Kuçi (malazisht: Кучи Kuči) është një fis malësorësh shqiptarMali të Zi, dhe gjithashtu një emër gjeografik i një rajoni në lindje të Malit të Zi ku banon ky fis. Rajoni është i vendosur në veri-lindje të Podgoricës dhe shtrihet përgjatë kufirit me Shqipërinë, me rajonin e Kelmendit në anën tjetër te kufirit. Marko Miljanov Popović apo Mark Milani, shkrimtar dhe luftëtar malazez nga Kuçi me nënë katolike romake shqiptare është një nga anëtarët e njohur të këtij fis.[1]

Harta e Kuçiut

Rajoni i Kuçit mund të ndahet në tre grupe të mëdha:

 • Kuçi i Vjetër, sot ndoshta një ndarje me shumë ortodokse të të njëjtit fis të cilët festojnë (Shën Mitrin)
 • Drekalovići, qe ndofta duhet kuptuar Ndreka-Drekalov që është një nën-ndarje ortodokse e fisit themeluar nga Lale Drekalov, të cilët festojnë dineten e (Shën Kollit)
 • Triesh apo Triepshgjuhën shqipe, një nënndarje katolike shqiptare e fisit, e cila feston Lindja e Marisë.

Shumica e banorëve janë të krishterë, ndërsa një pakicë është mysliman.

Kuçi është me prejardhje nga fisi Berisha dhe anëtarët të Kuçit janë te quajtur Berishë e Kuqe.

Njerëz të njohur Redakto

 • Marko Miljanov Popović
 • Adem Jashari
 • Azem Galica
 • Tahir Meha
 • Lah Kuçi (Fsh. Leshan-Pejë)
 • Xhemail Abria
 • Zenel Gjoleka (Zenel Gjonleka).
 • Luigj Gurakuqi
 • Syl Kuqi, aktor
 • Đoko Prelević, hero kombëtar për malazezët
 • Branimir Popović, aktor
 • Mladen Nelević, aktor
 • Branislav Milačić, trajner futbolli
 • Dušan Perović, Asistent në ministrinë e financave
 • Duško Vujošević, një trajner basketbolli
 • Aleksandar Vujosevic, ish-lojtar basketbolli dhe anëtar i Partisë Demokratike të Socialistëve të Malit të Zi.
 • Dino Radoncic, basketbollist
 • Fahrudin Radoncic , Ish Minister në bosnje dhe hercegovin

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto