiq më 16 nëntor 2002) ka qenë dramaturg shqiptar. Ka qenë vëllai i Tuk Jakovës.

Jeta Redakto

"Kënga e tre heronjve" dhe "Shqiponjat partizane" shumë shpejt nisën të këndoheshin si këngë.

Në vitin 1953, Jakova shkroi veprën "Heronjtë e Vigut". Fusha kryesore në të cilën Kolë Jakova ka dhënë kontribut të veçantë është dramaturgjia. Në vitin 1954 shkruan dramën "Toka jonë", "Përkolgjinajt" në vitin 1965, "Lulet e shegës" në vitin 1970, "Bashkë me agimin" në vitin 1975 dhe dramën "Lugajanët" në vitin 1997. Këto i dhanë një ndihmesë të konsiderueshme zhvillimit të dramaturgjisë.

Njëkohësisht, Jakova është autor i disa romaneve si, "Fshati midis ujërave", "Përballë hekurave të kryqëzuara" dhe "Kulla buzë liqenit".

Veprat Redakto

 • Bashkë me agimin (1975)
 • Fshati midis ujërave (roman satirik, 1986)
 • Halili dhe Hajria
 • Heronjtë e vigut
 • Kulla buzë liqenit (roman)
 • Lugajanet (dramë, 1997)
 • Lulet e shegës (1970)
 • Përballë hekurave të kryqëzuara (roman)
 • Përkolgjinajt (1965)
 • Toka jonë (dramë, 1954)
 • Lumi i vdekur
 • Albulena (këngë)

Lidhje të jashtme Redakto

Referime Redakto