Kronologjia (nga latinishtja chronologia, nga greqishtja e lashtë χρόνος, chrónos, "koha"; dhe -λογία, -logia) është shkenca e renditjes së ngjarjeve sipas radhës së tyre të shfaqjes në kohë. Merrni parasysh, për shembull, përdorimin e një afati kohor ose një sekuencë ngjarjesh. Ai është gjithashtu "përcaktimi i sekuencës aktuale kohore të ngjarjeve të kaluara".[2]

De emendatione temporum i Joseph Scaliger (1583) filloi shkencën moderne të kronologjisë[1]

Kronologjia është pjesë e periodizimit. Është gjithashtu një pjesë e disiplinës së historisë duke përfshirë historinë e tokës, shkencat e tokës dhe studimin e shkallës kohore gjeologjike.

Fushat përkatëse

Redakto

Kronologjia është shkenca e lokalizimit të ngjarjeve historike në kohë. Ai mbështetet në kronometrinë, e cila njihet edhe si matjen e kohës, dhe historiografinë, e cila shqyrton shkrimin e historisë dhe përdorimin e metodave historike. Radiokarboni datues vlerëson moshën e gjallesave të dikurshme duke matur përqindjen e izotopitkarbonit-14 në përmbajtjen e tyre të karbonit. Dendrokronologjia vlerëson moshën e pemëve nga korrelacioni i unazave të ndryshme të rritjes në drurin e tyre me sekuencat e njohura të referencës nga viti në vit në rajon për të pasqyruar ndryshimet klimatike nga viti në vit. Dendrokronologjia përdoret nga ana tjetër si një referencë kalibrimi për kurbat e radiokarbonit datues.

Kalendari dhe era

Redakto

Termat e njohur kalendar dhe era (në kuptimin e një sistemi koherent të viteve të numëruara kalendarike) kanë të bëjnë me dy koncepte themelore plotësuese të kronologjisë. Për shembull, gjatë tetë shekujve kalendari që i përkiste epokës së krishterë, epokë e cila u përdor në shekullin e 8-të nga Bede, ishte kalendari Julian, por pas vitit 1582 ai ishte kalendari gregorian. Dionysius Exiguus (rreth vitit 500) ishte themeluesi i asaj epoke, e cila është sot sistemi më i përhapur i takimeve në tokë. Një epokë është data (viti zakonisht) kur fillon një epokë.

Parahistoria

Redakto

Ndërsa me rëndësi kritike për historianin, metodat e përcaktimit të kronologjisë përdoren në shumicën e disiplinave të shkencës, veçanërisht në astronomi, gjeologji, paleontologji dhe arkeologji.

Në mungesë të historisë së shkruar, me kronikat e saj dhe listat e mbretërve, arkeologët e fundit të shekullit të 19-të zbuluan se ata mund të zhvillonin kronologji relative bazuar në teknikat dhe stilet e qeramikës. Në fushën e egjiptologjisë, William Flinders Petrie ishte pionier i sekuencës së datimit për të depërtuar në kohët para-dinastike neolitike, duke përdorur grupe artefaktesh bashkëkohore të depozituara së bashku në një kohë të vetme në varre dhe duke punuar mbrapsht në mënyrë metodike nga fazat më të hershme historike të Egjiptit. Kjo metodë e takimit njihet si seriacion.

Mallrat e njohura të zbuluara në shtresa në vende nganjëherë mjaft të largëta, produkt i tregtisë, ndihmuan në zgjerimin e rrjetit të kronologjive. Disa kultura kanë ruajtur emrin e aplikuar për to në lidhje me format karakteristike, për mungesë të një ideje të asaj që ata e quanin veten: "Njerëzit Beaker" në Evropën veriore gjatë mijëvjeçarit të 3-të pes, për shembull. Studimi i mjeteve të vendosjes së qeramikës dhe objekteve të tjera kulturore në një lloj renditjeje zhvillohet në dy faza, klasifikimi dhe tipologjia: Klasifikimi krijon kategori për qëllime përshkrimi, dhe tipologjia kërkon të identifikojë dhe analizojë ndryshimet që lejojnë që artefaktet të vendosen në sekuencat.[3]

Teknikat laboratorike të zhvilluara veçanërisht pas mesit të shekullit të 20-të ndihmuan në rishikimin dhe përsosjen e vazhdueshme të kronologjive të zhvilluara për zona të veçanta kulturore. Metodat e palidhura të takimit ndihmojnë në përforcimin e një kronologjie, një aksiomë e provave vërtetuese. Në mënyrë ideale, materialet arkeologjike të përdorura për datimin e një vendi duhet të plotësojnë njëra-tjetrën dhe të ofrojnë një mjet kontrolli të kryqëzuar. Përfundimet e nxjerra nga vetëm një teknikë e pambështetur zakonisht konsiderohen si jo të besueshme.

Referime

Redakto
  1. ^ Richards, E. G. (1998). Mapping Time: The Calendar and History (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. fq. 12–13. ISBN 0-19-286205-7.
  2. ^ Memidex/WordNet, "chronology," memidex.com Arkivuar 2019-12-15 tek Wayback Machine (accessed September 25, 2010).
  3. ^ Greene, Kevin (nëntor 2007). Archaeology : An Introduction (në anglisht). University of Newcastle Upon Tyne. Chapter 4. Arkivuar nga origjinali më 2005-03-29. Marrë më 2008-01-04.

Shiko edhe

Redakto

Kronologjia e Rë