Krijimtaria (ose kreativiteti, një përshtatje e fjalës nga anglishtja: creativity) është një dukuria kur formohet diçka e re dhe njëfarë mënyre e vlefshme. Gjërat e krijuara mund të jenë të paprekshme (të tilla si një ide, një teori shkencore, një kompozim muzikor apo një shaka) ose një objekt fizik (të tilla si një shpikje, një vepre letrare apo pikturë).

Interesi shkencore për krijimtarinë përfshin shumë definicione dhe koncepte që kanë të bëjnë me disa disiplina: psikologji, shkencë kognitive, arsim, filozofi (sidomos filozofia e shkencës), teknologji, teologji, sociologji, gjuhësi, studime biznesi, kompozim, dhe ekonomi, që përfshinë marrëdhëniet midis krijimtarisë dhe inteligjencës së përgjithshme, proceset mendore dhe neurologjike, lloji i personalitetit dhe aftësia krijuese, kreativiteti dhe shëndeti mendor; mundësia për nxitjen e krijimtarisë përmes edukimit dhe trajnimit, veçanërisht pasi zgjerohet nga teknologjia; dhe aplikimi i burimeve krijuese për të përmirësuar efektivitetin e mësimdhënies dhe mësimnxënies.

Historia e konceptitRedakto

Teoritë e proceseve krijueseRedakto

Kreativiteti dhe inteligjencaRedakto

Shih edheRedakto

ShënimeRedakto